Meidän Mökki

Näin teet mökin kuntotarkastuksen itse – huomioi ainakin nämä rakenteet ja elementit

Näin teet mökin kuntotarkastuksen itse – huomioi ainakin nämä rakenteet ja elementit
Mökki kannattaa tarkastaa talvivaurioiden varalta lumien sulettua. Säännöllisten tarkastusten ansiosta korjaukset voidaan tehdä ajoissa.
Julkaistu 20.3.2016

Mökin katto- ja yläpohjarakenteet ovat koetuksella katolle kertyneen lumen jäätyessä ja sulaessa. Lisäksi ulkoseinät ja ikkunarakenteet kastuvat ja jäätyvät vuorotellen, eivätkä ne juuri ehdi kuivua. Jäätyvä ja routiva maa voi puolestaan liikutella mökin perustuksia.

Myös vesi- ja viemärijärjestelmien sekä tulisijojen kunto on syytä tarkastaa talven jälkeen. Ennen mökin käyttöönottoa on tärkeä varmistaa lisäksi kaasulaitteiden sekä palo- ja häkävaroittimien toiminta. Kuntotarkastuksen voi aloittaa ulkopuolisista rakenteista.

Vesikatto ja kourut

Suurin osa kattovaurioista johtuu pienistä tihkuvuodoista tai kattorakenteen muuten heikosta toiminnasta. Vuotokohdat löytyvät useimmiten savupiippujen ympäriltä. Vauriot havaitsee yleensä helpoiten, kun tarkastelee niitä vesikatteen alapuolelta yläpohjatilasta. Syksyn ja talvimyrskyjen lennättämät puunlehdet ja havunneulaset kerääntyvät katoille ja vesikouruihin. Katuharja ja turvavaljaat ovat yleensä riittävät työvälineet katon kevätpuhdistukseen.

Sammaleen poisto katolta

  • Säännöllinen puhdistus estää sammalkasvuston muodostumista. Yksi puhdistuskäsittely hidastaa sammaleen kasvua parin vuoden ajan.  
  • Jos sammal on jo ehtinyt vallata katolta kasvutilaa, kannattaa pesuun käyttää varsinaisesti sen poistoon kehitettyä puhdistuskemikaalia.
  • Käsittelyn jälkeen sammal irtoaa kevyellä harjauksella, ja osittain myös tuulet ja sateet pitävät kattoa puhtaana.

Sadevesikourujen puhdistus

  • Sadevesikourut on hyvä tyhjentää lehdistä ja havunneulasista, koska ne pitävät kourun pohjan kosteana lisäten sen korroosiota.
  • Yläpinnaltaan avoimen kourun voi puhdistaa maan pinnalta koukkupäisen harjan avulla, jolla kourut ylettyy puhdistamaan.  
  • Syöksytorvien alla tulee olla loiskekupit ja vedenpoistoputkisto tai pintakourut ohjaamassa sadevedet pois rakennuksen vierustoilta. Pintavedet eivät saisi missään olosuhteissa ohjautua talon alle.

Varustaudu aina turvavaljailla, vaikka työskentelisit tikkailta tai nostolavalta.

Ikkunat ja ovet

Hankalasti aukeavan ulko-oven tai ikkunan syynä voivat olla talvella kosteudesta turvonneet rakenteet tai talon perustuksen pieni routimisliike. Kevät kuivattaa rakenteet nopeasti, mutta ei aina poista ongelmaa. Oveen tepsii yleensä kehysrakenteen kevyt höyläys. Mahdollisesti liikkuva perustuksen kohta kannattaa suojata routalevyllä, jolloin pulma ei ehkä enää uusiudu.

  • Ikkunoiden suojakäsittelyn tarve kannattaa arvioida. Erityisesti ikkunan alapuitteen lasilista on syytä huolehtia vesitiiviiksi, koska puitteen lahoaminen alkaa yleensä juuri lasilistan vuotaessa.
  • Lautaverhoillun mökin maalipinta tai hirsiseinien pinta saattaa keväällä näyttää tummuneelta ja hieman likaiselta. Syynä voi olla sinänsä vaaraton pistemäinen pintahome, joka lähtee pois hypokloriittia sisältävällä homeenpesuaineella. Jos pintahome on kiinni itse maalipinnassa, pesu ei normaalisti tuota toivottua tulosta, vaan seinät kannattaa maalata lähivuosien aikana.

Hormit ja tulisijat

Lakisääteinen kolmen vuoden välein tehtävä savuhormien nuohous on mökin omistajan huolehtimisvastuulla. Yleensä nuohooja jättää ilmoituslapun nuohousajasta, jonka voi tarvittaessa vaihtaa paremmin sopivaan ajankohtaan.

Omistajan huolehtimisvastuu koskee myös hormien ja tulisijojen paloturvallisuutta. Tiilipiippuun voi ilmaantua halkeama liian nopean ja kuuman lämmityksen seurauksena. Savuhormin rakenteiden tulisi olla kaikilta pinnoiltaan helposti tarkastettavissa. Vaurioitunutkin hormi voidaan yleensä korjata käyttökelpoiseksi, mutta korjausmenettely on varmistettava kunnan palotarkastajalta.

