Tee itse
Viherpiha

Kurpitsan sisällä kummittelee! Ohjeet halloween-kaivertajalle, joka kaipaa haastetta

Kurpitsan sisällä kummittelee! Ohjeet halloween-kaivertajalle, joka kaipaa haastetta

Hu-huu! Halloween, kurpitsajuhla, kekri… Kutsuttakoon juhlaa millä nimellä hyvänsä, siihen kuuluu kurpitsalyhdyt. Katso kauhistuttavat kurpitsan kaiverrusohjeet!
Teksti Liisa Häkli
Kuvat Ritva Tuomi
Mainos

Kaiverrettu kurpitsa säilyy hyvännäköisenä korkeintaan parin viikon ajan. Parhaiten se pitää kuosinsa viileässä. Jos jääkaapissasi on tilaa, voit nostaa kurpitsan sinne yöksi kelmuun käärittynä. Jos koverrettua hedelmää uhkaa kuivuminen, sitä voi elvyttää upottamalla sen kauttaaltaan vesiämpäriin.

Tämä kaiverrusohje on sinulle, jos kaipaat hieman haastetta. Perusohjeet halloween-kurpitsalyhdyn kaivertamiseen löydät täältä.

Tarvikkeet:

  • koristekurpitsa
  • vahva lusikka tai kauha
  • sabloona
  • parsinneula tai kuulakärkikynä
  • terävä vihannesveitsi.

Näin onnistuu kummituskurpitsan kaiverrus

1. Kurpitsan kaiverrusta varten voit ostaa netistä valmiin setin työkaluineen ja sabloonoineen. Laita hakusanaksi ”pumpkin carving”. Voit toki myös piirtää omat mallisi ja käyttää kotoa löytyviä työvälineitä.

Aloita kaiverrus leikkaamalla kurpitsan yläosasta ”hattu” irti. Tee siitä tähden muotoinen, sillä sellainen pysyy pyöreää hattua paremmin paikoillaan. Poista hedelmän malto lusikalla tai pienellä kauhalla. Jätä maltoa reilu sentti reunoille, jotta kurpitsa säilyy ryhdikkäänä.

2. Piirrä sabloona paperille. Kiinnitä paperi teipillä mahdollisimman tasaisesti kurpitsan kylkeen. Merkitse kuvioiden ääriviivat hedelmään tökkimällä pieniä reikiä parsinneulalla tai vanhalla kuulakärkikynällä. Kuvassa käytetään kaiverrussetin merkkaajaa. 3. Nakuttele reikiä tiheään ja huolellisesti. Näin on helpompi erottaa, mitkä osat sahaat tai leikkaat pois ja mitkä jäävät paikoilleen. 4. Kun sahaat kuvioita irti, etene rauhallisesti. Ole tarkkana, ettet poista kuvion kiinnityskohtia. Esimerkiksi tässä mallissa kummitukset eivät pysyisi paikallaan ilman ikkunanpokia. 5. Kurpitsaa on helpointa kaivertaa pitämällä sitä sylissä. Kokeilemalla löydät itsellesi sopivan työtavan. 6. Kun kuvio on valmis, nosta kurpitsa näkyvälle paikalle mahdollisimman tasaiselle alustalle. Illan hämärtyessä laita sen sisälle kynttilä lepattamaan. Juhlat voivat alkaa!

Ohje ja toteutus: Satu Lindbom

Lue lisää:

Tee kukkiva kurpitsakoriste puutarhaan

8 kaunista ideaa koristekurpitsojen käyttöön

Haamuja ja hämähäkinseittejä – hui miten pelottavan upea halloween-piha!

Julkaistu: 10.10.2016