Nukkekodin sisustus: puno keittiöön räsymatto
Tee itse
Nukkekodin sisustus: puno keittiöön räsymatto
Nukkekodin räsymatto on helppo tehdä. Tarvitaan vain ohutta kudetta ja loimilangaksi napakampaa lankaa. Punomista varten tarvitaan myös tukevaa pahvia tai valmis punontateline.
30.3.2017
 |
Unelmien Talo&Koti

Näin punot nukkekodin räsymaton:

1. Nukkekodin räsymaton voi punoa joko itse tehtyä tai valmista punontatelinettä käyttäen. Ohjeessa esitetyn maton valmistamisessa on hyödynnetty juuri punontatelinettä, mutta kenkälaatikosta tehty teline ei myöskään ole lainkaan hullumpi apuväline.

Loimien luominen punontatelineellä: Solmi loimilanka tappiin solmulla, ettei lanka vapaudu kesken punonnan. Kieputa loimilanka kuljettamalla lanka rakoihin järjestyksessä ja aina tapin ympäri seuraavaan rakoon. Sido langan toinenkin pää tappiin solmulla.

Punontatelineen valmistaminen ja loimien luominen: Itse tehdyn punontatelineen materiaaliksi sopii esimerkiksi kenkälaatikon kansi. Leikkaa kannen sisäpuolen kahteen vastakkaiseen reunaan saksilla pienet viillot noin puolen sentin välein. Pujota lanka rakoihin vieden se ympäri kannen seuraavaan rakoseen. Lankaa menee hukkaan hieman enemmän, mutta päättelyyn jää tällä konstilla riittävästi lankaa. Huomaa, että loimilankoja pitää olla pariton määrä, jotta kuteen punonta menee kerroksen vaihtuessa oikein.

2. Leikkaa tai revi vanhoista farkuista tai muusta kankaasta puolen sentin levyistä kudetta.

3. Aloita punonta. Älä jätä kuteen päätä ihan reunaan vaan muutama loimilanka sisemmäs. Näin se ei jää repsottamaan reunaan valmiissa matossa. Vie kudetta vuoroin loimilangan alta ja päältä. Parsinneula on hyvä apuväline. Jatka punontaa kunnes matto on mielestäsi sopivan mittainen. Voit tiukentaa kudepunoksia esimerkiksi harvalla kammalla, mutta älä tee matosta liian napakkaa. Pienikokoisesta matosta tulee silloin helposti liian paksu ja taipumaton.

4. Katko loimilangat pari kerrallaan ja solmi ne toisiinsa. Ne lukitsevat samalla kuteet. Voit piilottaa loimisolmut ompelemalla maton päihin puuvillakaistaleet.

Helmirannekorujen punontaan tarkoitettu teline on täydellinen myös nukkekodin mattojen tekoon. Mattoakin tehdessä loimilankoja täytyy olla pariton määrä, jotta punonta jatkuu oikein käänteissä, aina kerroksen vaihtuessa. Teline on Flying Tigeristä.
Loimilankojen solmut jäävät nätisti piiloon, kun maton päihin ompelee kapeat puuvillakangaskaistaleet. Mallimattoon käytettiin melko ohutta farkkukangasta, mutta maton materiaaliksi käyvät yhtä lailla vaikkapa vanhat t-paidat. Pääasia, ettei kangas ole liian paksua.

Lue lisää:

Kommentoi »