Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja terveyteen panostaminen on nousussa. Makuuhuoneen trendeissä se näkyy vahvasti unen laatuun panostamisena, kertoo Sari Leimi Familonilta.
– Unta halutaan mitata erilaisten unisovellusten tai unta mittaavien kellojen avulla. Saatua dataa käytetään henkilökohtaisen palautumisen maksimointiin.
Makuuhuoneisiin halutaan nyt myös hotellimaista luksusta ja nukkumisympäristöön ollaan valmiita satsaamaan. Uuden toiminnallisen sängyn tai laadukkaiden vuodetekstiilien avulla tavoitellaan levollisempia unia. Finlaysonin brand director Erika Alhberg kertoo, että makuuhuoneen tekstiileissä nousevat kierrätetyt, uudet vastuulliset ja luonnonmateriaalit sekä luonnonvärit.
– Kuluttajat arvostavat lisäksi läpinäkyvää tuotantoketjua. Vuodetekstiileissä pidetään tärkeänä ulkonäön ja tunnun lisäksi myös toiminnallisia ominaisuuksia, kuten lämmönsäätelyä.
Näin tuet makuuhuoneen sisustuksella unen laatua
Suosi rauhoittavia värejä
Makuuhuoneen sisustuksen tulisi houkutella nukkumaan, rauhoittaa mieltä sekä miellyttää silmää. Suosi tilassa maanläheisiä, rauhoittavia värejä, kuten vaaleita hiekan sävyjä tai vedenvihreää.
Tee tilasta tyynempi
Rauhoittumiseen tarvitaan seesteinen miljöö, joten minimoi makuuhuoneen häiriötekijät. Vältä ylimääräisten tavaroiden kertymistä nurkkiin. Yritä pitää makuuhuone viihde-elektroniikalta ja puhelimilta vapaana alueena. Siirrä työpiste mahdollisuuksien mukaan pois makuutilasta.
Säädä lämpöä
Laske makuuhuoneen lämpötilaa, sillä uni tulee helpommin ja nukkuminen on levollisempaa viileässä. Hyvä ohjenuora on noin 18–20 astetta. Tuuleta makuuhuone pikaisesti ennen nukkumaanmenoa.
Panosta pimeään
Useimmat saavat unen päästä helpommin kiinni pimeässä. Pimennysverhot pitävät sälekaihtimia paremmin auringonpaisteen ja katuvalojen loisteen poissa makuuhuoneesta. Suosi myös himmennettäviä valaisimia.
Mieti materiaaleja
Luota vuodetekstiilien valinnassa siihen, mikä itsestäsi tuntuu hyvältä: toinen tykkää viileästä ja rouheasta pellavasta, toinen pehmeästä flanellista. Myös itselle uusia materiaaleja kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti – voit yllättyä positiivisesti.
Millainen patjan pitäisi olla?
Patjalla on paljon merkitystä unen laadulle. Patjan valintaan vaikuttavat vartalon muoto, paino ja omat nukkumismieltymykset.
Patjan pitäisi kokeiltaessa tuntua riittävän pehmeältä, mutta samalla sen tulisi tukea nukkujaa tasaisesti.
Petauspatjan uusimisella voit parantaa vuoteen mukavuutta vaihtamatta koko sänkyä.
Entä tyynyn?
Tyynyn valinta ei ole yhdentekevää, vaan sillä on yhdessä patjan kanssa tärkeä osansa hyvässä nukkumaergonomiassa.
Nukkumisasentoosi sopiva tyyny tukee päätä ja niskaa niin, että asento on neutraalin rento. Materiaaleissa kannattaa kiinnittää huomiota hengittävyyteen ja tyynyn tukevuuteen.
Voiko tekstiilivalinnoilla parantaa yöunta ja sisäilmaa?
