Omat tilit ja yhteinen vuosibudjetti – Tuuli keksi keinon, jonka ansiosta rahat riittävät joka kuukausi
rahanjako perheessä
Omat tilit ja yhteinen vuosibudjetti – Tuuli keksi keinon, jonka ansiosta rahat riittävät joka kuukausi
Korialaiset Tuuli ja Tuomas maksavat perheen menot yhteiseltä taloustililtä, jonne molemmat säästävät Tuulin tarkkojen laskelmien mukaisesti. ”Myin idean puolisolle niin, että tämä on ihan loistava juttu”, Tuuli Suurtalo kertoo.
2.10.2023
 |
Kotivinkki

Kolme tarinaa perheestä ja rahasta: näin jaamme eurot kotona

Jokainen perhe tekee päätöksensä, ovatko rahat omat vai yhteiset. Tasataanko pakolliset kulut eurolleen, suhteessa tuloihin vai jollakin muulla tavalla? Haastatteluissamme kolme perhettä kertoo, millaiset systeemit heillä toimivat. Lue kaksi muuta osaa tästä:

Vielä muutama vuosi sitten meillä oli mieheni Tuomaksen kanssa omat tilit. Tuomas maksoi laskuja, minä hoidin ruokaostokset, ja muita menoja tasasimme puolin ja toisin. Jos esimerkiksi ostin lastenvaatteita, kerroin asiasta Tuomakselle, ja hän siirsi minulle puolet summasta. Tuomas ehkä maksoi vähän suuremman osan kuluista, sillä minä olin opiskelija ja perhevapailla.

Kun kolmannen lapsemme jälkeen siirryin työelämään ja tuloni vakiintuivat, halusin meille järkevämmän systeemin. Myin sen Tuomakselle niin, että tämä on ihan loistava juttu, joka helpottaa taloudenhallintaa.

19 prosenttia pariskunnista jakaa yhteiset menot niin, että molemmat maksavat euromääräisesti yhtä paljon. Alle viisi prosenttia pariskunnista käyttää yhteisiin menoihin samansuuruisen osuuden tuloistaan.

Lähde: Anu Raijas ja Terhi-Anna Wilska: Huolenpitoa ja jakamista, rahan ja ajan jakautuminen suomalaisissa lapsiperheissä, Kuluttajatutkimuskeskus 2007

Nykyään meillä on omien tiliemme lisäksi yhteinen taloustili, jolta maksamme kaikki pakolliset yhteiset kulut. Siirrämme kumpikin tilille joka kuukausi tasasumman rahaa. Tuomaksen osuus on vähän pienempi, koska hän omistaa talomme ja lyhentää lisäksi lainaa. Kuitenkin summat on laskettu niin, että minullekin jää rahaa omiin sijoituksiini.

Taloustilille siirrettävät rahasummat tulevat laatimastani vuosibudjetista. Olen laskenut yhteen kaikki säännölliset kulumme, kuten sähkö- ja vesilaskut, vakuutusmaksut, lasten tarvikkeet ja harrastukset, päivähoitomaksut ja ruokakulut. Koko summa on jaettu 12 kuukaudelle, eli joka kuukausi tilille siirretään saman verran rahaa.

Tämä helpottaa raha-asioiden ennakointia. Esimerkiksi vesilasku erääntyy kahdesti vuodessa, mutta maksamme sitä osissa joka kuukausi. Näin se ei rasita talouttamme siinä kuussa, kun lasku erääntyy.

Yhteinen taloustili on Tuulin mukaan tasa-arvoinen valinta, joka säästää säätämiseltä. ”Monessa perheessä äiti maksaa lastenvaatteet, ruoat ja har­rastukset. Meillä ne menevät yhteiseltä tililtä, eikä kummankaan tarvitse siirrellä rahoja toiselle kulujen tasaamiseksi.”

Kertaluontoiset hankinnat, kuten lomamatkat, eivät mene yhteiseltä tililtä. Niistä sovimme yhdessä, ja kulut laitetaan puoliksi. Meillä kummallakin on omat säästömme. Lisäksi meillä on yhteisiä sijoitusasuntoja.

Yhteiselle vuosibudjettitilillemme ei ole pankkikorttia, koska pääasiassa sieltä maksetaan laskuja. Minä hoidan edelleen kauppareissut ja maksan ostokset omalta tililtäni. Jälkeenpäin kirjoitan summan muistiin, että pysyn kärryillä siitä, paljonko rahaa ruokaan menee. Sitten siirrän summan yhteiseltä tililtämme omalle tililleni. Samoin teen silloin, jos ostan esimerkiksi lastenvaatteita. Tämä on toiminut hyvin, eikä tilille siksi ole tarvinnut hankkia korttia.

Tuulilla ja Tuomaksella on käytössä Exceliin laadittu vuosibudjetti. Tuuli on suunnitellut sen itse ja vastaa myös kulunseurannasta. ”Käyn itse menot läpi kerran kuussa, ja vuoden vaihtuessa vuodessa katsomme yhdes­sä, miltä seuraava vuosi näyttää.”

Toteutuneet kulut kirjaan vuosibudjetti-Exceliin kerran kuussa. Vuoden vaihtuessa tarkistan, miten budjetti on pitänyt paikkansa, ja suunnittelen budjetin seuraavalle vuodelle.

Tämä malli on reilu ja tasaväkinen. Olen kuullut, että aika monessa perheessä äiti maksaa lastenvaatteet ja ruokaostokset. Meillä nämä kulut ovat yhteisiä. Lisäksi helpottaa arkea, kun pienistä pakollisista menoista ei tarvitse jutella eikä kuluja tasata.

Yhteisiin menoihin meillä menee vain osa tuloistamme. Loput rahat ovat kummankin omia, ja niitä kumpikin saa käyttää siihen, mihin haluaa.

Tuomas on esimerkiksi puhunut vesi­skootterin hankkimisesta, ja jos hän oikeasti haluaisi sellaisen ostaa, ei se olisi minun asiani. Tällaisissa asioissa emme jarruttele toisiamme.

Olemme myös molemmat hyvin samantyylisiä rahankäyttäjiä, emmekä kuluta mihinkään turhaan.

3 kommenttia