Rauhoita väreillä ja panosta materiaaleihin – näin teet makuuhuoneesta unta tukevan lepopaikan
Sisustus
Rauhoita väreillä ja panosta materiaaleihin – näin teet makuuhuoneesta unta tukevan lepopaikan
Makuuhuone on yksi kodin tärkeimmistä huoneista, koska siellä palaudutaan uuteen päivään. Pienetkin valinnat voivat edistää sitä, että makuutilasi tukee terveyttä ja hyvää unta.
14.2.2023
 |
Avotakka

Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja terveyteen panostaminen on nousussa. Makuuhuoneen trendeissä se näkyy vahvasti unen laatuun panostamisena, kertoo Sari Leimi Familonilta.

– Unta halutaan mitata erilaisten uni­sovellusten tai unta mittaavien kellojen avulla. Saatua dataa käytetään henkilö­kohtaisen palautumisen maksimointiin.

Makuuhuoneisiin halutaan nyt myös hotellimaista luksusta ja nukkumisympäristöön ollaan valmiita satsaamaan. Uuden toiminnallisen sängyn tai laadukkaiden vuodetekstiilien avulla tavoitellaan levollisempia unia. Finlaysonin brand director Erika Alhberg kertoo, että makuuhuoneen tekstiileissä nousevat kierrätetyt, uudet vastuulliset ja luonnonmateriaalit sekä luonnonvärit.

– Kuluttajat arvostavat lisäksi läpinäkyvää tuotantoketjua. Vuodetekstiileissä pidetään tärkeänä ulkonäön ja tunnun lisäksi myös toiminnallisia ominaisuuksia, kuten lämmönsäätelyä.

Aito luonnonmateriaali on usein kestävin ja ekologisin valinta. Puupinnat makuuhuoneessa tuovat lämpöä, tekevät mielelle hyvää ja parantavat tilan akustiikkaa. Paksusta pellavasta valmistettu pussilakana on kesällä viileä ja talvella lämmin, Roots Living.
Suunnattava valaisin on hyvä lukuvalo, sillä kohdistettava valo ei häikäise rinnalla nukkujaa.
Luomupuuvillan lisäksi Finlaysonin Vegi-vuodetekstiilit sisältävät luonnostaan ekologista hamppua. Kasvivärjättyjen Vegi-pussilakanoiden punertava väri saadaan matarakasvin juurista ja ruskea rohtoketapanikasvista.
Vuode on makuuhuoneen näkyvin kaluste, joten tekstiilien vaihto on helpoin tapa muuttaa sisustuksen ilmettä. Himmeästi hohtavissa Familonin Percale-pussilakanaseteissä on valittavana kolme syysmetsän sävyä.

Näin tuet makuuhuoneen sisustuksella unen laatua

Suosi rauhoittavia värejä

Makuuhuoneen sisustuksen tulisi houkutella nukkumaan, rauhoittaa mieltä sekä miellyttää silmää. Suosi tilassa maanläheisiä, rauhoittavia värejä, kuten vaaleita hiekan sävyjä tai vedenvihreää.

Tee tilasta tyynempi

Rauhoittumiseen tarvitaan seesteinen miljöö, joten minimoi makuuhuoneen häiriötekijät. Vältä ylimääräisten tavaroiden kertymistä nurkkiin. Yritä pitää makuuhuone viihde-elektroniikalta ja puhelimilta vapaana alueena. Siirrä työpiste mahdollisuuksien mukaan pois makuutilasta.

Säädä lämpöä

Laske makuuhuoneen lämpötilaa, sillä uni tulee helpommin ja nukkuminen on levollisempaa viileässä. Hyvä ohjenuora on noin 18–20 astetta. Tuuleta makuuhuone pikaisesti ennen nukkumaanmenoa.

Panosta pimeään

Useimmat saavat unen päästä helpommin kiinni pimeässä. Pimennysverhot pitävät sälekaihtimia paremmin auringonpaisteen ja katuvalojen loisteen poissa makuuhuoneesta. Suosi myös himmennettäviä valaisimia.

