Rakkauden vuoksi mitä vain! Eetu ja Hannamari remontoivat navetasta upean tilan kesähäilleen – aikaa kului 10 kuukautta
Rakenna ja remontoi
Rakkauden vuoksi mitä vain! Eetu ja Hannamari remontoivat navetasta upean tilan kesähäilleen – aikaa kului 10 kuukautta
Joskus häävalmistelut vaativat rutkasti muutakin kuin kutsukorttien askartelua ja menun suunnittelua. Kun Eetu ja Hannamari Yli-Ketola eivät löytäneet häilleen sopivaa juhlapaikkaa, he päättivät tehdä sellaisen itse. 6. heinäkuuta pari tanssi häitä entisen navetan ylisillä.
Julkaistu 1.8.2019
Meillä kotona

Eetu ja Hannamari, vietitte häitä vanhassa navetassa, jonka kunnostitte itse. Miten siinä niin kävi?

Halusimme juhlia häitämme maalaismiljöössä, mutta mieluista juhlatilaa ei löytynyt kodin lähistöltä. Hannamari keksi, että voisimme rakentaa juhlatilan navettamme ylisille. Pohdittuaan hetken asiaa Eetukin innostui. Muutaman päivän teimme vielä tila- ja kustannuslaskelmia, ja sitten syntyi lopullinen päätös.

Kertokaa navetasta – millainen se oli ennen remontin aloittamista?

Navetta sijaitsee tilallamme Oriveden Hirsilässä. Tila on ollut Hannamarin suvun omistuksessa vuodesta 1926, meille omistajuus siirtyi 2014. Tilalla on toiminut lastenkoti vuosina 1920–1926. Navettarakennus on yli 100-vuotias.

Ilmakuva tilan pihapiiristä on otettu 1960-luvulla. Navetta on iso rakennus kuvan keskivaiheilla, lähellä tienristeystä.

Navetan alakerrassa on hevoskarsinoita, jotka ovat yhä käytössä. Lisäksi alakerrassa on varastotilaa. Navetan ylisillä toisessa päässä on säilötty kuivaheinää, muutoin vintti on ollut käyttämättömänä. Tilaan on kertynyt runsaasti pahnaa ja muuta rompetta menneiltä vuosikymmeniltä. Pahnojen alta löytyi myös palaneita hirsiä, jotka olivat todennäköisesti peräisin vuosikymmeniä sitten palaneesta tilan päärakennuksesta.

Ennen remonttia ylisille ei päässyt kuin tikkaita pitkin navetan sisältä. Remonttikuvat Hannamari Yli-Ketola.
Rupeama alkoi tilan tyhjentämisellä. Pahnaa ja muuta roskaa kertyi 20 traktorikärryllistä.

Tilaan vaadittiin siis perusteellinen remontti. Päätitte tehdä työn sähkötöitä lukuun ottamatta itse. Millaista aiempaa kokemusta teillä on remonteista?

Molemmilla oli aiempaa remppakokemusta: Eetulla aiemmin omistamastaan hirsitalosta, Hannamari on kunnostanut esimerkiksi huussin ja remontoinut aittarakennukseen nukkuma-aitan. Yhdessä olemme remontoineet tilan päärakennusta.

Parille oli kertynyt remonttikokemusta jo ennen tätä rupeamaa. Työkoneet ovat tulleet Eetulle tutuksi jo nuoressa, Hannamari taas on lapsesta asti nikkaroinut sisarensa kanssa kaikenlaista tarpeellista.

Koska aloititte remontin? Kuinka paljon se vei aikaanne?

Aloitimme syyskuussa 2018. Olimme työmaalla kaiken töiltä ja arjelta liikenevän ajan, käytännössä päivittäin. Välillä yöunetkin jäivät väliin. Yhteensä remontti vei 10 kuukautta, työtunteja kertyi lähemmäs tuhat. Valmista tuli muutama päivä ennen häitä, ja lopussa saimme apua ystäviltämme.

