Neulesuunnittelusta tuli Meijulle työ – nyt hänen villapaitaohjeitaan ostetaan ympäri maailman

Neulesuunnittelusta tuli Meijulle työ – nyt hänen villapaitaohjeitaan ostetaan ympäri maailman
Kotivinkin neuleboksin suunnitellut Meiju Knits eli Meiju-Kallio Peltoniemi toteutti unelmansa: hän jättäytyi pois päivätyöstään ja sai lisää aikaa neulomiselle.
Julkaistu: 24.9.2021

Keväällä Meiju Kallio-Peltoniemi, 44, irtisanoutui työstään tutkijana. Suunnitelmissa oli alkaa tehdä töitä puolison firman kautta, mutta toista vuotta jatkuva koronapandemia sai hänet pohtimaan asiaa uudelleen. Neuloosi-ilmiö vahvistui edelleen.

Meiju on ehtinyt suunnitella neuleita kymmenen viime vuoden ajan ja myynyt niitä kansainvälisessä neuleyhteisössä Ravelryssa. Tänä vuonna hän sai kirjasopimuksen neulontaan keskittyvän Laine-kustantamon kanssa ja lähetti viimeiset materiaalit elokuussa.

– Korona-aika räjäytti alan, kun ihmiset alkoivat keskittyä kotiinsa, Meiju sanoo.

– Neuleohjeiden myynti kasvoi valtavasti, ja olen pohtinut, miten pysyvää se on. Olen koko ajan ajatellut, että saisin osan tuloistani neulesuunnittelusta. Nyt mietin, pystyisinkö tekemään tätä työtä ihan oikeasti.

Meiju Kallio-Peltoniemi neuloo itse mieluiten palmikoita ja pitsiä. Hänen neuleohjeensa keräävät kiitosta erityisesti selkeydestä. ”Se on minusta paras palaute. Helppoa ohjetta on kiva seurata ja tehdä”, Meiju sanoo.

Kansainvälinen yhteisö

Helsinkiläinen Meiju alkoi neuloa aktiivisesti ensimmäisen lapsensa syntymän jälkeen. Nyt hänen @meijuknits-tilillään on Instagramissa yli 10 000 seuraajaa ympäri maailman, ja Meiju tekee kotoaan Youtube-videoita sekä suomeksi että englanniksi.

Neuleyhteisön kansainvälisyys näkyy siinäkin, että hänen töitään ostetaan Indonesiaa, Taiwania ja Egyptiä myöten. Netissä erityisesti haastavilla töillä on kysyntää, Meiju sanoo.

– Ohjeistani eniten kiinnostavat takit ja villapaidat, palmikkoneuleet sekä neuleet, joissa on pitsiä. Teen myös hyvin yksinkertaisia ohjeita, kuten viime vuonna julkaistun Easy Pulloverin, jota tehdessä ei tarvitse juuri muuta osata kuin lisäyksiä.

Meiju arvelee, että hidastamistrendi on yksi syy suomalaisen neulesuunnittelun suosioon. Siihen vaikuttavat myös pohjoismaisen arjen kontrastit: kylmä ja pimeä talvi, jolloin on ihanaa käpertyä kotiin villasukat jalassa.

– Uskon, että suosio koostuu monesta asiasta. Tanskalaiset toivat hyggeilyn, joka korosti kotoilua jo ennen koronaa. Pohjoinen luonto on erityislaatuinen. Ehkä suosio ilmentää myös pakoa hektisemmästä työntekomaailmasta, vaikka toki me pohjoismaalaisetkin olemme siinä mukana.

Ideoita somesta ja materiaaleista

Meiju itse hakee neulontaan inspiraatiota erityisesti Pinterestistä. Instagramissa hän seuraa muita kansainvälisiä neuletähtiä, kuten suomalaista Veera Välimäkeä, argentiinalaista Joji Locatellia, amerikkalaista värinkäytön mestaria Stephen Westiä sekä esimerkiksi kirjoneulepaitoja neulovaa Jennifer Steingassia.

– Innostun myös neulepinnoista, asukokonaisuuksista ja langoista, kuten viimeksi Isagerin uudesta alpakka-puuvillalangasta. Kun neulon, jatkokehitän. Mietin esimerkiksi, miten jokin yksityiskohta sopisi toiseen työhön. Nyt neulon kämmekkäitä samalla kuviolla kuin tein aiemmin pannan. Olen ihan rakastunut kuvioon, ja rupesin juuri kehittämään siitä paitaversiota.

Meiju Kallio-Peltoniemi on suunnitellut myös Kotivinkin syksyn neulontaboksin, joka julkistetaan Meilläkotona.fin koti-illassa Instagramissa 30. syyskuuta. Lue koti-iltojen ohjelmasta lisää täältä.

Kommentoi »