Mieti materiaaleja

Luota vuodetekstiilien valinnassa siihen, mikä itsestäsi tuntuu hyvältä: toinen tykkää viileästä ja rouheasta pellavasta, toinen pehmeästä flanellista. Myös itselle uusia materiaaleja kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti – voit yllättyä positiivisesti.

Kaunis pääty tekee vuoteesta kokonaisuuden. Aina-vuodetta voi muokata kolmen erillisen pehmustepatjan avulla. Basic Raffia -sängynpääty (160 × 130/135 cm) ja Aina-sänky, Matri.
Kevyt ja ilmava kaluste rauhoittaa tilaa. Tamminen Renki-hylly (30 × 21 cm) on valmistettu muun tuotannon ylijäämä­materiaalista, Tapio Anttila Collection.

Millainen patjan pitäisi olla?

Patjalla on paljon merkitystä unen laadulle. Patjan valintaan vaikuttavat vartalon muoto, paino ja omat nukkumismieltymykset.

Patjan pitäisi kokeiltaessa tuntua riittävän pehmeältä, mutta samalla sen tulisi tukea nukkujaa tasaisesti.

Petauspatjan uusimisella voit parantaa vuoteen mukavuutta vaihtamatta koko sänkyä.

Entä tyynyn?

Tyynyn valinta ei ole yhdentekevää, vaan sillä on yhdessä patjan kanssa tärkeä osansa hyvässä nukkumaergonomiassa.

Nukkumisasentoosi sopiva tyyny tukee päätä ja niskaa niin, että asento on neutraalin rento. Materiaaleissa kannattaa kiinnittää huomiota hengittävyyteen ja tyynyn tukevuuteen.

Tiesitkö? Villa on luonnon oma älykuitu, sillä se osaa lämmön­säädellä itseään.
Suomalaisen lampaan villakuidusta valmistetussa paksussa peitossa on luontaista painavuutta. Peitto pitää lämpimänä ympäri vuoden hiostamatta. Kolme kokoa, Villa & Peite.

Voiko tekstiilivalinnoilla parantaa yöunta ja sisäilmaa?

Laadukkaat vuodetekstiilit ja liinavaatteet auttavat luomaan hyvän ja terveellisen nukkumaympäristön. Mitä laadukkaampi materiaali on, sitä miellyttävämpi ja hengittävämpi se on nukkuessa. Etenkin peitoista ja tyynyistä löytyy viilentäviä ja lämmittäviä sekä lämpöä tasaavia tuotteita, joilla voi parantaa unen laatua. Laadukkaat materiaalit ovat myös sileämpiä ja pölyttömämpiä, minkä ansiosta irtonaista tekstiilipölyä leijailee vähemmän makuuhuoneen ilmassa. Tietyt ympäristömerkit tai standardit, kuten Öko-Tex-merkintä vuodetekstiilissä kertoo, että tuotteessa ei ole haitallisia kemikaalijäämiä. Paras vuodetekstiili on luonnonkuituinen.

Makuuhuone on usein kodin henkilökohtaisin tila. Valitse sinne sellaisia materiaaleja ja sisustuksen yksityiskohtia, joista on sinulle todellista iloa. Eri materiaalien kerrostumat luovat huoneelle yksilöllisen ilmeen ja rentouttavan tunnelman. Kuvan sisustusesineet ovat Elloksen vintagemalliston tuotteita, jotka on kerätty muun muassa ranskalaisilta antiikkimarkkinoilta ja kirpputoreilta.

Tarkoittaako parempilaatuinen tekstiileissä väistämättä kalliimpaa?