Olimme työmaalla aina yhdessä, joten tämä oli hyvä koetinkivi yhteistyöllemme. Ja sujuihan se oikein hyvin. Teimme tosiaan kaiken itse suunnittelusta toteutukseen, vain sähkötyöt teetimme.

Tuliko matkan varrella yllätyksiä?

Osasimme varautua siihen, että työrupeama on iso. Tiesimme myös kokemuksesta, että yllätyksiä tulee väistämättä, kuten pökkiintyneitä tukipuita. Työ tuntui inhottavalta ainoastaan silloin, kun imuroimme kattohirsiä. Se vei 20 tuntia ja motivaatio oli kyllä hukassa.

Pysyimme onneksi aikataulussa, ja keväällä laajensimme projektia alakertaan: navetan entinen karjakeittiö muuttui pieneksi keittiötilaksi ja toinen entinen huussi salakapakaksi. Salakapakka oli muuten häissä yllättävän suosittu!

Alakerran rehuvajan kohta oli aiemmin avointa tilaa. Eetu ja Hannamari laajensivat yläkertaa, jotta tilaa saataisiin enemmän eikä hevospöly kulkeutuisi ylös juhlaväen harmiksi.

Vanhoista navetoista on moneksi! Kurkkaa Johannan kotiin entiseen navettaan ja suurperheen saunaan, joka rakennettiin navetan kivijalkaan.

Millaisia materiaaleja käytitte remontissa? Kuinka paljon muutos kaikkiaan maksoi?

Hyödynsimme mahdollisimman paljon ylisiltä ja muista piharakennuksista löytynyttä puutavaraa. Uutena ostimme ainakin lattialaudat, ulkoverhouspaneelit, ruuvit, lattian ruoteet, kaikki paikallisilta toimijoilta.

Remontin kokonaishintaa emme ole vielä laskeneet, mutta useita tuhansia euroja siihen kului.

Rakennuksen päätyyn tehtiin uusi sisäänkäynti yläkertaan.
Sisäänkäynnin yhteydessä oli oiva paikka uudelle terassille.

Häät olivat 6. heinäkuuta. Kertokaa niistä! Miltä tuntui mennä naimisiin itse remontoidussa paikassa, omalla kotitilalla?

Meidät vihittiin Eetun kotiseudulla Vilppulan kirkossa. Jännitystä juhlaan toi se, että hääpäivän aamuna säätiedotus lupasi koko päiväksi ja illaksi rajua ukonilmaa. Vesipisaraakaan ei onneksi satanut, vaan sää oli mukavan lämmin ja aurinkoinen. Vieraita häissä oli yhteensä 60.

Häiden viettäminen sukutilalla itse rakennetussa juhlatilassa tuntui erittäin upealta. Häissämme oli hyvä ja rento tunnelma. Oli hienoa nähdä, että juhlatila toimi juuri niin kuin olimme suunnitelleet!

Kuvat juhlista: Heikki Yli-Ketola.
Hevoskarsinoiden ilmastointiputket saatiin piilotettua uuden seinän ja sen jatkona olevan pöydän suojiin.

Miten aiotte käyttää navetan yläkertaa jatkossa?

Paikka sopii hyvin illanistujaisille ja perhejuhlille – seuraavana vuorossa ovatkin jo kuukauden päästä yhteiset 30-vuotisjuhlamme.

Onko teillä jo uusia remonttikohteita tiedossa?

Aloimme miettiä uusia remonttikohteita heti häiden jälkeisenä päivänä. Jotakin pientä onkin jo piharakennuksissa tiedossa, ja syksyllä jatkamme taas päärakennuksen sisäremonttia. Vanhalla maalaistilalla remontoitavaa onneksi riittää niin kauan, kun mielenkiintoa löytyy.

Nyt on helppo hymyillä!
4 kommenttia