
Kasvien hyvinvoinnin edellytys on kasvualusta, jossa niiden juuret toimivat ja pystyvät ottamaan tarvitsemansa ravinteet. Hyvärakenteinen maa on kuohkeaa, siinä on huokosia ja siellä elää pieneliöitä. Maan mururakenne ja huokoisuus ovat oleelliset tekijät veden pidättymiselle ja kasvien juurten hyvinvoinnille.
Maalaji vaikuttaa siihen, miten multavaa puutarhan maaperä on. Hiekka, hieta, hiesu ja savi ovat kivennäismaalajeja. Ne syntyivät, kun jääkauden jäät murensivat kallioita. Järvenpohjaan kerrostunut kasviaines, turve ja kasviaineksesta syntynyt kompostimulta ovat orgaanisia eli eloperäisiä maalajeja. Mitä enemmän maaperässä on orgaanista ainesta, sitä multavampaa kasvualusta on.
Mistä kaupan multa on tehty?
Kaupalliset mullat koostuvat erilaisista maa-aineksista, esimerkiksi turpeesta, hiekasta ja savesta. Koostumus voi vaihdella huomattavasti. Mullan ainesosat on kerrottu pussissa olevassa ja suursäkkien mukana tulevassa tuoteselosteessa.
Monet valmistajat ilmoittavat tuotetiedot myös nettisivuillaan. Ainesosat luetellaan raaka-aineluettelossa suuruusjärjestyksessä. Ensimmäisenä on siis ainesosa, jota on eniten.
Pussimullan pääraaka-aine on turve
Koska multapusseista ei voi tehdä kovin painavia, niiden pääraaka-aine on turve – joko hyvin maatunut tumma turve tai vähemmän maatunut vaalea turve. Seosmultaan lisätään lannoitevalmisteita ja sen happamuus säädetään kasveille sopivalle tasolle. Sitä ei tarvitse enää lannoittaa eikä kalkita.
Valitse multa käyttötarkoituksen mukaan
Kasvimaalle tarvitaan erilaista multaa kuin nurmikon perustamiseen. Viljeltävien kasvien mullaksi ei suositella kompostoitua puhdistamolietettä sisältävää multaa. Syynä ovat mahdollisesti haitalliset lääkejäämät ja mikromuovi. Paras mullan happamuuden arvo on pH 6,2–6,8.
Alhaisempaa pH-arvoa (noin pH 5,0) vaativille kasveille, kuten alppiruusulle ja pensasmustikalle, tarvitaan multaa, jota ei ole kalkittu kovin paljon. Seosmullassa on tällöin usein melko paljon lannoittamatonta turvetta, joka on melko hapanta.
Vältä yllätykset peltomullan ostossa
Raakamulta eli pellolta, joutomaalta tai muualta suoraan maaperästä kaivettu multa voi koostumukseltaan ja ravinnepitoisuudeltaan olla melkein mitä vain. Puutarhassa voi tulla yllätyksiä, jos mullasta kasvaa paljon rikkakasveja ja puutarhakasvit eivät kasva. Raakamaata hankkiessa kannattaa selvittää mahdollisimman tarkkaan mullan alkuperä.
Tarkista tuoteseloste
Tutustu mullan tuoteselosteeseen ennen kuin päätät ostaa tuotteen. Useimpien multatoimittajien nettisivuilla kerrotaan tuotteiden ominaisuuksista, mutta jos et löydä koostumustietoja, ota yhteyttä valmistajaan. Kaupassa pussitavarana myytävien tuotteiden kauppanimi ei välttämättä kerro riittävästi koostumuksesta. Eri kauppanimillä voidaan myydä koostumukseltaan hyvin samankaltaisia tuotteita. Silloin kannattaa verrata pakkauksen kokoa ja hintaa.
Myytäville kasvualustoille on tarkat laatuvaatimukset
Lannoitevalmistelainsäädännössä on asetettu vaatimukset myös kasvualustoille. Tuoteselosteessa on ilmoitettava raaka- aineet ja koostumus, samoin ravinnemäärät ja happamuus.
Kasvualustojen raskasmetalleille on säädetty enimmäispitoisuudet (mg/kg kuiva-ainetta):
- Arseeni (As) 25
- Elohopea (Hg) 1,0
- Kadmium (Cd) 1,5
- Kromi (Cr) 300
- Kupari (Cu) 600
- Lyijy (Pb) 100
- Nikkeli (Ni) 100
- Sinkki (Zn) 1 500
Pakatuissa kasvualustoissa saa olla kaksi siemenlevintäisten rikkakasvien itänyttä siementä/litra. Pakkaamattomissa kasvualustoissa saa olla viisi itänyttä siementä/litra tai maininta, että tuote voi sisältää tuulilevitteisiä rikkakasvinsiemeniä.
Kasvualustassa ei saa olla kasville haitallisia kasvitauteja, salmonella eikä Escherichia coli -bakteeria.
Kierrätysraaka-aineita sisältäville kasvualustoille on käyttörajoituksia. Jätevesilietettä sisältävää kasvualustaa ei suositella kasviksille, jotka käytetään ravinnoksi tuoreena tai jonka maanalaiset osat syödään.
Ruokavirasto valvoo multia muun muassa määrittämällä haitallisia aineita ja epäpuhtauksia sekä vertaamalla tuoteselostetietojen paikkansapitävyyttä.