Ohjeet lipputangon perustukseen
Rakenna ja remontoi
Ohjeet lipputangon perustukseen
Lipputangon perustus on syytä tehdä huolellisesti, sillä sitä on vaikea korjata jälkikäteen.
Julkaistu 2.4.2016
Meidän Talo

1. Perusasennus

Betonilla täytetty maakuoppa on yleisin tapa. Käytä varsinkin hiekkamaassa apuna putkea, jonne laitetaan ensin betonimassa ja sitten maajalka. Täytä putken ympäriltä vaikka soralla. Kuoppa ja maajalka mitoitetan tangon mukaan. 10 metriä korkea tanko vaatii ainakin metrin syvyisen ja 40 cm leveän kuopan.

2. Asennuselementti

Valmis maajalan sisältävä asennuselementti säästää aikaa ja vaivaa. Koska elementti painaa jopa 500 kiloa, tarvitaan avuksi usein konevoimaa. Tarjolla on sekä kuoppaan että maan päälle asennettavia malleja. Elementti on lähinnä rakennusliikkeiden suosima tapa, joka sopii myös talviasennukseen. Asennuselementti koostuu pinta- ja maanalaisesta elementistä.

3. Kallioasennus

Kallioon porataan noin 30 cm syvät ja halkaisijaltaan jonkun verran maajalan kierrepultteja suuremmat reiät. Sitten hieman lyhennetty maajalka sovitetaan reikiin, jotka täytetään esimerkiksi injektiomassalla tai betonilla. Massa ankkuroi kierrepultit kallioon. Noudata tarkasti massanvalmistajan ohjeita.

4. Ruuvipaalu

Lipputangolle tarkoitettu erikoisruuvipaalu soveltuu etenkin hienojakoiseen maaperään, kuten saveen tai silttiin. Paalun voi kiertää esimerkiksi rautakangella routarajan alapuolelle, kunhan alle ei osu kiviä tai muita esteitä. Lipputanko yhdistetään ruuvipaalun yläosan kiinnityslaippaan saranoidulla asennuslevyllä.

Lipputanko suoristetaan jalustan muttereilla.

Kommentoi »