Ei Lapin hulluutta, vaan aikalailla vahinko – Tinja perusti oman hostellin tunturiin
Ihmiset
Ei Lapin hulluutta, vaan aikalailla vahinko – Tinja perusti oman hostellin tunturiin
Tinja Silvennoinen on reppureissaaja, joka on pysähtynyt toistaiseksi Ylläkselle ja perustanut sinne sympaattisen hostellin. Joka on muuten valittu yhdeksi Euroopan parhaimmista.
9.11.2016
 |
Kotivinkki

Joulusauna voi olla sellainenkin, että lauteilla on porukkaa, jota ei tunne ennestään. Joukossa on miehiä, naisia, lapsi ja koirakin. Sitten kieritään kimpassa lumessa ja ihaillaan revontulia. Lopuksi istutaan joulupöydän ääreen syömään kasvislasagnea ja suklaamuffinsseja. Välillä kukin käy soittelemassa omissa huoneissaan Skypellä perheilleen kotimaihinsa.

Kuva: Tinja Silvennoinen

Jouluaattona Tinja Silvennoisen, 34, pitämässä hostellissa Ylläksen Äkäslompolossa ruoan kokkasivat Serbiasta matkanneet Ana ja Aca. He tulivat kolmeksi yöksi, mutta jäivätkin viideksi viikoksi. 7 Fells Hostel teki heihin vaikutuksen, eikä ihme.

Persoonallinen hostelli on poikkeuksellinen Suomessa. Täällä hostelleja on vielä vähän, ja Lapissa juuri nimeksi. Tinja on kuitenkin päättänyt, että kansainvälisten tuulien on aika puhaltaa myös Suomen parhaisiin matkailukohteisiin. Pari vuotta toiminut 7 Fells on supersuosittu ja valittu vastikään myös Budget Travellerin puolesta yhdeksi Euroopan parhaimmista hostelleista.

Näyttää ihan Pinterestiltä, kommentoi eräs asiakas tullessaan 7 Fellsiin. Se tarkoittaa, että tosi kivan näköistä on. Jokainen huone on persoonallinen. Yhdessä sängyn yläpuolella on musta graafinen karhumaalaus. Toisen huoneen seinän on vallannut poro, ja kolmas on maalattu kauniin siniseksi. Tinja on satsannut sisustukseen, kaikkialla on rentoa, kotoisaa ja kaunista. Ideat on toteutettu kekseliäisyydellä ja minibudjetilla.

Päärakennuksessa on majoituspaikkoja yhden hengen huoneista kahdeksan hengen yhteishuoneisiin. Lisäksi tarjolla on pari pientä mökkiä. Keittiö on yhteinen ja pihalla saunarakennus, jossa lämmitetään päivittäin iltasauna, naisille ja miehille. Tunnelmaa luovat myös lisäpalvelut ja tapahtumat. Tarjolla on joogaa, syvävenyttelyä ja leffailtoja. Tinja on satsannut myös ekologisuuteen. Kierrätys on kunniassa, ja kahvit, teet ja pikkusyömiset ovat luomua. Lemmikitkin saa ottaa mukaan, jos siltä tuntuu.

Mutta miten Tinja päätyi Ylläkselle?

Ei se ollut mitään Lapin hulluutta, vaan aika lailla vahinko.

Syksyllä 2014 reppureissaajana kiertänyt Tinja haki uusia töitä, matkailualalta. Koska Etelä-Suomessa ei ollut silloin sesonki, Tinja päätyi Ylläkselle mökkivuokraamon vastaanottoon. Siellä ollessaan Tinja huomasi, että Äkäslompolossa oli vuokrattavana iso puinen kiinteistö.

– Siinä näytti olevan potentiaalia pienellä fiksauksella, ja jätin vuokratarjouksen. Se hyväksyttiin, ja kahdessa kuukaudessa otin selvää firman perustamisesta, kävin yrittäjäkoulutuksen, hain lainan ja starttirahan ja tulin takaisin remppaamaan, Tinja kertoo. Jouluna 2014 oli jo tupa täynnä.

Tinja aloitti reissaamisen 16-vuotiaana, kun voitti arvonnassa kielikurssin Englantiin.

– Meidän perheellä ei ikinä olisi ollut sellaiseen varaa ja matkailimme aina Suomessa.

