
Moni panostaa sängyn ja patjan valintaan, mutta tyyny vain napataan kaupan hyllyltä. Omiin tarpeisiin sopivalla tyynyllä on kuitenkin iso merkitys nukkumismukavuuden ja yöunen laadun kannalta.
Tyyny tulisi vaihtaa kokonaan uuteen noin kahden vuoden välein pelkästään jo hygieniasyistä, sillä tyynyyn kertyvään rasvaan ja hikeen ei lopulta tepsi edes peseminen. Kellastumisen lisäksi varmoja merkkejä vaihtotarpeesta ovat tyynyn madaltuminen ja täytteen paakkuuntuminen. Tässä vaiheessa tyyny ei enää tarjoa riittävää tukea niskalle ja päälle.
Millainen on laadukas tyyny?
Tyynyä valittaessa hinta ja laatu kulkevat usein käsi kädessä. Muutamalla eurolla harvemmin saa pitkäikäistä ja laadukasta tyynyä. Tyynyn pakkaus kertoo jo paljon. Jos tyyny myydään ilman pakkausta tai pakkauksessa ei ole tuoteselostetta, tuotteessa ei ole mainittavia ominaisuuksia.
- Hyvän tyynyn saa useimmiten 25–55 eurolla, mutta laadukkaita tyynyjä saattaa olla tarjouksessa edullisemminkin.
- Laadukasta tyynyä pystyy yleensä huoltamaan. Peseminen, pöyhiminen ja tuulettaminen kuuluvat siis asiaan.
- Hyvän tyynyn tunnistaa näppituntumalla: tasokas pintamateriaali, pehmeä ja eläväinen täyte sekä täytteen tasaisuus kertovat paljon.
Tyynyjen täytemateriaalit
Tyynyihin on saatavilla useita eri täytevaihtoehtoja. Yleisin tekokuitu on polyesteri eri muodoissaan, tavallisimmat luonnonmateriaalit ovat höyhen ja untuva.
Umpikuitu
Läpileikkaukseltaan suora umpikuitu on usein edullisin täytevaihtoehto. Hinta näkyy laadussa, eikä materiaali ole kovin muhkea tai kestävä. Umpikuitu ei kestä kunnollista pesua, joten tyyny ei palaudu pesun jälkeen ennalleen. Umpikuituiset tyynyt ovatkin lyhytikäisiä, mutta ne sopivat esimerkiksi hätävaratyynyiksi mökille.
Plussat ja miinukset
+ edullinen vaihtoehto
– lyhytikäinen
– niska ja pää eivät saa tarpeeksi tukea
– ei kestä lämpimässä pesua hyvin, joten materiaalia ei voi suositella allergikolle
Ontelo- ja pallokuidut
Kuidussa on nimensä mukaisesti onteloita, jotka tuovat tyynyyn ilmavuutta. Ontelokuituinen tyyny kestää hyvin käyttöä ja pesua. Ontelokuituun voidaan lisätä silikonia, jolla saadaan tyynyyn lisää pehmeyttä. Tyynyjä valmistetaan myös pallokuidusta, joka on palloiksi muovattua spiraaliontelokuitua. Pallokuitua on helppo pöyhiä, ja tyyny säilyykin muhkeana pitkään.
Plussat ja miinukset
+ kestäviä, muhkeita ja hengittäviä materiaaleja
+ helppo pestä ja ylläpitää
+ sopivat allergikolle
– umpikuituisia tyynyjä hieman hintavampia
Untuva ja höyhen
Lämmönsäätelykykynsä ansiosta untuva on talvella lämmin ja kesällä viileä. Tuotetiedoista kannattaa tarkistaa untuvan ja höyhenen seossuhde, joka kertoo materiaalien prosentuaaliset paino-osuudet. Mitä enemmän tyynyssä on untuvaa, sitä pehmeämpi ja kestävämpi se on. Untuva on oikein hoidettuna pitkäikäinen ja laadukas materiaali.
Untuvatuotteiden valmistajat yleensä ilmoittavat, mistä linnuista heidän käyttämänsä untuva on peräisin. Esimerkiksi suomalainen Joutsen kertoo, ettei heidän valmistamiinsa tuotteisiin käytetä eläviltä linnuilta käsin nypittyjä höyheniä. Joutsenen käyttämä untuva saadaan lihateollisuuden sivutuotteena.
Plussat ja miinukset
+ sopivat allergikolle
+ aitoja luonnonmateriaaleja
+ muhkeita ja miellyttävän tuntuisia
+ oikein huollettuina kestäviä
– pestävä varovaisesti
– untuvat ja höyhenet saattavat päästä pintakankaan läpi
– hintavia vaihtoehtoja
– untuva ei kestä kosteutta hyvin vaan painuu kasaan kastuessaan
Erikoiskuidut
Erikoiskuiduissa käytetään hyödyksi esimerkiksi urheilutekstiileistä tuttua kosteudensiirtokykyä. Erikoiskuituja voidaan yhdistää tavallisiin tekokuituihin tai käyttää yksinään tyynyn täytteenä. Valmistajilla on omia erikoiskuitumerkkejään, joilla kullakin on erilaisia ominaisuuksia.
Plussat ja miinukset
+ sopivat vaativiinkin tarpeisiin
+ hieman kestävämpiä kuin muut kuidut
– hintava vaihtoehto
Tyynyjen pintamateriaalit
Puuvilla on yleisin tyynyissä käytettävistä pintamateriaaleista. Lisäksi markkinoilla on esimerkiksi puuvilla-bambu- ja puuvilla-erikoiskuitusekoitteita. Materiaalina puuvilla on hengittävä, tosin sitä on saatavilla useita eri laatuja.
