Meidän Talo

Opas toimivan keittiön suunnitteluun

Keittiön toimivuus pohjautuu neliöiden hyötykäyttöön sekä kalusteiden ja koneiden harkittuun sijoitteluun. Keittiötyypin sanelee useimmiten keittiön koko ja muoto. Saarekekeittiö vaatii huomattavasti enemmän tilaa kuin esimerkiksi L-mallinen keittiö.
Teksti Anne Alter
Kuvat Grafiikka Eric Leraillez, Heini Kauppinen
Mainos

Keittiösuunnittelun ammattilaiset kehittivät aikoinaan erilaisia keittiötyyppejä, joissa työskentely on mahdollisimman helppoa ja ergonomista. Toimivuuden perusasiat ovat edelleen voimissaan. Pienetkin mitoitusvirheet tai kodinkoneiden ja kaapistojen epämukavat sijoitukset hankaloittavat työn sujuvuutta päivittäin.

Kodinkoneet on hyvä valita ennen keittiösuunnitelman teettämistä, jotta niiden tilantarve ja muut sijoitukseen liittyvät vaatimukset voidaan ottaa suunnittelussa huomioon. Jos astianpesukone sijoitetaan kalusterivin päähän, mitoituksissa on syytä huomioida, että astianpesukoneen luukku mahtuu myös avautumaan.

Eri kodinkoneiden tilantarve:


  • astianpesukone 30–45 cm:n etäisyydelle lattiasta

  • kylmälaite lähelle ruokapöytää

  • mikroaaltouuni 90–110 cm:n etäisyydelle lattiasta

  • kalusteuuni 70–90 cm:n etäisyydelle lattiasta

  • keittotason molemmilla puolilla laskutilaa vähintään 40 cm.

Keittiön valaistus


  • Työtasoille tasaisesti ja yhtenäisesti virtaavan valon ääressä on miellyttävä työskennellä.

  • Muista, että ledien pistemäisyys ja loisteputkien yhtenäinen valoviiva heijastuvat herkästi kiiltävistä pinnoista, ellei valaisimessa ole valoa hajottavaa opaalikupua.

  • Työtasoille pitäisi virrata valoa 500 luksin verran. Lednauhassa olisi siis hyvä olla 15 wattia metriä kohden ja 550 mm:n pituisessa loistevalaisimessa 13 wattia metrille.

Keittiön ergonomisuuden kannalta on huomioitava lieden ja vesipisteen läheisyys, ovien ja luukkujen avautumissuunnat sekä työtasojen ja laskutilojen riittävyys.

Erilaiset keittiötyypit

I-keittiö


  • Kun kalusteet ja koneet sijoitetaan yhdelle seinälle, puhutaan I-keittiöstä. Se on tehokas pienen talouden keittiö.

  • Kalusteriviä ei kannata venyttää liian pitkäksi, jotta tehokkuus ja esteettisyys eivät kärsi. Kolme metriä on hyvä pituus. Tosin pari metriä lisää antaa enemmän mahdollisuuksia sijoittaa kodinkoneet sopivalle käyttökorkeudelle.

  • Työtasojen paikat ovat ykkösasioita. Keittopisteen ja altaiden väliin tarvitaan laskutasoa vähintään 60 senttimetriä. Kylmälaitteen ja astianpesukoneen käyttö helpottuu, jos niiden läheisyydessä on edes pienikin tason pätkä.

  • Kuumaa tuottavaa kodinkonetta ei kannata sijoittaa kylmälaitteen viereen, jotta kylmälaitteen energiatehokkuus ei heikkene. Jos kylmälaitteen viereen on pakko sijoittaa astianpesukone tai kalusteuuni, laadukas uuni on parempi vaihtoehto.

  • Työtehoseuran mittausten mukaan hyvin eristetty uusi kalusteuuni ei juuri luovuta lämpöä ulkopuolelle, mutta astianpesukoneesta virtaava kuuma höyry saattaa tiivistyä kylmälaitteen pinnoille ja heikentää tiivisteitä.

II-keittiö


  • II-keittiössä kaapistot ja koneet sijoitetaan kahdelle vastakkaiselle seinälle.

  • Kaapistorivien väliin pitäisi jäädä tilaa vähintään 120–130 cm, jotta vastakkain olevat ovet ja laatikostot mahtuvat avautumaan riittävästi. Ylimitoitus taas heikentää toimivuutta.

  • Kahden kalusterivin keittiöön saa reilusti yhtenäistä työtasoa ja kodinkoneiden nostaminen hyvälle käyttökorkeudelle on helpompaa kuin I:n mallisessa keittiössä.

  • Toimivinta on sijoittaa keittotaso ja vesipiste samalle seinustalle. Näin vältytään vaaratilanteilta kuumia kattiloita keitinvedestä tyhjennettäessä.

L-keittiö​


  • L-keittiö syntyy sijoittamalla koneet ja kalusteet kahdelle vierekkäiselle seinälle.

  • Jos tila on riittävän kokoinen, keittiötyyppi on helpohko suunnitella ja useimmiten kompakti, hyvä perhekeittiö.

  • Työ sujuu joustavasti, jos liesi ja astianpesupöytä saadaan sijoitettua samalle seinustalle tai ainakin mahdollisimman lähelle toisiaan.

  • Nurkkakaapin sisustaminen perinteisillä hyllyillä on tarjolla olevista vaihtoehdoista huonoin ratkaisu. Hieman toimivampi on kaappi, jossa hyllyt kulkevat ristiin eli toinen hylly pitkittäin ja toinen poikittain. Karuselli on edullisin mekanismi, mutta se myös jättää eniten hukkatilaa.

U-keittiö


  • U-keittiö on malliltaan tehokas, mutta melko haasteellinen suunnitella.

  • Kaapistorivien keskelle on jäätävä riittävästi lattiatilaa eli noin 160 cm.

  • Tilavassa keittiöissä kodinkoneiden nostaminen ergonomisesti hyville käyttökorkeuksille ei juuri tuota hankaluuksia.

  • Jos keittiöön on suora näköyhteys oleskelutiloista, astianpesukoneen sijoittamista hyvälle käyttökorkeudelle kannattaa miettiä tarkkaan, jotta kokonaisuus olisi myös esteettisesti harmoninen.

Saarekekeittiö


  • Keittiösaareketta ei kannata ahtaa liian pieniin tiloihin.

  • Liian kapea saareke ei toimi edes kelvollisena apupöytänä. 180–100 cm:n kokoinen saareke toimii hyvin. Saarekkeen ja kaapistojen väliin on syytä jättää tilaa vähintään 120 cm.

  • Keittotasollinen saareke ei toimi hyvin, ellei siihen saada sijoitettua myös pientä kaatoallasta hanoineen sekä kattoon, työpöytätasoon tai perinteisesti keittotason yläpuolelle asennettua liesituuletinta.

  • Parhaimmillaan saarekekeittiö on suuren eli noin 16–20-neliöisen tilan ratkaisu.

Asiantuntijat: arkkitehti Minna Kuusela ja tutkija Tarja Marjomaa, Työtehoseura

Lue lisää:

Keittiöremontin hinta kohdilleen

Opas keittiön valaistuksen suunnitteluun

Tuo keittiöön rouheaa teollisuustyyliä

Julkaistu: 19.2.2014
Katso myös nämä