18-vuotiaana hän lähti vaihto-opiskelijaksi Belgiaan, ja kun Tinja valmistui kaksoistutkintona merkonomiksi 22-vuotiaana, hän muutti Irlantiin.

– Siellä sai helposti töitä ilman kokemusta tai koulutusta. Olin töissä pubissa ja kehitysvammaisten lasten koulubussissa.

Sittemmin Tinja on asunut myös esimerkiksi Australiassa ja Skotlannissa. Ja aina kun mahdollista, hän on reilannut pitkin poikin Eurooppaa.

– En osaa sanoa, mikä reppureissaamisessa alkoi kiehtoa. Minulla oli todella huono lapsuus ja kävin sen takia terapiassa nyt aikuisena. Terapeutti oli sitä mieltä, että reissaaminen pelasti minut, Tinja pohtii.

Lapsena ujosta Tinjasta on tullut ulkomailla rohkeampi. Sellainen, joka uskaltaa tuosta noin vain pistää yksin hostellin pystyyn.

Tinjan hostellissa on persoonallisia sisustusratkaisuja. Karhukuvio on tehty seinään maalaamalla.

Maailman kiertäminen, erilaisissa majapaikoissa yöpyminen ja työskentely ovat antaneet ideoita, jotka ovat käytössä Ylläksellä. Tinja ei tarjoa matkailijoille sitä vanhaa tuttua. Edullinen majoitus voikin olla jotain parempaa kuin mitä hotellista saa.

– Haluaisin tuoda ihmisten tietoisuuteen, että Lappi on myös budjettimatkakohde. Tänne pääsee nykyään todella halvalla.

Lapin matkailu on muutenkin Tinjan näkökulmasta jotain muuta, mihin suomalaiset ovat tottuneet. Kun muissa majapaikoissa ja ravintoloissa keskitytään usein sesonkiviikkoihin ja vaihtopäiviin, 7 Fellsissä varauksia voi tehdä mille päivälle vain, ja aina on hyvä aika tulla Ylläkselle.

Viileät lattiat eivät haittaa, kun jalkaan vetää poronkarvatossut. Villasukkia ja tossuja löytyy majoittujille lainaksi.

– Viime vuonna heinäkuu oli ihan tajuton. Minulla oli asiakkaita enemmän kuin ikinä. Heitä houkutteli silloin ennen kaikkea Free Ride -tapahtuma, jossa laskettiin rinteitä longboard-laudoilla. Eivätkä hostellit ole enää pelkkä nuorten juttu. 7 Fellsissä on asiakkaita nuorista kahdeksankymppisiin, ja ihmisiä tulee ympäri maailmaa: Euroopasta, Kiinasta, Chilestä, Taiwanista. Lapsiperheitäkin käy paljon. Asiakaskunta on monipuolista myös sijainnista johtuen. Lappiin tullaan ennen kaikkea ulkoilemaan. Himohiihtäjät voivat tulla viisikin kertaa vuodessa.

– Myös ruska on kansainvälisesti kiinnostava juttu, ja se voisi olla paljon isompikin sesonki, Tinja pohtii.

Tinja on ollut Ylläksellä hieman outolintu, mutta samanhenkisiä yrittäjiäkin löytyy. Esimerkiksi Jounin kauppaa, ”Suomen hulluinta kyläkauppaa” pitävä Sampo Kaulanen.

– Sampon kanssa olemme ideoineet kaikenlaista ja tehneet Facebookissa markkinointitempauksia.

Tinja aikoo aikoo olla Ylläksellä nyt jonkin aikaa.

– Reissasin monta vuotta putkeen ja asuin aina puoli vuotta kerrallaan jossakin. Sitten väsyin siihen muuttamiseen.

Omat lomareissutkin ovat rauhoittuneet.

– Kutsun nykyisin itseäni eläkkeellä olevaksi reppureissaajksi, koska mukavuudenhalu on lisääntynyt. Enää ei tule nukuttua rautatieasemilla ja lentokentillä. Ja mieluummin istun kahviloissa ja katselen elämää kuin matkustan sinne sun tänne, Tinja sanoo.

Toistaiseksi sitä elämää on ihan mukava katsella Yllästunturin maisemissa.

Kommentoi »