
Toimiva keittiö lisää olennaisesti mökin asumismukavuutta. Monen mökkikeittiön suurimpia ongelmia on ahtaus. Toinen murheenkryyni on säilytystilan puute tai sen toimimattomuus.
On mökillä vesi ja sähköt tai ei, tietyt perusraamit kannattaa keittiössä olla kunnossa. Kun tilat ovat toimivat ja laadukkaat, keittiöpuuhat sujuvat mukavammin. Keittiön tyylin suhteen kuuntele omia makumieltymyksiäsi mutta vältä ylilyönnit. Hyvä lähtökohta keittiön tyylin ja materiaalien valinnassa on kunnioittaa mökin rakennusaikakauden ja arkkitehtuurin henkeä.
Aikaa kestävät ja kauniisti vanhenevat materiaalit ovat myös ekologinen valinta. Laadukasta voi ja kannattaa korjata.
Mökkikeittiön suunnittelu on hyvä aloittaa listaamalla paperille asioita, joita haluat tilalta:
- Mieti ensin omia ja perheesi mökkeilytottumuksia. Tarkoittaako ruoanlaitto mökillä pihalla grillaamista vai viiden tähden kulinarismia?
- Pohdi mökin varustelutasoa, kuten vedensaantia, sähköä ja säilytystilojen kokoa. Onko kesäpaikkasi talvella kylmillään oleva sähkötön mummonmökki vai moderni kakkoskoti?
- Kiinnitä huomiota myös perusasioihin: Paljonko tilaa mökillä on käytettävissä? Paljonko keittiötä käytetään? Syödäänkö ruoka keittiössä vai erillisessä ruokailutilassa, ja onko kauppaan pitkä matka?
Kun alustava suunnitelma on valmis, voit myös palkata avuksi keittiösuunnittelijan. Suunnittelijan on helppo miettiä toimivia ratkaisuja huolella tehdyn perussuunnitelman pohjalta, sillä silloin hän tietää asiakkaan todelliset tarpeet.
Mökkikeittiön toiminnallisuus ja ergonomia
Toiminnallisuuden suunnittelussa kannattaa huomioida, että keittiön eri toimintoalueiden väliset etäisyydet pysyvät sopivan lyhyinä. Näin työskentely on mukavaa ja tehokasta ilman, että keittiö vaikuttaa ahtaalta.
Standardimitoitetuissa keittiökalusteissa on monia tilankäyttöä tehostavia ratkaisuja, kuten sokkelilaatikoita, yhdistelmäkodinkoneita sekä kapeita, 200–300 millimetriä leveitä kalusteita. Minimoi mökkikeittiön pienissä tiloissa säilytettävän tavaran määrä äläkä käytä mökkiä varastona.
Tehokkaassa keittiössä on riittävästi työtasoa laskutilaksi ja ruoanvalmistusta varten. Jääkaapin vieressä on oltava kunnon laskutila ja uunin sekä keittotason vieressä vähintään 50–60 sentin leveydeltä mieluiten kuumuutta kestävää työtasoa.
Hyvä korkeaan kalusteeseen sijoitettavan uunin korkeus on silmien kohdalla. Jos mökillä on astianpesukone, se kannattaa sijoittaa tiskipöydän lähelle, jolloin vesipiste ja viemäri ovat vieressä. Jos mahdollista, älä sijoita jääkaappia suoraan uunin viereen.
Jätä laitteiden luukuille riittävästi aukeamistilaa. Astianpesukoneen edessä on oltava tilaa myös koneen edessä seisovalle käyttäjälle.
Mökkikeittiön säilytysratkaisut
Keittiön toimivuuden kannalta vetolaatikot ovat ylivoimaisia. Perinteinen 60 senttiä syvä hyllykaappi on harvoin kätevin vaihtoehto, sillä siihen jää hankalasti käytettävää hukkatilaa. Syvyydeltään kapeampia kaappeja on vaivaton käyttää, ja sisällön näkee ensi silmäyksellä.
Säilytystä voi optimoida esimerkiksi erilaisilla ulos tulevilla hylly- ja laatikkoratkaisuilla ja vetolaatikoiden järjestystä ylläpitävillä lisävarusteilla.
Pienessä keittiössä kannattaa ottaa koko huonekorkeus hyötykäyttöön ja sijoittaa kaappeja katonrajaan asti. Jotkut keittiövalmistajat tarjoavat myös sokkelilaatikoita. Sijoita aivan ylös ja alas tavarat, joita käytetään harvoin. Parhailla paikoilla – eli yleensä polven ja silmän korkeuden välissä – ovat päivittäisessä käytössä olevat tarvikkeet.