Tyynyn pinta voi olla kokonaan tai osittain tekokuitua, tavallisimmin polyesteria. Tekokuidut eivät ole erityisen hengittäviä materiaaleja, mikä kannattaa ottaa huomioon, sillä pää hikoilee unen aikana. Puuvillan ja polyesterin sekoite on yleinen ja toimiva pintamateriaali.
Täytteen ja pintamateriaalin laatu kulkee tavallisesti käsi kädessä. Umpikuituisissa tyynyissä käytetään usein edullista täytettä ja pintamateriaalia. Vastaavasti laadukkaampaa täytettä sisältävissä tyynyissä on tavallisesti parempi pintamateriaalikin, kuten puuvilla tai sen sekoitteet.
Tyynyn valinta erilaisiin tarpeisiin
Sopivan tyynyn löytämiseen kannattaa käyttää aikaa. Nukkuma-asennon kannalta on tärkeintä, että niska ja kaularanka ovat tyynyllä luonnollisen suorassa asennossa ja lihakset rentoutettuina.
- Tyynyn korkeus ja pehmeys tulisi valita ensisijaisesti omien mieltymysten ja nukkuma-asennon mukaan.
- Harteikkaalle suositellaan korkeampaa tyynyä, siro aikuinen tai lapsi voi nukkua matalalla tyynyllä.
- Korkea tyyny sopii hyvin kyljellään nukkuvalle. Selällään nukkuva voi valita hieman matalamman tyynyn. Vatsallaan nukkuvalle suositellaan erittäin matalaa tyynyä.
- Patjan jämäkkyys auttaa myös tyynyn valinnassa. Pehmeän patjan kanssa sopii hieman matalampi tyyny, jämäkän patjan kanssa kannattaa valita korkea tyyny.
- Korkea tyyny pakottaa nukkujan usein kylkiasentoon, mikä voi auttaa kuorsaamiseen.
- Tyynyn korkeus ei vaikuta pehmeyteen. Myös korkea tyyny voi olla pehmeä tai matala tyyny jämäkkä.
Ergonomisesti muotoillut tyynyt
Ergonomisesti muotoilluilla tyynyillä voi saada helpotusta monenlaisiin ongelmiin. Tukityynyjä on saatavilla esimerkiksi niskalle, selälle tai jalkojen alle. Etenkin niskavaivaisen on haastavaa löytää oikeanlaista tyynyä kokeilematta. Muotoiltu tyyny saattaa olla avuksi myös raskauden aikana. Säädettävässä tyynyssä täytteen määrää pystyy muuttamaan tarpeen mukaan. Ergonomisesti muotoillun tyynyn valintaan kannattaa kysyä apua vaikkapa myyjältä tai fysioterapeutilta.
Allergikoille sopivat tyynyt
Allergia- ja astmaliiton myöntämä Allergiatunnus tarkoittaa, että tyyny sopii hyvin myös allergikoille. Allergiatunnuksella merkityt tuotteet eivät yleisesti ärsytä, herkistä ihoa tai aiheuta hengitystieoireita.
Jos merkintää ei ole, huomioi tyynyostoksilla seuraavat asiat:
- Varmista, että tyyny on valmistettu hengittävästä materiaalista ja se kestää vesipesun 60 asteessa. Etenkään umpikuitu ei sovi allergikolle.
- Valitse mahdollisimman sileäpintainen tyyny, sillä ne eivät kerää helposti pölyä.
- Viskoelastisesta vaahtomuovista valmistetuissa tyynyissä saattaa olla voimakas tuoksu, mutta haju tasoittuu pian käyttöönoton jälkeen.
Lasten tyynyt
Lapselle tulisi aina hankkia oma tyyny sen sijaan, että käytössä olisi aikuisen vanha tyyny. Noin vuoden ikäisenä lapsi voi alkaa käyttää vauvan tyynyä. Sitä pienempi vauva ei tarvitse tyynyä lainkaan. Taaperoikäiselle voi hankkia hieman korkeamman lasten tyynyn, ja kouluikäiselle sopii jo normaalin kokoinen matala tyyny. Nopeakasvuisessa ikävaiheessa kannattaa harkita säädettävää tyynyä, johon voi lisätä täytettä tarpeen mukaan.
Viisi vinkkiä tyynyn hankintaan
- Tutki ja vertaile tyynyjen ominaisuuksia, jotta huomaat omat mieltymyksesi.
- Ole valmis panostamaan muutama kymppi, sillä hyvä tyyny kestää käyttöä pari vuotta.
- Kysy myyjän tai fysioterapeutin neuvoa – joskus tyyny on mahdollista koekäyttää ennen ostopäätöstä.
- Valitse itsellesi sopiva tuote. Pariskunnalle tai koko perheelle ostetaan turhan usein samanlaiset tyynyt, vaikka jokainen nukkuja tarvitsee omiin tarpeisiinsa käyvän tyynyn.
- Huolla tyynyä usein ja oikein. Varmista siis, että tyyny kestää pesua ja pöyhintää.
Asiantuntijat: puheenjohtaja Pentti Fri, Uniliitto, markkinointipäällikkö Tuomas Laine, Joutsen Finland Oy ja tuoteryhmäpäällikkö Mailis Linnola, Familon Oy