  • Hormiin ja tulisijaan kerääntynyt noki huonontaa vetoa ja voi aiheuttaa palo- tai häkävaaran.
  • Säännöllinen tuhkan poisto tehostaa puhdasta palamista. Kannellinen peltisanko on hyvä valinta tuhka-astiaksi.
  • Varmista, että mökiltä löytyy lakisäänteinen palovaroitin jokaista 60 neliömetriä kohden. Häkävaroitin on aivan yhtä tärkeä turvallisuuslaite.
  • Saunan vesipadan savusoliin kerääntyy melko nopeasti vetoa haittaavaa nokea. Vesisäiliö on helppo puhdistaa pihalla, jolloin nokeentuneen pinnan saa pestyä sisältä ja ulkoa reippaasti teräsharjalla tai raapalla.

Uusi mökin kaasuletkut tarvittaessa. Voit testata letkun pitävyyden saippuaveden avulla: jos letku vuotaa, syntyy saippuakupla.

Sisäilma

Mökin heikosti vaihtuvan sisäilman haistaa parhaiten talven jälkeen. Rakenteisiin kerääntynyt kosteus siirtyy keväällä huoneilmaan ja tuntuu ummehtuneena hajuna, ellei ilma vaihdu riittävästi. Ilmanvaihdon minimitaso saavutetaan, jos puhdasta korvausilmaa tulee säädettävistä seinäventtiileistä ja käytetty ilma virtaa ulos poistoilmahormista tai takan savuhormista.

  • Savuhormi kannattaa suojata sadehatulla, jotta hormi säilyy kuivana ja ilman virtaus hyvänä.
  • Pieni peruslämpö talviaikana pitää yllä myös ilmanvaihtoa. Lämmityksen ja tuuletuksen tehostaminen keväällä kuivattaa mökin rakenteet.
  • Liesituulettimen likaantunut rasvasuodatin pestään vedellä ja astianpesuaineella tai astianpesukoneessa.
  • Koneellisessa tulo- poistojärjestelmän suodattimet puhdistetaan imuroimalla ja uusitaan yleensä kerran vuodessa. Koneen lämmönvaihdinkenno pestään keväthuollon yhteydessä.
  • Myös koneen sisäpohja kannattaa puhdistaa ja varmistaa kondenssiveden poistoputken toiminta valuttamalla putkeen vettä. Heikosti toimivan poistoputken saa avatuksi viemärin puhdistusaineella.
  • Kesäaikana lämmönvaihdin säädetään kesäasentoon. Joissakin konemalleissa vaihdetaan kesäkenno pienentämään kesäajan ylimääräistä lämpökuormaa.

Kaivo ja juomavesi

Kaivoveden laadun yleisin pilaaja on voimakkaiden sateiden mukanaan tuoma pintavesi, joka löytää kulkureittinsä kaivoon helposti renkaiden läpi. Pintamaa kaivon ympärillä pitäisikin muotoilla hieman kaivosta poispäin viettäväksi, jolloin kaivo jää ikään kuin pienen kumpareen päälle. Jos epäilet veden laatua, kannattaa siitä ottaa vesinäyte tutkittavaksi.

  • Kaivo kannattaa tyhjentää pohjia myöten keväisin. Kerääntynyttä pohjasakkaa voi poistaa esimerkiksi puuvarteen kiinnitetyllä peltiämpärillä. Samoin renkaita voi pestä pitkään puuvarteen kiinnitetyllä karkealla harjalla.
  • Kun kaivo on uudelleen täyttynyt puhdistuksen jälkeen, se on hyvä tyhjentää vielä kertaalleen.
  • Kaivon sisällä tehtävät puhdistustyöt, kuten pohjasoran vaihto ja renkaiden tiivistys sekä mahdollinen desinfiointi, on parempi jättää ammattiliikkeen tehtäväksi, koska työturvallisuus ja hengitysilman laadusta huolehtiminen vaativat erityistoimenpiteitä.

Jätevesijärjestelmä

  • Sisällä mökissä lavuaarien hajulukot on hyvä aukaista ja puhdistaa keväisin. Pikapuhdistus onnistuu myös viemärin puhdistusliuoksella imukuppia apuna käyttäen.
  • Koneiden ja laitteiden putkiliitosten tiiveyskin on syytä tarkastaa juuri keväisin, koska tihkuvuodot voivat aiheuttaa nopeasti laajenevia vaurioita.

Kivipesän puhdistus

Talon ulkopuolella pieni pesuvesimäärä on usein johdettu imeytyskaivona toimivaan kivipesään. Sen purku ja puhdistus ovat keväisin paikallaan, koska lähipuiden juuristo hakeutuu nopeasti kivipesään ja sieltä edelleen viemäriputkeen tukkeuttaen järjestelmän. Samalla voi harkita myös järjestelmän perusparannusta ja hankkia pienille pesuvesimäärille sopivan nykymääräysten mukaisen sakkapesällisen imeytyssäiliön.

Imeytyssäiliö

Imeytyssäiliön ympärille asennettu sorakerros suodattaa ja puhdistaa pesuvedet. Lietepesä puhdistetaan maanpinnalle ulottuvan huoltoputken kautta. Liete voidaan sitten kompostoida pihakompostorissa tai hoidetussa lehtikompostissa. Kun vesien imeytyminen maaperään heikkenee, imeytyssäiliön soraympärys on uusittava. Imeytyspaikalla maaperän on oltava vettä läpäisevää eikä se saa olla lähellä kaivoa. 

Lisätietoja:

Jatevesitieto.fi

Sisailmayhdistys.fi: tietoa sisäilmasta ja sen ongelmista

PRKK:n pientalon huoltokirjaa voi soveltaa myös vapaa-ajan asuntoihin. Sähköisesti täytettävät lomakesarjat voi ostaa erikseen PRKK:n verkkokaupasta osoitteessa www.prkk.fi.

Kommentoi »