
Vinkit verhojen valintaan
Mihin käyttöön verho tulee?
Mieti, tarvitsetko näkösuojaa, pimennystä vai ovatko verhot enemmänkin tunnelmanluoja? Kevyet puuvilla-, pellava- ja voilee-kankaat suodattavat valoa ja pehmentävät tilan ilmettä. Voit vaikuttaa ikkunasta tulevan valon määrään yhdistelemällä ohuita ja paksuja verhoja tai asentamalla lisäksi pimentävän rullakaihtimen.
Pimennysverhoissa runsaus ja laskeutuvuus ovat valon läpäisemättömyyden ohella tärkeitä. Jos olet erityisen valoherkkä, täytyy kankaaseen tehdä vahvistuksia ja tikkauksia niin, että valo ei paista ompelujäljen läpi.
Ripusta pimennysverho mahdollisimman lähelle ikkunaa ja reilusti ikkunankarmien ulkopuolelle, jotta huone tulee mahdollisimman pimeäksi. Jos haluat säädellä valon määrää, ripusta kahdet verhot: paksu verho taakse ja ohut eteen.
Älä kitsastele kankaassa
Mittasuhteiden kanssa on hyvä olla tarkkana, sillä liian kapea verho näyttää helposti korkeassa tilassa lirumaiselta. Korkea tila vaatii leveän verhopinnan: joko tuplaleveän kankaan tai monta verhoa rinnakkain. Tasapainoinen ilme syntyy, kun verhot ulottuvat lattiaan asti.
Suorat verhot tuovat tilaan korkeuden tuntua. Kapat puolestaan saavat huoneen näyttämään matalammalta. Kappaverho kannattaa asentaa tarpeeksi ylös. Verhossa on hyvä olla myös korkeutta ikkunan korkeudesta riippuen vähintään 50 senttiä.
Verhojen ja ripustamisen tärkeät mitat
- Hyvä mitta suoralle sivuverholle on noin pari senttimetriä lattiasta. Jos silmääsi viehättävät ylipitkät verhot, jotka asetellaan kauniisti lattialle, hanki 10–30 senttiä liian pitkät verhot.
- Jos käytät kattoon kiinnitettävää verhokiskoa, mittaa korkeus verhokiskon alareunasta verhojen valmiiseen pituuteen.
- Varaa verhoja varten riittävästi kangasta. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että verhojen sopiva leveys on verhoilla peitettävän pinnan leveys kertaa 1,5. Jos poimutettuihin verhoihin halutaan runsautta, on kangasta varattava jopa 2,5-kertainen määrä.
- Verhon pitkien sivujen päärmeen on hyvä olla ainakin 2 senttimetriä ja alakäänteen vähintään 10 senttiä.
- Ikkunan leveyden lisäksi lisää verhotangolle tai -kiskolle mittaa 30–40 senttiä molemmin puolin, jotta verhot saa vedettyä kunnolla pois ikkunan edestä.
- Verhokiskot kannattaa kiinnittää mahdollisimman ylös, kattoon tai katonrajaan. Näin tila tuntuu mahdollisimman avaralta ja korkealta. Ihanteellinen kiinnityskohta verhotangolle on puolestaan noin 20–30 senttiä ikkunankarmista.
Verhojen ripustaminen – valitsetko kiskon vai tangon?
Jos verhoja liikutellaan päivittäin, kisko on käytännöllisempi valinta kuin tanko. Valoisuuden säätely onnistuu hyvin kahdella kiskolla, joiden avulla verhot saa lomittain.
Kiinnitä huomiota verhotangon tai -kiskon paikkaan ja mittaan. Usein ikkunan alla on patteri tai verholauta. Liian lähelle seinää kiinnitetty tanko tai kisko estää kankaan kauniin laskeutumisen. Esimerkiksi aaltoilevalla wave-tyylillä poimutettu verho vaatii ympärilleen vähintään 10–15 senttiä vapaata tilaa.
Yleinen virhe on asentaa tanko heti ikkunan karmin ylle. Jotta syntyisi illuusio korkeasta tilasta, jätä karmin ja tangon väliin vähintään 20 senttiä. Toinen vaihtoehto on asentaa tanko, joka on reilusti ikkunaa pidempi tai koko huoneen levyinen ja ripustaa verhot ikkunan reunoille. Myös kattoon asennettava liukukisko lisää korkeutta, mutta vanhoissa rakennuksissa kannattaa käyttää perinteisiä verhotankoja.
Miten valitsen sopivan verhokankaan?
Luonnonkuidut ovat verhoissa suosittuja, mutta tekokuidut kehittyvät koko ajan. Niiden hyviä puolia ovat muun muassa pölisemättömyys, mitassa pysyminen ja usein huokeampi hinta. Sekoitekankaat ovat myös helpompia käsitellä ja pestä.
Jos tilassa kaikuu, valitse paksu, vaimentava kangas. Esimerkiksi sametti estää äänen kimpoilua tehokkaasti. Kangas akustoi, kun se on huokoinen ja painaa vähintään 300 grammaa neliöltä. Huopamainen villakangas on jo itsessään ääntä vaimentava.
