Avotakka

Näin valitset sopivat verhotNäin valitset sopivat verhot

Verhoilla muutat helposti kodin ilmettä. Niistä voi tehdä myös koko sisustuksen jujun.
Teksti Virpi Kanto
Kuvat valmistajat

Verhojen tarve

Mieti, tarvitsetko näkösuojaa, pimennystä vai täydennystä sisustukseen? Kevyet puuvilla-, pellava- ja voilee-kankaat suodattavat valoa ja pehmentävät tilan ilmettä. Voit vaikuttaa ikkunasta tulevan valon määrään yhdistelemällä ohuita ja paksuja verhoja tai asentamalla lisäksi pimentävän kaihtimen.

Jos toivot selkeyttä, valitse suorat sivuverhot tai laskosverhot. Suorat verhot tuovat tilaan korkeuden tuntua. Kapat puolestaan saavat huoneen näyttämään matalammalta.

Mittasuhteet

Mittasuhteet vaikuttavat valintaan: Liian kapea verho näyttää suuressa tilassa narumaiselta. Korkea tila vaatii leveän verhopinnan – joko tuplaleveän kankaan tai usean verhon rinnakkain. Tasapainon edellytys on, että verhot ulottuvat lattiaan asti.

Verhotanko tai -kisko

Kiinnitä huomiota verhotangon tai -kiskon paikkaan ja mittaan. Liian lähelle ikkunankarmia kiinnitetty tanko saa huoneen näyttämään matalalta. Illuusio suuremmasta ikkunasta syntyy, kun tanko on reilusti ikkunaa pidempi tai koko huoneen levyinen ja verhot ripustetaan ikkunan reunoille. Kattoon upotettu kisko takaa huomaamattoman ripustuksen.

Verhojen väri ja kuosi

Turvallisinta on valita verhojen väri lempipaletistasi tai poimia sävy muusta sisustuksesta. Muista, että liian räväkät värit ja kuosit voivat luoda levottoman tunnelman ja yksivärisyys taas lattean vaikutelman. Hillitty graafinen kuosi tai ikkunasta näkyvää maisemaa mukaileva ilme toimivat usein.

Kokonaisuus näyttää harkitulta, kun verhon kuosi tai värimaailma toistuu muissa tekstiileissä tai tapetissa. Loppusilaus syntyy tyylikkäillä tangoilla ja pidikkeillä.

Valitse huoneen muuhun väritykseen sopivat verhot. Kuva: Ellos.

Verhojen ja muiden tekstiilien kuviot voivat olla keskenään erilaisia, kunhan värit sointuvat yhteen. Kuva: Ellos.

Olennaiset opit verhojen valintaan

  • Verhot sopivat vähäeleiseenkin tyyliin. Läpikuultavat materiaalit lisäävät sisustukseen pehmeyttä ja tuovat siihen rentoutta.
  • Saat kerroksellisuutta ja juhlavuutta, kun yhdistät valoverhon paksuihin silkki- tai samettiverhoihin.
  • Jos haluat säädellä huoneen valoisuutta, kiskoja on hyvä olla ainakin kaksi, jotta verhot saa lomittain. Kiskot ovat hyvä vaihtoehto myös silloin, kun verhoja liikutellaan paljon.
  • Ihanteellisin kiinnityskohta verhotangolle tai -kiskolle on noin 20−30 senttimetriä ikkunankarmista.

 

Lue lisää:

10 ideaa verhojen vaihtoehdoiksi

Näin toteutat verhottoman ikkunan

Kaunista kotiasi kukkatapetilla

Julkaistu: 26.4.2016