Hinta kertoo toki jotain laadusta, mutta ei kaikkea. Luonnonmateriaalien ja synteettisten kuitujen hintaero on joskus hyvin pieni. Suuri osa vuodetekstiileistä on puuvillaa, mutta lisääntyvässä määrin myös kierrätettyä materiaalia, pellavaa, hamppua tai tenceliä. Tekstiiliä tarkastellessa kannattaa kiinnittää huomiota materiaalien sileyteen, tiheyteen ja tasalaatuisuuteen sekä tuotteiden pesu­ominaisuuksiin. Mitä harvempaa kangas on, sen kutistuvampaa se on. Valitse tekstiili, joka kestää 60 asteen pesua. Laadukas vuodetekstiili kestää käytössä pitkään ja on siten ekologinen valinta.

Ruutukuviot ovat tulleet takaisin. Luo rento ja mukava ilmapiiri päiväpeitteellä, tyynyillä ja peitoilla. Pellavainen päiväpeite sopii moneen, sillä se on ohut, keveä ja laskeutuu kauniisti. Kuvan petivaatteet ovat tanskalaisen Bungalowin syysmallistoa.
Yhdistä pimentäviin verhoihin ohut ja kevyt verho, jotta voit säädellä makuuhuoneeseen tulevaa luonnonvaloa. Pimentävä Sandy Wide -verho (290 × 300 cm) on valmistettu osin kierrätetystä materiaalista, Ellos.
Lämpimän peiton alla voi nauttia paremmista unista ja pienemmästä sähkölaskusta.

Kannattaako kierrätettynä hankkia mitään tekstiilejä?

Makuuhuoneen tekstiileissä pätevät samat periaatteet kuin vaatteissakin: laadukkaista materiaaleista valmistettu tuote säilyy oikein hoidettuna ja säilytettynä alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan pitkään. Kulahtaneita mutta hyväkuntoisia lakanoita voi uudistaa esimerkiksi värjäämällä. Vahvasti tuoksuvat, rikkinäiset tai likaiset tekstiilit ovat jo lähtökohtaisesti käyttö­kelvottomia. Vanhoissa tyynyissä ja peitoissa on jo niin paljon likaa, ettei niitä saa varmuudella pestyä puhtaaksi.

Raikkaassa ilmassa nukut paremmin. Linjakkaan Electrolux Well A7 -ilmanpuhdistimen toiminta-ala on noin 60 neliötä, ja se sisältää viisivaiheisen puhdistusohjelman. Saatavilla kahdessa harmaan sävyssä.

Näin hoidat vuodetekstiilejä

  • Vaihda lakanat noin kahden viikon välein, jotta nukkumaympäristö pysyy puhtaana. Tyynyliinat voi pestä useamminkin. Anna vuoteen tuulettua aamulla kunnolla peitto sivuun vedettynä, jotta tekstiileihin jäänyt kosteus ehtii haihtua.
  • Pese vuodetekstiilit nurinpäin käännettynä 60 asteessa, jotta ne peseytyvät raikkaaksi ja värit pysyvät kirkkaina.
  • Useimmat lakanat kestävät kuivatuksen kuivausrummussa, mutta raikkaamman tunteen saat ripustamalla vuodetekstiilit ilmavasti narulle kuivumaan. Rumpukuivaus alhaisessa lämpötilassa auttaa pitämään pellavan pehmeänä.
  • Etenkin allergikon on hyvä silittää tai mankeloida pussilakanat ja tyynyliinat pesun jälkeen, jotta kankaan pinta sulkeutuu ja siitä irtoaa vähemmän tekstiilipölyä.
  • Pese tyynyt, peitot ja sijauspatjat hoito-ohjetta noudattaen pari kertaa vuodessa. Muista käännellä ja pöyhiä niitä kuivauksen aikana, jotta ne palaavat ryhtiinsä. Tyynyjen vaihtoväli on noin pari-kolme vuotta, sillä tyyny menettää muotonsa ja likaantuu petivaatteista helpoiten.

Lähteet: Design and product development manager Sari Leimi, Familon, brand director Erika Alhberg, Finlayson, Ville Viinikka, Villa & peite, kehitysjohtaja Pasi Koistinen, Tempur, Motiva ja Martat.

Kommentoi »