Läpikuultavat materiaalit lisäävät sisustukseen pehmeyttä ja tuovat siihen rentoutta. Saat kerroksellisuutta ja juhlavuutta, kun yhdistät valoverhon paksuihin silkki- tai samettiverhoihin.
Turvallisinta on valita verhojen väri lempipaletistasi tai poimia sävy muusta sisustuksesta. Kokonaisuus näyttää harkitulta, kun verhon kuosi tai värimaailma toistuu muissa tekstiileissä tai tapetissa. Hillitty graafinen kuosi tai ikkunasta näkyvää maisemaa mukaileva ilme toimivat usein.
Perinteisille kangasverhoille löytyy vaihtoehtoja
- Hyvin usein etenkin moderneissa omakotitaloissa ikkunapintaa on jopa kahden kerroksen verran, eivätkä perinteiset verhoratkaisut toimi.
- Lamelliverho on linjakas ja toimiva ratkaisu isoille ja korkeille ikkunapinnoille. Pystylamellien kääntökulmaa muuttamalla voit helposti säädellä sisään tulevan valon määrää. Kankaan ominaisuuksilla voidaan näkösuojan lisäksi esimerkiksi pimentää tai parantaa korkean tilan akustiikkaa.
- Myös modernit screen -kaihtimet sopivat mainiosti suuriin ikkunapintoihin. Ne voivat olla tilan ainoa verhoratkaisu tai niihin voidaan yhdistää pitkiä kangasverhoja. Screen -kaihtimet on valmistettu kankaasta, joka suojaa tehokkaasti auringon lämmöltä ja häikäisyltä mutta päästää valon läpi eikä peitä maisemaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaihtimen läpi näkyy aina valon suuntaan eli kun ulkona on pimeää, kaihtimista näkyy läpi sisälle.
- Trendikäs kankainen vekkikaihdin on perinteistä sälekaihdinta pehmeämpi ja kotoisampi vaihtoehto. Vekkikaihdin voi olla valoa suodattava tai täysin pimentävä. Pimentävät, kaksinkertaiset vekkikaihtimet myös vaimentavat ääniä tehokkaasti.
Tavallisia verhopulmia ja niiden ratkaisut
Millaisen näkösuojan voi laittaa kylpyhuoneen ikkunaan?
Sälekaihtimet tuovat kätevästi muunneltavaa näkösuojaa. Ne on helppo pitää puhtaina, ja ne sopivat erityisen hyvin kosteisiin tiloihin. Kaihtimet voidaan asentaa kattoon, seinälle tai ikkunasyvennyksen karmiin. Alumiinisälekaihtimet ovat pitkäikäiset, mutta myös puusälekaihtimista etenkin massiivilehmus kestää kosteutta. Leena Peinelt Kaihdinkulmasta vinkkaa, että kosteaan tilaan voi myös ommella esimerkiksi laskosverhot suihkuverhokankaasta tai ulkokäyttöön soveltuvasta kankaasta, joka on viimeistelty likaa ja kosteutta hylkiväksi.
Millaiset verhot sopivat keittiöön, kun ikkunan alla on taso?
Puinen tai alumiininen sälekaihdin toimii hyvin tilassa, jossa ikkunan sivuille ei ole mahdollista laittaa verhoa. Alumiinisen sälekaihtimen voi asentaa myös ikkunoiden väliin, jolloin esimerkiksi tuuletusikkunan käyttö onnistuu vaivattomasti. Myös vekkikaihdin vie vähän tilaa. Vekkikaihtimen voi vetää kasaan niin, että juuri haluamasi osa ikkunasta peittyy. Jos kaipaat ikkunaan pehmeämpää ilmettä, on laskosverho tai valelaskosverho hyvä vaihtoehto. Valelaskosverho on laskosverhoa muistuttava kappa, jossa on kiinni ommellut laskokset.
Voinko huijata verhoilla ikkunan näyttämään isommalta?
Verhojen oikealla asettelulla pystytään muokkaamaan sekä ikkunan että koko huoneen kokoa. Yleinen virhe on kiinnittää lyhyt verhotanko liian lähelle ikkunankarmia, mikä näyttää pienentävän ikkunaa ja madaltavan huonetta. Illuusio kokoaan suuremmasta ikkunasta syntyy, kun tanko on reilusti ikkunaa pidempi tai koko huoneen levyinen ja verhot ripustetaan ikkunan reunoille. Pienten ikkunoiden kanssa kannattaa välttää suoraan ikkunan päälle tulevia kappoja, sillä ne saavat ikkunan näyttämään entistä matalammalta. Lähes katonrajaan kiinnitetty valelaskosverho, joka peittää vain ikkunanpokan, hämää tehokkaasti ikkunaa isommaksi.
Asiantuntijat: Jenni Salminen, Koolmat, Milla Halonen, Eurokangas, Leena Peinelt, Kaihdinkulma ja tekstiilien tuoteryhmävastaava Annika Niang, Ikea Suomi