Näin valitset sopivat verhot – lue vinkit ja muuta kodin ilmettä helposti!

Näin valitset sopivat verhot – lue vinkit ja muuta kodin ilmettä helposti!
Verhojen valintaan kannattaa uhrata hetki aikaa. Erilaisilla mittasuhteilla, materiaaleilla ja ripustustavoilla voi vaikuttaa tilaan monin tavoin. Verhoista voi myös tehdä koko sisustuksen jujun.
Julkaistu: 28.2.2019

Verhojen tarve

Mieti, tarvitsetko näkösuojaa, pimennystä vai täydennystä sisustukseen? Kevyet puuvilla-, pellava- ja voilee-kankaat suodattavat valoa ja pehmentävät tilan ilmettä. Voit vaikuttaa ikkunasta tulevan valon määrään yhdistelemällä ohuita ja paksuja verhoja tai asentamalla lisäksi pimentävän kaihtimen.

Pimennysverhoissa runsaus ja laskeutuvuus ovat valon läpäisemättömyyden ohella tärkeitä. Jos olet erityisen valoherkkä, täytyy kankaaseen tehdä vahvistuksia ja tikkauksia niin, että valo ei paista ompelujäljen läpi.

Jos toivot selkeyttä, valitse suorat sivuverhot tai laskosverhot. Suorat verhot tuovat tilaan korkeuden tuntua. Kapat puolestaan saavat huoneen näyttämään matalammalta. Kappaverho kannattaa asentaa tarpeeksi ylös. Verhossa on hyvä olla myös korkeutta ikkunan korkeudesta riippuen vähintään 50 senttiä.

Mittasuhteet

Mittasuhteet vaikuttavat valintaan: Liian kapea verho näyttää suuressa tilassa narumaiselta. Korkea tila vaatii leveän verhopinnan – joko tuplaleveän kankaan tai usean verhon rinnakkain.

Verhojen tulisi ylettyä vähintään lähes maahan asti. Trendinä ovat olleet myös ylipitkät verhot, jotka jäävät lattiaan kasaan. Valitse ylipitkiin verhoihin yksivärinen kuosi ja kauniisti laskeutuva materiaali.

Verhotanko tai -kisko

Kiinnitä huomiota verhotangon tai -kiskon paikkaan ja mittaan. Yleinen virhe on asentaa tanko heti ikkunan karmin ylle. Jotta syntyisi illuusio korkeasta tilasta, jätä karmin ja tangon väliin vähintään 20 senttiä. Toinen vaihtoehto on asentaa tanko, joka on reilusti ikkunaa pidempi tai koko huoneen levyinen ja ripustaa verhot ikkunan reunoille. Myös kattoon asennettava liukukisko lisää korkeutta, mutta vanhoissa rakennuksissa kannattaa käyttää perinteisiä verhotankoja.

Verhokangas

Laadukkaat verhot ovat kalliita, joten kannattaa hankkia yksiväriset verhot, jotka sopivat tilaan kaikkina vuodenaikoina. Perinnetaloihin sopii pellava, samettipinta on taas nyt muodissa. Jos tilassa kaikuu, valitse paksu, vaimentava kangas.

Verhojen väri ja kuosi

Turvallisinta on valita verhojen väri lempipaletistasi tai poimia sävy muusta sisustuksesta. Muista, että liian räväkät värit ja kuosit voivat luoda levottoman tunnelman. Hillitty graafinen kuosi tai ikkunasta näkyvää maisemaa mukaileva ilme toimivat usein.

Kokonaisuus näyttää harkitulta, kun verhon kuosi tai värimaailma toistuu muissa tekstiileissä tai tapetissa. Loppusilaus syntyy tyylikkäillä tangoilla ja pidikkeillä.

Valitse huoneen muuhun väritykseen sopivat verhot. Kuva: Ellos.
Verhojen ja muiden tekstiilien kuviot voivat olla keskenään erilaisia, kunhan värit sointuvat yhteen. Kuva: Ellos.

Verhojen valinta: olennaiset opit

  • Verhot sopivat vähäeleiseenkin tyyliin. Läpikuultavat materiaalit lisäävät sisustukseen pehmeyttä ja tuovat siihen rentoutta.
  • Saat kerroksellisuutta ja juhlavuutta, kun yhdistät valoverhon paksuihin silkki- tai samettiverhoihin.
  • Jos haluat säädellä huoneen valoisuutta, kiskoja on hyvä olla ainakin kaksi, jotta verhot saa lomittain. Kiskot ovat hyvä vaihtoehto myös silloin, kun verhoja liikutellaan paljon.
  • Ihanteellisin kiinnityskohta verhotangolle tai -kiskolle on noin 20−30 senttimetriä ikkunankarmista.

2 kommenttia