Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Ruokarinki

Opiskelijaporukka on syönyt yhdessä jo 100 ateriaa – viikoittain kokoontuva ruokarinki on “maailman parasta”

Turkulainen kaveriporukka päätti järjestää ruokailun uudella tavalla: jokainen kokkaa vuorollaan, muut saapuvat valmiiseen pöytään. Kerran viikossa yhdessä syöminen säästää rahaa, helpottaa arkea ja ennen kaikkea pitää ystävät lähellä.

Pari vuotta sitten elokuussa turkulainen opiskelijaporukka perusti ruokaringin, jonka idea on yksinkertainen: kerran viikossa kokoonnutaan saman pöydän ääreen, ja jokainen huolehtii tarvikkeiden hankinnasta, ruoanlaitosta ja tiskauksesta vuorollaan. Ringin kokkailua voi seurata Instagramissa @ruokarinki.

– Meitä on seitsemän, ja elämäntilanteemme ovat tosi erilaisia. On kaksi pariskuntaa, kaksi sisarusparia, ja osa meistä on vanhoja peruskoulun luokkakavereita. Olemme pystyneet pitämään ringin kasassa jo kaksi vuotta, ja meistä on tullut todella hyviä ystäviä, kertoo Maijastiina Hannonen, 23, yksi ruokaringin perustajista.

Ruokarinkiläiset ruokapöydän ääressä.
Kuvassa on ruokaringin 26. kerta, jolloin oli Otson vuoro kokata. Kuvassa etualalla Alina ja siitä kellonsuuntaisesti Onnimanni, Emma, Leo, Otso, Maijastiina ja Veera.

Ruokarinki sai alkunsa tarpeesta nähdä ystäviä säännöllisesti

– Ruokarinkiä olimme perustamassa alun perin minä, Alina, ja Veera sekä Alinan poikaystävä Otso. Olemme tyttöjen kanssa lapsuudenkavereita, mutta elämä vei mennessään, emmekä ehtineet nähdä, joten halusimme luoda jonkin rutiinin tapaamisille, Maijastiina kertoo.

Mukaan rinkiin tuli myös Maijastiinan veli Onnimanni tyttöystävänsä Emman kanssa. Vuonna 2023 porukkaan liittyi vielä Otson pikkuveli Leo.

”Kaikilla on erilaiset arjet ja harrastukset, mutta tämä on meille prioriteetti.”

Ruokarinki on osoittanut, että kiireisestäkin arjesta voi löytyä aikaa yhteisille illallisille. Kokoontumisille ei ole vakipäivää, vaan rinkiläiset sopivat aina erikseen seuraavan viikon tapaamisen ajankohdan.

– Silti yllättävän hyvin kaikki pääsevät paikalle. Meitä on seitsemän, ja kaikilla on erilaiset arjet ja harrastukset, mutta tämä on meille prioriteetti. Ehkä juuri siksi olemme ehtineet kokoontua saman pöydän ääreen jo yli kaksi vuotta, Maijastiina sanoo.

Yhteiset ruokaillat ovat osoittautuneet tärkeiksi etenkin pimeään vuodenaikaan.

– Ensimmäisenä syksynä puhuimme koko ajan, että tämä on maailman parasta. Käynnissä oli kunnon ruokarinkihaippaus. Syksyt ovatkin ruokaringin parasta aikaa, kesällä kaikilla on menoja, mutta syksyn tullen arki asettuu ja lautapelit kaivetaan esiin, Maijastiina kertoo.

Järjestäjä maksaa, kokkaa ja tiskaa

Rinki kiertää vaihtelevasti neljän tai viiden kotitalouden välillä, sillä yksi jäsenistä asuu vielä kotona ja on armeijassa. Käytännössä jokainen laittaa ruoan kerran kuukaudessa ja pääsee kolmesta neljään kertaan kuussa valmiiseen pöytään. Vaikka opiskelijoiden budjetti on tiukka, ruokarinki tuo myös säästöjä.

– Se, joka järjestää illallisen, maksaa myös ruoan eli yhdestä valmistamastani ruoasta kuukaudessa saan kolme valmista ateriaa ilmaiseksi. Muut saavat vain tulla syömään, eikä tiskejäkään tarvitse hoitaa. Aluksi tuntui epäkohteliaalta olla auttamatta, mutta kompensaatio tulee siitä, että vuoro kiertää, Maijastiina kertoo.

Ruoan voi valmistaa täysin oman budjetin ja innostuksen mukaan. Joskus pöytään katetaan kolmen ruokalajin illallinen, toisinaan pestopastaa.

– Meillä ei ole mitään sääntöjä sen suhteen, mitä saa tehdä. Jokainen päättää omalla vuorollaan. Harvoin kukaan kokkaa samaa kuin aiemmilla kerroilla, sillä on kivempaa kokeilla, kun tietää, että saa jakaa elämyksen muiden kanssa.

Ruokaringin 90. tapaamiskerta oli Alinan ja Otson luona. Silloin listalla oli kesäinen uusista perunoista tehty perunahässäkkä, jonka lisukkeena oli vihersalaattia ja maalaispatonkia. Perunahässäkkä syntyy hölskyttämällä kattilassa keitetyt uudet perunat, jotta ne rikkoutuvat ja muussautuvat. Perunoiden joukkoon sekoitetaan ranskankermaa ja yrttituorejuustoa sekä pieneksi pilkottua kylmäsavulohta ja tilliä.

Monesta ruoasta on tullut vakiovieras rinkiläisten omilla arkiruokalistoilla. Esimerkiksi gnoccheista on tullut rinkiläisille raaka-aine, joka on jäänyt kaikkien käyttöön.

Aluksi rinkiläiset olivat ehdottomia siitä, että menun piti pysyä yllätyksenä, mutta myöhemmin tästä on lipsuttu. Erilaiset kokeilut ja uudet raaka-aineet, mutta myös parin vuoden aikana syntyneet perinteet, ovat olleet osa ruokaringin viehätystä.

– On spesiaalikertoja, kuten oma jouluaatto ennen joulua, ja silloin ruokavastuuta jaetaan. Meillä on ollut myös muutama erikoiskerta, jolloin on saanut toivoa jotain vanhaa ruokaringin suosikkia.

Tulevaisuudessa ruokarinki jatkuu niin pitkään kuin kaikki asuvat Turun seudulla. Sitä, mitä tapahtuu, jos seurustelukumppanit lisääntyvät ja pariskunnat kasvavat perheiksi, Maijastiina ei osaa sanoa.

– Tavoite on, että pidetään tämä yllä niin kauan kuin mahdollista. Ehkä keittiöt ja ruokailuhuoneet kasvavat mukana, ja ringistä tulee aina isomman porukan perinne. Tällä hetkellä tälle ei ole loppua näkyvissä, ja se on hyvä juttu, Maijastiina sanoo.

Pastasalaattia oli tarjolla ruokarinkiviikolla 77, ja se on jäänyt kaikkien rinkiläisten arkiruokalistoille.
Viikolla 102 ruokaringissä syötiin tomaatti-munakoisofetapastaa. Silloin ruokarinki vietti kokonaisen viikonlopun yhdessä Paimiossa ja oli Maijastiinan vuoro kokata lounas.
Ruokarinkiläiset ryhmäkuvassa.
Ruokaringin pikkujoulut vuonna 2023. Takana Leo (vas.) ja Otso, keskellä vasemmalta Veera, Maijastiina ja Alina. Alhaalla Emma ja Onnimanni. Koira on Toffe, hän kiertää myös rinkeilemässä!
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt