Nukkekodin sisustus: askartele sänky ja ompele petivaatteet
Tee itse
Nukkekodin sisustus: askartele sänky ja ompele petivaatteet
Askartele nukkekotiin leveä sänky ja pehmustettu pääty. Lisäksi tarvitaan tietenkin paksu patja ja pehmoiset petivaatteet.
22.2.2017
 |
Unelmien Talo&Koti

Tarvikkeet sänkyyn:

  • parin millin paksuista mdf-levyä tai aaltopahvia 
  • neljä pitkulaista puuhelmeä
  • pieniä lasihelmiä
  • paksua levyvanua
  • joustavaa kangasta, esimerkiksi ohutta samettia
  • liimaa
  • mustaa maalia ja pikkupensseli.

Näin teet nukkekodin sängyn

1. Sahaa sängyn osat levystä tai leikkaa ne aaltopahvista. Tee seuraavat osat: kaksi sivukappaletta (2,5 x 17 cm), yksi jalkopääty (2,5 x 12,5 cm), yksi pohja (12,5 x 17 cm) ja yksi päätykappale (10 x 12,5 cm). Pyöristä lisäksi päätykappaleen yläkulmat. 

2. Tee päätykappaleeseen pehmuste. Ompele sitä varten sametista kaksi päädyn kokoista kangasta yhteen pussiksi, nurjat puolet vastakkain. Muista lisätä saumanvarat ja jättää alareuna auki.

3. Käännä päätykangas oikein päin ja laita sen sisään samanmuotoinen, mutta senttiä lyhyempi paksu levyvanu. Päädyn alareunaan jää siten sentti ilman vanua. 

4. Ompele pienet lasihelmet tasaisin välein päädyn etupintaan ja vanuun napakasti, jotta pinta näyttää muhkealta.

5. Laita huppu päädyn päälle. 

6. Liimaa osat toisiinsa ja vielä puuhelmet jaloiksi. 

7. Maalaa sänky ja jalat.

Tarvikkeet petivaatteisiin:

  • ohuita trikookankaita, vanhat t-paidat ja pyjamat sopivat hyvin tarkoitukseen
  • vanua
  • neula ja kankaisiin sopivat langat.

Näin ompelet nukkekodin petivaatteet 

1. Leikkaa patjaa varten kaksi sängyn pohjan kokoista kangasta ja reunakaistale, joka on hieman sängyn ympärystä pidempi. Ota mitat sängyn sisäpuolelta. Reunakaistale saa olla muutaman millin sängyn laitaa korkeampi. Lisää kaikkiin kappaleisiin muutama milli saumanvaraa. Ompele osat yhteen. Huolehdi että kulmat tulevat samoihin kohtiin. Jätä vanulle täyttöaukko päätyyn alakappaleen saumaan. 

2. Täytä patja vanulla. Ompele täyttöaukko kiinni huomaamattomilla pistoilla. 

3. Napakoita patja tasavälein ommelluilla pistoilla. Vie lanka läpi puolelta toiselle ja kuljeta se pistosta toiseen patjan sisällä. Päättele hyvin, jottei viimeinen pisto pääse löystymään.

4. Ompele peitoksi pussilakana. Sen voit ommella pitkulaisesta palasta joka on pari kertaa sängyn pituinen ja aavistuksen sänkyä leveämpi. Taita pituus kahtia ja ompele sivusaumat kiinni. Käännä helma, jos se on tarpeen.

5. Mittaa osat tyynyihin. Niiden leveys on puolet valmiin patjan leveydestä. Sivut ovat tyynyjen leveyttä sentin lyhyemmät. Leikkaa osat joihin olet lisännyt saumanvarat. 

6. Ompele tyynyjen kappaleet yhteen. Jätä täyttöaukko. Täytä vanulla ja ompele aukko kiinni huomaamattomilla pistoilla. Varo täyttämästä tyynyjä liian pulleiksi.

Patjan tulee olla juuri oikean kokoinen, jotta se sopii sängyn runkoon. Pienet pistot saavat sen näyttämään muhkealta ja napakalta.

Nukkekodin lakanoiden ja tyynyjen materiaaleiksi sopivat mainiosti ohuet trikookankaat. Vanhoista vaatteista saa tehtyä vaikka kokonaisen varastollisen erilaisia petivaatteita.

Lue lisää:

1 kommentti