Näin saat aidan perustuksen kestäväksi
Rakenna ja remontoi
Näin saat aidan perustuksen kestäväksi
Pitkäikäinen aidan perustus tehdään tarpeeksi syvälle ja vankkaa rakennetta käyttäen. Aidan suunnittelussa on huomioitava kunnan määräykset.
30.5.2016
 |
Viherpiha

Vältä repsotus ja lahoaminen

Huonosti perustettu rakenne altistuu routimiselle, ja kallistunut aita on hankala korjata. Riski on suurin, kun maalaji on routiva ja aita raskasrakenteinen. Perustamissyvyyden tulisi olla vähintään 1/3 aidan korkeudesta. Jos joudut perustamaan aidan routarajan yläpuolelle, salaojita aitalinja.

Kestävä perustustapa on valaa metalliset tolppakengät betoniin. Jos aita on kevytrakenteinen ja maalaji routimaton, voit upottaa puutolpat suoraan maahan. Metalliset, maahan lyötävät tolpanjalat tukevoittavat kuitenkin rakennetta ja hidastavat puutavaran lahoamista.

Satsaa porttiin

Pystytä tolpat takuuvarmasti routimattomaan maahan, jotta ne pysyvät paikallaan. Hyvä ratkaisu on tehdä portinpielet yhtenäisiksi. Voit esimerkiksi valaa maan alle yhden pitkän betonipalkin molempien porttien tolppien valua varten.

Tee kestävä rakenne

Saat vankan ja pitkäikäisen rakenteen, kun käytät metallitolppia ja kiinnität laudat ruostumattomilla poraruuveilla. Jos puiset tolpat joutuvat kosketuksiin maan ja betonin kanssa, A-luokan kestopuu on pitkäikäisin valinta. B-luokan kestopuu lahoaa sitä nopeammin.

  • Yli 2,5 metrin tolppaväliä ei suositella.
  • Mitoita tolppien koko niiden etäisyyden ja aidan korkeuden mukaan. Jos etäisyys on esimerkiksi 1,8 metriä, voit noin 80 sentin korkeuteen asti käyttää 50 x 100 millin tolppia.
  • Valitse 100 x 100 millin tolpat silloin, kun aidan korkeus on 90–180 senttiä.

Käytä valmiiksi pohjamaalattua aitalautaa. Tarkoitukseen sopivat esimerkiksi hienosahattu lauta, lämpökäsitelty puutavara ja B-luokan kestopuu.

Varo ruostetta

Käytä kuumasinkittyjä ja haponkestäviä nauloja ja ruuveja ruosteelle alttiissa paikoissa. Valitse lämpökäsitellyn ja painekyllästetyn puutavaran kiinnitykseen ruostumattomasta tai haponkestävästä teräksestä valmistettuja kiinnikkeitä. Kiinnikkeiden, ruuvien ja naulojen pitää olla samaa materiaalia, kun niitä käytetään yhdessä.

Varmista aidan pitkäikäisyys

Asenna tolppien väliin asennuslauta noin 20 sentin korkeudelle. Sen avulla saat aitalaudat suoraan. Jätä lautojen ja maanpinnan väliin rako, sillä lumi, vesiroiskeet ja kasvustot lahottavat aidan alareunaa. Se helpottaa myös aidan alla olevan kasvuston kurissapitoa.

Selvitä määräykset

Kunnan rakennusjärjestyksessä ja asemakaavassa voi olla aitoja koskevia rajoituksia. Yleensä rakentamiseen vaaditaan toimenpidelupa, jonka myöntää rakennusvalvontavirasto. Joskus riittää pelkkä ilmoitus.

Tontin rajalle rakennettava aita edellyttää kirjallista sopimusta naapurin kanssa. Sovi samalla myös aidan ylläpidosta ja huollosta.

Vinkit aidan maalaukseen

  • Pintakäsittelyaine riippuu käyttökohteesta. Aidan käsittelyyn soveltuvat puuöljyt, kuultavat ja peittävät puunsuojat sekä ulkokäyttöön tarkoitetut maalit. Homeenestoaine vähentää homeen kasvua.
  • Kiinnitä erityistä huomiota puutavaran katkaisupintojen käsittelyyn, sillä puu imee eniten kosteutta pituussuunnassa lautojen päistä.
  • Käsittele tarvikkeet mieluiten ennen asennusta ja suojaa kiinnityskohdat pintakäsittelyaineella aidan pystytyksen jälkeen.
  • Ilman, maalin ja maalattavan pinnan tulee olla vähintään +5-asteisia. Ilman suhteellisen kosteuden on oltava alle 80 prosenttia käsittelyn ja kuivumisen aikana.
  • Maalaa kesällä asennettu kestopuuaita vasta vuoden kuluttua, sillä maali pysyy heikosti kiinni tuoreessa puussa. Keväällä asennetun kestopuun voit maalata loppukesällä.

Asiantuntija: hortonomi Marko Pirttijärvi

Lue lisää:

Kommentoi »