Kotivinkki

Joululahja, jota en unohda! Laulaja Saara Aalto, pappi Marianne Heikkilä ja kirjailija Maaretta Tukiainen paljastavat ikimuistoisimpien joulupakettiensa sisällöt

Joululahja, jota en unohda! Laulaja Saara Aalto, pappi Marianne Heikkilä ja kirjailija Maaretta Tukiainen paljastavat ikimuistoisimpien joulupakettiensa sisällöt
Täydellinen lahja voi olla hotelliyö tai tyhjä kirja. Laulaja Saara Aalto, Marttaliiton pääsihteeri ja pappi Marianne Heikkilä sekä kirjailija Maaretta Tukiainen muistavat tärkeimmät joululahjansa ikuisesti.

Saara Aalto: Toivon aina yöpukua

"Yläasteikäisenä oli mahtavaa, jos joulupaketista paljastui toivottu cd-levy. Lahjalevyistäni ikimuistoisin on vanhempieni antama Charlotte Churchin Enchantment -levy. Sen mukana tuli nuottikirja, joten loma kului kuunnellen ja laulaen.

On ihanaa antaa lahjaksi jotain, joka tuottaa terveyttä ja iloa. Olen ostanut tärkeille ihmisilleni esimerkiksi superfoodeja ja blenderin. Kirja voi olla elämää muuttava lahja, ja teatteri- tai musikaaliliput nostavat saajansa hetkeksi arjen yläpuolelle.

Oma toiveeni on klassikko vuosien takaa: lämmin yöpuku. Toivon myös kiireetöntä aikaa perheen ja isovanhempien kanssa. En ole ikinä viettänyt joulua ulkomailla, mutta olen oppinut, että briteille joulu on enemmän kavereiden kanssa bilettämistä. Suomessa joulu on sisäänpäin kääntymistä ja rauhoittumista. Siitä pidän tosi paljon."

Kuva: Warner Music Finland/Lauri Laukkanen

Marianne Heikkilä: Kokkaa lähiruokaa lahjaksi

"Unohtumattomimman lahjani sain, kun täytin 50 vuotta. Minulla oli työkiireitä, ja univelka painoi, joten perheeni varasi minulle hemmotteluyön lempihotellistani. Aamulla he tulivat sinne kanssani aamiaiselle.

Toivoisin ihmisten antavan toisilleen aineettomia lahjoja, yhteistä aikaa ja palveluksia. Voi vaikka viedä perheen syömään tai kokata aterian lähiruoasta. Vaihtoehdot ovat ilmastoystävällisiä ja tukevat suomalaista työtä.

Haluaisin joululahjaksi aikaa läheisteni kanssa. Lapseni ovat juuri muuttaneet asumaan omilleen, ja murehdin, näenkö heitä enää koskaan. Onneksi tyttäreni keksi, että voisimme syödä yhdessä perheen kesken joka sunnuntai.

Olen Marttaliiton pääsihteeri mutta työskentelen myös pappina. Liikutun kyyneliin, kun saan kuvia kastamistani lapsista. Tällaisia terveisiä saan erityisesti joulun alla."

Kuva: A-lehtien kuva-arkisto

Maaretta Tukiainen: Anna merkityslahja

”Sain 14-vuotiaana lahjaksi äidiltäni tumman, nahkakantisen kirjan. Se oli tyhjä ja sen kanteen oli painettu hopeisin kirjaimin nimeni. Olin jo pitänyt päiväkirjaa, mutta siitä lähtien kirjoittaminen sai elämässäni erityisen roolin. Nyt kirjoitan kirjoja, joiden kannessa on nimeni. Tosin hopeisilla kirjaimilla se ei ole tainnut vielä yhdessäkään olla.

Nykyisin olen jo vuosien ajan toivonut lahjaksi samaa: aikaa pysähtyä ja olla tekemättä mitään. Se on luomistyössä välttämätön vaihe.

Toivoisin, että suomalaiset antaisivat lahjaksi jotain merkityksellistä. Se voi olla elämys, kokemus tai vaikka lahjoitus jonkin tärkeän asian puolesta. Parhaimmillaan merkityslahja vahvistaa lah­jan antajan ja saajan välistä suhdetta ja lisää siihen uuden tason.

Uskon tietysti tarinoiden ja kirjojen voimaan. Tärkeintä olisi se, että määrän sijaan antaisi laatua.”

Kuva: Tuumakustannus/Heidi Strengell
Julkaistu: 11.12.2019
Kommentoi »