Tapetointi – näillä ohjeilla tapetoit kodin seinäpinnat onnistuneesti
Rakenna ja remontoi
Tapetointi – näillä ohjeilla tapetoit kodin seinäpinnat onnistuneesti
Tapetointi onnistuu jokaiselta, kun varaa hommaan aikaa ja reilun annoksen kärsivällisyyttä. Kiinnitä kuosin ja materiaalin lisäksi huomiota siihen, kuinka helppo tapetti on asentaa.
12.5.2010
 |
Meidän Talo

Tapetoinnin helppous tai hankaluun määrittyy pitkälti sen mukaan, millaisen tapetin valitsee. Kun olet löytänyt mieleisen tapetin, muista lukea huolellisesti asennusohjeet ennen kuin kurvaat kassalle. Ohjeista selviää, onko kyseessä nolla- vai vuorokohdistus ja suositellaanko tapetti kiinnitettäväksi lastalla vai harjalla. Näin sinun ei tarvitse harmitella kotona, että tulit valinneeksi vaikeasti asennettavan vaihtoehdon ja joudut ehkä hakemaan kaupasta lisää rullia harjoituskappaleiksi kuluneiden tilalle.

Vinkki!

Tarkasta valmistuseränumerot jokaisesta tapettirullasta. Eri valmiste-erissä voi olla pieniä sävyeroja.

Ammattilaiselta tapetti kuin tapetti asettuu siististi seinään, sillä taidon ja kokemuksen lisäksi käytössä on kunnolliset työkalut. Monesti kertatapetoitsija voi ostaa melko hinnakkaatkin tapetit, mutta tarkoituksenmukaisiin työkaluihin hän ei enää halua kuluttaa euroja. Rautakaupan myyjän suosittelema liima tai liisteri jää helposti kauppaan, jos kotona on vanhoja purkinpohjia. Älä säästä materiaaleissa ja välineissä, kun teet suurta ja näkyvää pintaa.

Tapetti suoraan seinään

Nonwoven-tapetit (nowo) ovat päivän sana, sillä ne helpottavat tapetointia. Voit telata liisterin suoraan seinälle ja kiinnittää vuodat päälle, sillä nämä tapetit eivät veny eivätkä tarvitse lainkaan vettymisaikaa. Työskentely on nopeaa, etkä tarvitse välttämättä edes tapettipöytää.

Laita tapetti seinän viereen hieman rullaa leveämpään laatikkoon, josta saat vedettyä sitä siististi suoraan seinälle. Katkaise tapetti oikeaan mittaan vasta seinällä. Joudut kaventamaan tapettia yleensä myös leveyssuunnassa ja teet sen näppärästi seinällä vatupassin ja tapettiveitsen avulla. Voit käyttää apuna myös tapettipöytää tai vaikka vain lattialle asetettua lautaa tai levyä.

Nowo-tapeteille on tarjolla myös omaa kiinnitysainetta. Kiinnitetäänkö nämä tapetit sitten liimalla vai liisterillä? Tuotemerkkejä on useita, ja valmistajasta riippuen purkin kyljessä voi lukea esimerkiksi tapetti-, nowo- tai lasikuituliima. Kyseessä on liimapohjainen erikoisliisteri, joten ei ole ihme, että asiat menevät joskus sekaisin.

Ennen tapetoinnin aloittamista

  • Irrota jalka- ja kattolistat.
  • Kytke sulakkeet pimeäksi sähköpäätaulusta niistä tiloista, joissa työskentelet sähkörasioiden ja -katkaisijoiden ympärillä.
  • Irrota sähkörasioiden kannet, jotta lopputulos olisi mahdollisimman siisti.
  • Teippaa rasioiden pohjat.

Näin onnistut tapetoinnissa

1. Irroita vanhat tapetit. Käytä vanhan tapetin poistoon valmista irrotusainetta. Parhaimmillaan vanhat tapetit irtoavat siististi vuota kerrallaan. Vanhat tapetit kannattaa aina poistaa ennen uuden tapetin asennusta.

2. Tee pohjatyöt huolellisesti, jotta tapetin alle ei jää koloja tai kohoumia. Tasoita pohjat tarvittaessa. Kittaa kiviseinän kolot tai ylitasoita seinä tarvittaessa kokonaan.

3. Nauhoita, tasoita ja maalaa kipsilevyseinät aina ennen tapetointia. Näin saat tapetin irrotettua myöhemmin niin, ettei kipsilevyn kartonki vaurioidu.

4. Mittaa vuotajako tapettirullan tai mitan avulla. Älä tapetoi tehosteseinää nurkkiin asti, vaan jätä molemmille puolille samankokoinen pieni rako.

5. Tee vatupassin avulla suora viiva seinään. Muista tehosteseinän reunoille jäävä tila. Jos tapettirulla on 53 cm ja rako 2 cm, piirrä aloitusviiva 55 sentin päähän nurkasta.

6. Levitä nowo-tapetteja varten liisteri suoraan seinään. Levitä pensselillä rasioiden ympärykset sekä esimerkiksi seinän ja katon rajat. Levitä isot pinnat telalla.

7. Voit nostaa nowo-tapetin seinälle suoraan rullasta. Aseta ensimmäinen vuota tarkasti merkkiviivaan.

8. Paina tapetti seinään muovisella tapettilastalla tai harjalla. Käytä kohokuvioisissa tapeteissa tapettiharjaa, jotta pintastruktuuri ei vaurioidu.

9. Katkaise tapetti seinällä leikkuuviivaimen avulla. Voit käyttää myös leveää pakkelilastaa.

10. Leikkaa rasian kohdat auki terävällä mattoveitsellä.

11. Levitä liisteriä kerralla vain reilun vuodan levyiselle alueelle, jottei se kuivu seinään.

12. Asenna nowo-tapetit aina puskuun ja pyyhi liisteripurseet tuoreeltaan pois nihkeällä rätillä.

Kommentoi »