Meidän Mökki

Mökkikeittiön suunnittelu: parhaat vinkit toimivaan ja käytännölliseen tilaan

Mökkikeittiön suunnittelu: parhaat vinkit toimivaan ja käytännölliseen tilaan
Mökkikeittiön suunnittelussa jokainen on omien tarpeidensa paras asiantuntija. Joitakin asioita on kuitenkin hyvä ottaa huomioon ennen tositoimiin ryhtymistä. Kurkkaa vinkit, joilla suunnittelet mökillesi toimivan ja käytännöllisen keittiön!
Julkaistu: 10.11.2015
Mökkikeittiön suunnittelu on hyvä aloittaa listaamalla paperille asioita, joita haluat tilalta.
 • Mieti ensin omia mökkeilytottumuksiasi. Tarkoittaako ruoanlaitto mökillä pihalla grillaamista vai viiden tähden kulinarismia?
 • Pohdi mökin varustelutasoa, kuten vedensaantia, sähköä ja säilytystilojen kokoa. Onko kesäpaikkasi talvella kylmillään oleva sähkötön mummonmökki vai moderni kakkoskoti?
 • Kiinnitä huomiota myös perusasioihin: Paljonko tilaa mökillä on käytettävissä? Paljonko keittiötä käytetään? Syödäänkö ruoka keittiössä vai erillisessä ruokailutilassa, ja onko kauppaan pitkä matka?
Kun alustava suunnitelma on valmis, kannattaa palkata avuksi keittiösuunnittelija. Suunnittelijan on helppo miettiä toimivia ratkaisuja huolella tehdyn perussuunnitelman pohjalta, sillä silloin hän tietää asiakkaan todelliset tarpeet.
Ihannetapauksessa keittiösuunnittelija otetaan suunnittelutyöhön mukaan jo arkkitehtivaiheessa, ennen vesipisteen ja tuulettimien sijainnin lukkoon lyömistä. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista, joten suunnitelmaa pitää tarkastella realistisesti ja kannattaa olla myös valmis luopumaan jostain.
Standardimitoitetuissa keittiökalusteissa on monia tilankäyttöä tehostavia ratkaisuja, kuten sokkelilaatikoita, yhdistelmäkodinkoneita sekä kapeita, 200–300 millimetriä leveitä kalusteita. Minimoi mökkikeittiön pienissä tiloissa säilytettävän tavaran määrä äläkä käytä mökkiä varastona.
Toimivan mökkikeittiön minimikoko on noin 7 neliötä. Jos samassa tilassa ruokaillaan, keittiön minimikoko on noin 15 neliötä.

Vinkit mökkikeittiön suunnitteluun

 • Hyödynnä huonekorkeus erilaisilla hyllyillä.
 • Älä sijoita lämpenevää laitetta kylmälaitteiden viereen, sillä lämpö lisää kylmälaitteen sähkönkulutusta. Mikro ei lämpene ulkopuolelta.
 • Varaa riittävästi tilaa keittotason ja vesipisteen väliselle tasolle, koska sitä käytetään paljon.
 • Sijoita liesi ja allas lähelle toisiaan, niin peruna- ja pastavedet on helppo kaataa altaaseen.
 • Pieniin tiloihin sopivat yhdistelmälaitteet, esimerkiksi astianpesukoneen ja lieden yhdistelmä.
 • Ovien tulisi avautua laskutilan puolelle. Uunien ja mikron lähellä pitäisi olla riittävästi laskutilaa.
 • Hyödynnä kaikki tilat. Sokkelilaatikot tuovat lisää säilytystilaa.
 • Valitse pyörillä liikuteltavia huonekaluja. Niitä voi siirrellä tarpeen mukaan.
 • Valitse laattoja tai laminaattia, jos haluat pintamateriaaleiksi kestävimpiä vaihtoehtoja. Mdf-puukuitulevy ja puu ovat myös melko hyviä mutta eivät kestä kosteutta samalla tavalla.
 • Tilaa pieneen keittiöön tuovat esimerkiksi kapeat kalusteet ja liikuteltavat huonekalut. Muista myös, ettei mökki ole varasto.

Mökin kodinkoneiden säilytys talvella

Hyvin varusteltu kakkosasunto ei eroa välttämättä kodista ollenkaan, mutta talvella kylmillään olevassa mökissä on pakko miettiä kodinkoneiden ja materiaalien kestävyyttä kosteassa ja kylmässä. 10–15 asteen peruslämmössä olosuhteet eivät poikkea merkittävästi normaalista kodista ja sähkölaitteita voidaan säilyttää – ja osaa myös käyttää mökissä normaalisti talven yli. Voit tarkistaa sähkölaitteiden oikean käyttölämpötilan käyttöohjeista. Se on yleensä 15–32 astetta.
Talvella kylmillään olevissa mökeissä tilanne on mutkikkaampi. Elektroniikka kärsii talven pakkasissa. Mökeissä, joissa lämpö laskee talvella pakkasen puolelle, sähkölaitteet täytyy kytkeä pois päältä.
Talven jälkeen keittiössä on hyvä aloittaa toimet varovaisesti. Elektroniikkaan kertyy helposti kosteutta. Kylmän kauden jälkeen mökkiä lämmitettäessä kannattaa odottaa, että laitteet kuivuvat ennen käyttöä. Vettä sisältävät laitteet pitää tyhjentää talveksi, jotta vesi ei riko jäätyessään putkia. Esimerkiksi uusia astianpesukoneita ei voi laittaa talveksi kylmiin mökkeihin, sillä niiden vedenpehmennintä ei saa tyhjäksi omin neuvoin.
Asiantuntija: tutkija Tarja Marjomaa, Työtehoseura, Rautakesko
Kommentoi »