Meidän Talo

Arin ja Kirsin tapetointiohjeet: Tehosteseinän tapetointi ja kuviotapetin kohdistus

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
Tehosteseinä on nopea ja helppo tapa uudistaa kodin ilmettä. Tapetointi on helppo tapa tehdä persoonallinen tehosteseinä. Katso tästä Kirsi Laamasen selkeät ohjeet tehosteseinän tapetointiin.

Tehostenseinän tapetointi – näin onnistut

Tarkista ennen tehosteseinän tapetointia, että pohja on puhdas, kuiva ja tasainen. Kittaa ja hio mahdolliset kolhut ja naulanreiät ennen tapetoinnin aloittamista. Seinä kannattaa pohjamaalata tehostetapetin värillä, jotta seinän väri ei pilkahtele saumanraoista. Etenkin tumma tehostetapetti vaatii tumman pohjavärin ainakin saumojen kohdalle.

Mittaa seinän leveys ja korkeus, jotta saat selville tarvittavan tapettirullien määrän. Suunnittele tehosteseinän tapettijako joko mittaamalla seinän leveys tai parin tapettirullan avulla.

Tapettirullassa on etiketti, josta näkyy tapetin nimi, sarjanumero sekä rullan pituus ja leveys, kuvion kohdistus, kiinnitystapa sekä auringonvalon kestävyys. Kun olet ostamassa tapettia, varmista, että kaikissa rullissa on sama sarjanumero. Kuvion koko ja huonekorkeus määräävät, kuinka monta vuotaa yhdestä rullasta saa.

Tehosteseinässä molemmat reunat jätetään yleensä tapetoimatta muutaman sentin matkalta. Jos vuodan leveys on 53 senttiä, mittaa nurkasta 55 senttiä, tee merkki ja vedä pystysuora aloitusviiva vatupassin tai luotilangan avulla. Jos nurkka on vähän vino, vinous jää jää huomaamattomaksi.

Muista irrottaa lattia- ja kattolistat sekä pistorasioiden kannet ennen tehosteseinän tapetointia. Irrotetut listat kannattaa numeroida, niin ne on helpompi laittaa takaisin paikoilleen. Tee pistorasiat jännitteettömiksi irrottamalla sulake.

Non-woven-tapetti on kätevä asentaa. Liima telataan seinään ja tehostetapetti asennetaan sen päälle. Seinän ylä- ja alareunaan tapettiliisteri tai -liima kannattaa levittää pensselillä, samoin pistorasioiden ympärille. Näin et sotke liisterillä lattiaa tai kattoa. Lattia kannattaa kuitenkin suojata ennen tapetointiin ryhtymistä.

Levitä tapettiliima seinään vähän vuotaa leveämmälle alueelle. Nosta ensimmäinen vuota seinälle ja kohdista se aloitusviivaan. Varmista, että aloitusviiva on suorassa. Etenkin kuviollisessa tehostetapetissa näkyy selvästi, jos vuodat ovat vähänkään vinossa.

Paina vuota kiinni alustaan tapettisulalla tai -harjalla. Jos tehostetapetin pinnassa on kimalletta tai kohokuvioita, käytä harjaa. Leikkaa tapetin yläpää suoraan tapettiviivaimen avulla. Paina loppuosa vuodasta kiinni merkkiviivaan ja paikoilleen.

Pistorasioiden kohdalta tapetti kannattaa leikata pois heti tuoreeltaan terävällä tapettiveitsellä. Paina vuodan alapää kiinni seinään ja katkaise se viivaimen avulla.

Nosta seuraava vuota seinälle ja kohdista kuvio edelliseen vuotaan nähden. Asenna vuota puskuun, eli tarkasti juuri edelliseen vuotaan kiinni, ei sen päälle. Paina vuota paikoilleen. Leikkaa vuodan yläpäästä ylimääräinen osa pois ja paina kiinni. Vedä tapettisulalla hiukan tapetin päältä hiukan viistosti, jotta saat kaikki ilmakuplat pois. Muista pyyhkäistä sulka aika ajoin puhtaaksi, jotta siitä ei jää liisteriä tapettiin. Pyyhi mahdollinen saumasta pursuava liima kevyesti pois kostealla liinalla.

Kun tapetoidaan tehosteseinää, lopetusreunaan jätetään samansuuruinen rako kuin aloituksessa. Jos mitoitus ei mene kokonaisella vuodalla tasan, kavenna vuota mitan, vatupassin ja tapettiveitsen avulla. Kiinnitä viimeinen vuota kuten edelliset, ja tehosteseinä on valmis!

Julkaistu: 4.10.2017