Kotivinkki

Näin valitset oikean mullan

Näin valitset oikean mullan
Mullan valinnalla voi olla iso merkitys siinä, miten onnistut kasvatuspuuhissa. Hyvä multa on läpäisevää mutta myös kos­teutta ja ravinteita pidättävää.
Julkaistu: 12.5.2017

HENNOT taimet eivät kestä voimakkaita ravinteita, joten taimi­kasvatukseen on tärkeää valita niukkaravinteinen kylvö- tai kaktusmulta. Sama multa käy myös pistokkaille.

PENSAILLE ja perennoille kannattaa lisätä uutta multaa joka kevät. Voit sekoittaa tavallista puutarha- tai ulkomultaa jo olemassa olevaan multaan tai kokeilla uudehkoa tuttavuutta, kate­multaa. Maan pinnalle lisättynä se herättelee perennoja uuteen kasvuun ja estää siemen­rikkakasveja itämästä. 

PARAS MULTA ulos ruukkuihin ja parvekelaatikoihin istutettaville kukille on kesäkukkamulta. Siihen on lisätty lannoitetta kasvuunlähtöön ja pitkäkestoiseen kukintaan. Se sisältää usein myös kastelukiteitä, jotka pitävät kukat pidempään tasaisen kosteina. Kukkamulta (ilman kesä-etuliitettä) on tarkoitettu sisäkukille.

VIHANNEKSIA ja yrttejä varten ei tarvitse ostaa luomua. Tavallinen puutarhamultakin on lannoitettu luonnosta peräisin olevilla aineilla. Typpi tulee ilmasta ja mineraalit maasta. On harhakäsitys, että lannoite tarkoittaisi myrkkyä.

ALPPIRUUSUILLE, havukasveille, hortensioille ja atsa­leoille myydään omaa multaa, koska ne tarvitsevat muita happamamman kasvualustan. Niille hyvä pH-arvo on 5, useimmille muille kasveille taas 6–6,5.

Vinkkejä antoi Mari Kaartokallio Kekkilästä.

Suosittelemme myös näitä:

Kommentoi »