Myös kierrätys tarvitsee paikan
Sekajätettä, muovia, pulloja, kartonkia ja käytettyjä pattereita! Kierrätyksestä voi tulla murheenkryyni, jos sille ei ole tilaa.
Tee lajittelusta mahdollisimman vaivatonta: Mieti, kuinka paljon jätettä syntyy, ja yritä varata kullekin kierrätettävälle jätteelle riittävästi sopivan kokoista tilaa. Anna parhaat paikat keittiössä niille jätteille, joita syntyy eniten. Harvassa mökkikeittiössä on mahdollista säilyttää kaikkia jätteitä, vaikka vanhoihinkin kaappeihin voi asentaa jälkikäteen lisää lajitteluvaunuja.
- Bio- ja sekajäte on luontevaa pitää keittiössä, mutta muille kierrätettäville kuiville jätteille voi löytyä hyvä paikka esimerkiksi varastosta tai eteisestä.
- Markkinoille on tullut kierrätyskalusteita, joiden sisällä on lajitteluun sopivia lokeroita. Kaluste toimii samalla vaikka penkkinä.
- Pieneen tilaan sopivan kenkäkaapin voi muuttaa lajittelupisteeksi, jossa jätteet ovat siististi ovien takana.
- Näppärä tapa on myös kerätä kuivia jätteitä helposti mukaan napattaviin lajittelukasseihin tai kahvallisiin koreihin.
Vinkit mökkikeittiön suunnitteluun
- Hyödynnä huonekorkeus erilaisilla hyllyillä.
- Älä sijoita lämpenevää laitetta kylmälaitteiden viereen, sillä lämpö lisää kylmälaitteen sähkönkulutusta. Mikro ei lämpene ulkopuolelta.
- Varaa riittävästi tilaa keittotason ja vesipisteen väliselle tasolle, koska sitä käytetään paljon.
- Sijoita liesi ja allas lähelle toisiaan, niin peruna- ja pastavedet on helppo kaataa altaaseen.
- Pieniin tiloihin sopivat yhdistelmälaitteet, esimerkiksi astianpesukoneen ja lieden yhdistelmä.
- Ovien tulisi avautua laskutilan puolelle. Uunien ja mikron lähellä pitäisi olla riittävästi laskutilaa.
- Hyödynnä kaikki tilat. Sokkelilaatikot tuovat lisää säilytystilaa.
- Valitse pyörillä liikuteltavia huonekaluja. Niitä voi siirrellä tarpeen mukaan.
- Valitse laattoja tai laminaattia, jos haluat pintamateriaaleiksi kestävimpiä vaihtoehtoja. Mdf-puukuitulevy ja puu ovat myös melko hyviä mutta eivät kestä kosteutta samalla tavalla.
- Tilaa pieneen keittiöön tuovat esimerkiksi kapeat kalusteet ja liikuteltavat huonekalut. Muista myös, ettei mökki ole varasto.
Mökin kodinkoneiden säilytys talvella
Hyvin varusteltu kakkosasunto ei eroa välttämättä kodista ollenkaan, mutta talvella kylmillään olevassa mökissä on pakko miettiä kodinkoneiden ja materiaalien kestävyyttä kosteassa ja kylmässä. 10–15 asteen peruslämmössä olosuhteet eivät poikkea merkittävästi normaalista kodista ja sähkölaitteita voidaan säilyttää – ja osaa myös käyttää mökissä normaalisti talven yli. Voit tarkistaa sähkölaitteiden oikean käyttölämpötilan käyttöohjeista. Se on yleensä 15–32 astetta.
Talvella kylmillään olevissa mökeissä tilanne on mutkikkaampi. Elektroniikka kärsii talven pakkasissa. Mökeissä, joissa lämpö laskee talvella pakkasen puolelle, sähkölaitteet täytyy kytkeä pois päältä.
Talven jälkeen keittiössä on hyvä aloittaa toimet varovaisesti. Elektroniikkaan kertyy helposti kosteutta. Kylmän kauden jälkeen mökkiä lämmitettäessä kannattaa odottaa, että laitteet kuivuvat ennen käyttöä. Vettä sisältävät laitteet pitää tyhjentää talveksi, jotta vesi ei riko jäätyessään putkia. Esimerkiksi uusia astianpesukoneita ei voi laittaa talveksi kylmiin mökkeihin, sillä niiden vedenpehmennintä ei saa tyhjäksi omin neuvoin.
Asiantuntija: tutkija Tarja Marjomaa, Työtehoseura ja Rautakesko