Kotivinkki

Ohjaaja Johanna Vuoksenmaa ei säästele rahoja tai rakkautta – ”Säästäminen on elämän pihtailua”

Ohjaaja Johanna Vuoksenmaa ei säästele rahoja tai rakkautta – ”Säästäminen on elämän pihtailua”
Ohjaaja-käsikirjoittaja Johanna Vuoksenmaa käyttää rahat mieluummin tänään kuin huomenna ja hoitaa itse kodin huoltotyöt. Tässä jutussa hän kertoo, mitkä asiat tekevät elämästä parasta.

Ihan paras opetus

Pappani opetti minut huoltamaan polkupyöräni. Isoisäpuoleni taas opetti tapetoimaan, maalaamaan ja tekemään vähän kaikkia hommia. Näiden miesten neuvoista on ollut hirveästi apua. Sain heiltä itsevarmuutta, että tekniset asiat, kuten kodin sähkötyöt ja poran käyttö ovat opittavissa.

Paras oivallus

Kun tein uraa kuvataiteilijana, tajusin, miten tärkeää on oppia sanomaan myös ei. Jos sanoo kaikkeen juu, ei pysty tekemään mitään kunnolla. Olen naureskellut, että kaikissa oppilaitoksissa pitäisi opettaa, miten sanotaan ei jämäkästi ja miten lempeästi.

Paras neuvo

Ex-mieheni kasteli aina suodatinpussin ennen kuin laittoi siihen kahvinporoja. Ensin pidin sitä rasittavana rituaalina, mutta sitten huomasin, että sillä tavalla tulee kyllä paljon parempaa kahvia.

Paras hetki

Lentopallotreenien jälkeen olen parikymmentä minuuttia sellaisessa endorfiininousussa, että se on aika ärhäkkä huume. Silloin elämä on hienoa ja maailma kaunis! Lentopallo on upea joukkuepeli. Kun pallo kulkee käsistä toisiin, se on kuin dialogia. Joku antaa passin – se on niin kuin kysymys. Toinen hyökkää – se on kuin argumentti… Kolmas nostaa pallon, se on vasta-argumentti.

Paras paikka kotona

Minulla on vanhoista 1700-luvun pirtin lattialaudoista tehty pöytä, jota kutsumme rakkauspöydäksi. Sen ääressä istumme ystävien ja läheisten seurassa. Pöytä löytyi jostain entisöintiliikkeestä, joka osti materiaalia purkufirmoista.

Paras tapa säästää

Säästämisessä on kyse elämän pihtailemisesta. En usko säästämiseen. En rakkauden, en sanojen, en rahojen! Rahat kannattaa käyttää tänään, huomenna ne ovat kuitenkin loppu.

Parasta Suomessa

Täällä luonto on askeleen päässä ja koko ajan saatavilla. Metsään ja järveen pääsee melkein mistä vain. Vesi puhuttelee kaikkia aisteja. Se on terapeutti, ystävä ja taideteos.

Paras…

Ruoka: Etiopialainen ruoka

Juoma: Punaviini

Tuoksu: Lehmus keväällä

Matkakohde: Tuntemattomaan

Kulkupeli: Polkupyörä

Keittiöväline: Oikein terävä veitsi

Vaate: Kumisaappaat

Kosmetiikkatuote: Huulipuna

Kirja: Kotimainen romaani

Biisi: Samuli Putron Kosketuksen alla

Artisti: Paula Vesala

Ravintola: Cafe Pispala

Jäätelö: Mövenpickin Maple Walnut

Herkku: Lakritsi

Kasvi: Mänty

Kaupunki: Tampere

Vuodenaika: Syksy

Huonekalu: Sänky

Aamupala: Kauralatte

Jälkiruoka: Crème brûlée

Radiokanava: Yle Suomi

Arkiruoka: Bataattiruoat

Iltarutiini: Lukeminen sängyssä

Julkaistu: 31.8.2020
Kommentoi »