Meidän Mökki

Nuotiopaikka moderniin makuun – näin rakennat tulisijan betonirenkaasta

Nuotiopaikka moderniin makuun – näin rakennat tulisijan betonirenkaasta
Nuotiopaikka luo pihalle ainutlaatuista tunnelmaa. Selkeälinjainen tulisija valmistuu betonisesta kaivonrenkaasta ja -kannesta, joka suojataan tulikivilaatoin. Betoniosat maalataan ulkopuolelta tulenkestävällä maalilla. Tämä nuotiopaikka pysyy siistinä monta vuotta!
Julkaistu 9.7.2020

Nuotiopaikka betonirenkaasta – tarvikkeet:

  • betoninen kaivonrengas (Ø 80 cm, kork. 25 cm)
  • betoninen kaivonkansi (Ø 80 cm)
  • tulitiililaattoja 230× 114×25 mm, 35 kpl
  • muurauslaastia
  • Kivitex-silikaattimaalia ja sivellin
  • pala 6 mm:n vahvuista raudoitusverkkoa
  • kulmahiomakone
  • työkäsineet, suojalasit, hengityssuojain ja kuulosuojaimet
  • kaivonrengas ja -kansi Urjalan sementtivalimo, maalaustarvikkeet RTV.

Nuotiopaikka valmistuu näin

1. Nosta 6 millin vahvuinen raudoitusverkko kaivonrenkaan päälle. Merkitse sen jälkeen verkkoon teipin paloilla betonirenkaan naarashuulloksen reuna.

2. Pue työkäsineet ja suojalasit. Aseta raudoitusverkko tasolle ja katko verkkoa kulmahiomakoneella teippien ulkopuolelta. Valmis, pyöreä verkko pysyy kiinni kaivonrenkaan urassa.

3. Pue suojavarusteet. Nosta kaivonrengas kyljelleen ja tee kulmahiomakoneella renkaan alareunan urosponttiin viisi senttiä leveä kolo, josta sadevesi pääsee valumaan ulos. Tee reunaan kolme uraa ja lyö vasaralla ja taltalla kappaleet irti.

4. Aseta kansiosa tasaiseen maankohtaan ja laske rengas parin apurin kanssa varovasti kannen päälle. Ulkopuolen, yläosan ja vähän sisäpuolta voi maalata kuumuutta kestävällä silikaattimaalilla.

5. Suojaa betonia kuumuudelta vuoraamalla sisäreuna tulikivitiilillä tai -laatoilla. Leikkaa kulmahiomakoneella kahdesta tulitiililaatasta yhdet kulmat pois. Kiinnitä laatat muurauslaastilla renkaan sisäseinään siten, että rako tulee renkaan kolon kohdalle. Kiinnitä loput laatat. Jos käytät paksumpia tulikivitiiliä, ne voi latoa reunalle ilman muurausta.

6. Lado pohjalle tulitiililaattoja suojaamaan pohjalla olevaa betonista kaivonkantta kuumuudelta. Uraan istuvan jäykän verkon päälle voi asetella sitä pienempiä grilliritilöitä ja foliovateja kokkailuja varten.

Kommentoi »