Näin teet himmelin pilleistä

Näin teet himmelin pilleistä
Himmeli on perinteinen joulukoriste, joka sopii muunneltuna myös moderniin kotiin. Trendikkään version materiaalina käytetään pillejä.
Julkaistu: 1.11.2017

Himmeli valmistetaan perinteisesti oljesta, mutta materiaalina voi käyttää hyvin myös pillejä, lasiputkia tai kartongista rullattuja pieniä putkiloita. Pillien tai kartongin väri on helppo valita mieleisekseen, jolloin himmeli sopii sisustuselementiksi joulunpyhien jälkeenkin – tai miksei ympäri vuoden.

Jos haluat tuunata himmelin vielä näyttävämmäksi, lisää koristeeksi nauhasta tehtyjä rusetteja tai puuhelmiä, jotka pujotetaan peruskuvioon kokoamisvaiheessa. Ota huomioon, että helmet painavat yllättävän paljon. Jotta kuviosta ei tule toispuoleinen, niitä kannattaa pujottaa joko peruskuvion keskiosaan tai tasaisesti molemmille puolille.

Himmeli – tarvikkeet:

  • halutun värisiä ja paksuisia pillejä
  • pillien väristä ompelulankaa
  • pitkä parsinneula tai himmelineula
  • sakset
  • halutessasi puuhelmiä tai nauhoja koristeluun.

Pillien määrä ja mitat

Himmeli muodostuu erikokoisista peruskuvioista, jotka yhdistetään toisiinsa. Kuvioiden kokoa ja mallia voi muokata oman maun mukaan.

Ohjeen himmelin peruskuvio tehdään 12 samanmittaisesta pillin tai muun materiaalin osasta. Himmelin valmistamiseen tarvitset yhden ison peruskuvion sekä kuusi keskikokoista ja kuusi pientä peruskuviota. Lisäksi tarvitset sentin mittaisia kauloja, joiden avulla himmelin osat liikkuvat vapaasti.

  • Yksi iso peruskuvio: 12 kpl 16 sentin pituisia pillejä
  • 6 keskikokoista peruskuviota: 72 kpl 8 sentin pituisia pillejä
  • 6 pientä peruskuviota: 72 kpl 4 sentin pituisia pillejä
  • Kaulaosat: 5 kpl yhden sentin pituisia pillejä.

Kuvion kokoamiseen tarvittava lanka on mitaltaan noin 15-kertainen pilliin nähden. Pieneen peruskuvioon tarvitaan noin 60 sentin mittainen lanka, keskikokoiseen 120 senttiä pitkä ja isoon peruskuvioon 240 senttiä pitkä lanka. Lisää mittoihin muutama sentti, jos haluat jättää kunnolla solmimisvaraa.

Himmeli – ohje peruskuvioon

1. Pujota kolme pilliä lankaan ja solmi pillit kolmioksi.
2. Pujota kaksi pilliä lankaan ja kiepauta lanka kaksi kertaa nurkan B ympäri.
3. Pujota kaksi pilliä lankaan ja kiepauta lanka kaksi kertaa nurkan C ympäri.
4. Pujota kaksi pilliä lankaan ja kiepauta lanka kaksi kertaa nurkan D ympäri.
5. Pujota kaksi pilliä lankaan ja kiepauta lanka kaksi kertaa nurkan E ympäri. Lisää lopuksi yksi pilli lankaan ja pujota neula toisen pillin läpi takaisin nurkkaan A. Kiepauta lanka alkusolmun ympäri ja solmi kunnolla. Jätä langanloppu näkyviin kuvioiden yhdistämistä varten. Solmimista helpottaa, jos pujotat toisenkin langanpään takaisin kulmaan A (lanka kulkee oranssin katkoviivan mukaisesti).
6. Himmelin peruskuvio on valmis. Tee loput kuviot samaan tapaan.

Himmelin kokoaminen

Yhdistä peruskuviot toisiinsa valmistusvaiheesta jääneiden lankojen avulla. Kiepauta lanka pari kertaa yhdistettävän kulman ympäri ja piilota ylimääräinen lanka pillin sisään neulan tai kynän pään avulla. Jätä ison kuvion yläreunasta lähtevä lanka näkyviin, koska himmeli ripustetaan roikkumaan sen avulla.

Liitä keskikokoiset peruskuviot kaulojen avulla ison kuvion jokaiseen kuuteen kulmaan eli neljä sivuille, yksi yläkulmaan ja yksi alakulmaan. Yläkulman kuvio solmitaan riippumaan ison kuvion sisälle. Liitä jokaisen keskikokoisen kuvion alakulmaan pieni peruskuvio.

Ohjeen himmelissä on käytetty kapeita, halkaisijaltaan kolmen millimetrin levyisiä pillejä.
4 kommenttia