Onko kotisi Suomen kaunein? Haku on taas käynnissä, ja voittajalle luvassa 10000 euroa
Sisustus
Onko kotisi Suomen kaunein? Haku on taas käynnissä, ja voittajalle luvassa 10000 euroa
Suomen kauneimman kodin etsintä on jälleen käynnistynyt. Muistatko vielä edellisvuosien voittajat?
Julkaistu 19.3.2018
Meillä kotona

10 000 euroa ja hulppea titteli. Sellaiset on luvassa Suomen kauneimmaksi kruunattavalle kodille. MTV3:n ohjelman viides kausi kuvataan kesällä 2018, ja haku ohjelmaan on parasta aikaa käynnissä. Suomen kauneimman kodin tittelistä haetaan kilpailemaan kaiken kokoisia ja ikäisiä, persoonallisia koteja ympäri Suomea.

Keväällä 2017 esitetyn edelliskauden voitti Luvialla sijaitseva moderni merenrantatalo. Tuomarit, arkkitehti Aleksi Niemeläinen, sisustustoimittaja Hanna Sumari ja sisustussuunnittelija Milla Alftan, pitivät voittajatalon ratkaisuja yllätyksellisinä. Erikoista saunaa tuomarit pitivät erityisen onnistuneena.

Suomen kaunein koti 2017 sijaitsee upealla paikalla. Yläkerran terassilta on upeat näköalat kesäkeittiöön (kuvassa) ja rantaan.

– Tässä kohteessa sauna on toteutettu korkeaan tilaan ja nostettu ylös. On varmasti ihana löylytellä ylhäällä ja tehdä pieni retki tikkaita pitkin, Alftan perustelee Vinkkivarkaat-videolla.

Katso alla olevalta Vinkkivarkaat-videolta, miltä voittajatalon saunassa näyttää ja mitä muita asioita tuomarit nostivat esiin edelliskauden viimeisen jakson kohteista:

Äänestäjien mielestä voittajakoti oli ”tyrmäävän kaunis maisemallisesti, avara, valoisa ja aivan ihanalla paikalla, aito ja mahtava suomalainen unelmakoti, joka ei kuitenkaan ollut täysin överi”.

Suomen kauneimmassa kodissa luonto näkyy jopa keittiön välitilasta.

Talon asukkaat Aki ja Hannele Hirvikoski kertoivat pitävänsä kotiaan Suomen kauneimpana siksi, että se on tehty suurella sydämellä heille ja heidän lapsilleen ja lapsenlapsilleen.

Talon ovat suunnitelleet Sunhousen rakennusarkkitehdit Kalle ja Inga Oikari.

Katso videolta, mitä Kalle Oikari ja ohjelman tuomari Aleksi Niemeläinen kertovat talosta ja ohjelman tekemisestä Huomenta Suomi -ohjelman haastattelussa:

Tuomarit eivät näe ennalta asukkaiden haastatteluja tai kuvia kodeista, vaan ensireaktio ohjelmassa on aito. Hanna Sumari kertoo Avun-blogissaan, kuinka useimmiten jo eteisessä voi aistia, millainen tunnelma kilpailukodissa on.

– Jokainen sisääntulo on ainutkertainen ja joka kerta juuri tuo hetki näkyy myös televisiossa. Sitä ei kuvata uudelleen, sillä hämmästyksen ja ensireaktion näytteleminen ei onnistu, Sumari kertoo.

Suomen kaunein koti -voittajat:

  • 2013: Risto Kempen Rymättylässä sijaitseva moderni piilopirtti.
  • 2014: Titta Barner-Rasmussenin 1700-luvun hirsitalo Heinolassa.
  • 2016: Tuulan ja Markun Vanajaveden rannalla sijaitseva moderni kivitalo.
  • 2017: Aki ja Hannele Hirvikosken moderni merenrantatalo Luvialla.

Monentyylisiä kilpailijoita

Ohjelman tuomari Aleksi Niemeläinen kertoo Huomenta Suomen haastattelussa, että kisassa voivat pärjätä hyvin erityyliset kodit. Kokonaisuus ratkaisee. Tuomarit valitsevat kodeista kymmenen parasta, joista katsojat äänestävät suosikkinsa voittajaksi.

Viime kaudella kärkikymmenikköön nousi kolme kotia, jotka oli esitelty jo aiemmin Avotakan ja Unelmien Talo&Koti -lehden sivuilla:

Vuonna 1920 rakennettu talo on entinen asemarakennus. Koti on esitelty Unelmien Talo&Koti -lehdessä 1/2017.
1960-luvun linjakas rivitaloasunto esiteltiin Avotakan designnumerossa vuonna 2013.
Vuonna 1938 rakennettu talo oli aikoinaan kansakoulu. Koti talvipuutarhoineen on esitelty laajemmin Avotakassa 12/2014.
Kommentoi »