Laadukkaat vuodetekstiilit ja liinavaatteet auttavat luomaan hyvän ja terveellisen nukkumaympäristön. Mitä laadukkaampi materiaali on, sitä miellyttävämpi ja hengittävämpi se on nukkuessa. Etenkin peitoista ja tyynyistä löytyy viilentäviä ja lämmittäviä sekä lämpöä tasaavia tuotteita, joilla voi parantaa unen laatua. Laadukkaat materiaalit ovat myös sileämpiä ja pölyttömämpiä, minkä ansiosta irtonaista tekstiilipölyä leijailee vähemmän makuuhuoneen ilmassa. Tietyt ympäristömerkit tai standardit, kuten Öko-Tex-merkintä vuodetekstiilissä kertoo, että tuotteessa ei ole haitallisia kemikaalijäämiä. Paras vuodetekstiili on luonnonkuituinen.
Tarkoittaako parempilaatuinen tekstiileissä väistämättä kalliimpaa?
Hinta kertoo toki jotain laadusta, mutta ei kaikkea. Luonnonmateriaalien ja synteettisten kuitujen hintaero on joskus hyvin pieni. Suuri osa vuodetekstiileistä on puuvillaa, mutta lisääntyvässä määrin myös kierrätettyä materiaalia, pellavaa, hamppua tai tenceliä. Tekstiiliä tarkastellessa kannattaa kiinnittää huomiota materiaalien sileyteen, tiheyteen ja tasalaatuisuuteen sekä tuotteiden pesuominaisuuksiin. Mitä harvempaa kangas on, sen kutistuvampaa se on. Valitse tekstiili, joka kestää 60 asteen pesua. Laadukas vuodetekstiili kestää käytössä pitkään ja on siten ekologinen valinta.
Kannattaako kierrätettynä hankkia mitään tekstiilejä?
Makuuhuoneen tekstiileissä pätevät samat periaatteet kuin vaatteissakin: laadukkaista materiaaleista valmistettu tuote säilyy oikein hoidettuna ja säilytettynä alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan pitkään. Kulahtaneita mutta hyväkuntoisia lakanoita voi uudistaa esimerkiksi värjäämällä. Vahvasti tuoksuvat, rikkinäiset tai likaiset tekstiilit ovat jo lähtökohtaisesti käyttökelvottomia. Vanhoissa tyynyissä ja peitoissa on jo niin paljon likaa, ettei niitä saa varmuudella pestyä puhtaaksi.
Näin hoidat vuodetekstiilejä
- Vaihda lakanat noin kahden viikon välein, jotta nukkumaympäristö pysyy puhtaana. Tyynyliinat voi pestä useamminkin. Anna vuoteen tuulettua aamulla kunnolla peitto sivuun vedettynä, jotta tekstiileihin jäänyt kosteus ehtii haihtua.
- Pese vuodetekstiilit nurinpäin käännettynä 60 asteessa, jotta ne peseytyvät raikkaaksi ja värit pysyvät kirkkaina.
- Useimmat lakanat kestävät kuivatuksen kuivausrummussa, mutta raikkaamman tunteen saat ripustamalla vuodetekstiilit ilmavasti narulle kuivumaan. Rumpukuivaus alhaisessa lämpötilassa auttaa pitämään pellavan pehmeänä.
- Etenkin allergikon on hyvä silittää tai mankeloida pussilakanat ja tyynyliinat pesun jälkeen, jotta kankaan pinta sulkeutuu ja siitä irtoaa vähemmän tekstiilipölyä.
- Pese tyynyt, peitot ja sijauspatjat hoito-ohjetta noudattaen pari kertaa vuodessa. Muista käännellä ja pöyhiä niitä kuivauksen aikana, jotta ne palaavat ryhtiinsä. Tyynyjen vaihtoväli on noin pari-kolme vuotta, sillä tyyny menettää muotonsa ja likaantuu petivaatteista helpoiten.
Lähteet: Design and product development manager Sari Leimi, Familon, brand director Erika Alhberg, Finlayson, Ville Viinikka, Villa & peite, kehitysjohtaja Pasi Koistinen, Tempur, Motiva ja Martat.