Näin parannat kodin akustiikkaa
Sisustus
Näin parannat kodin akustiikkaa
Huolellisesti valitut materiaalit parantavat kodin akustiikkaa. Samalla saat lisää viihtyisyyttä ja tunnelmaa.
19.8.2016
 |
Avotakka

Pehmeitä tekstiileitä

Mitä suurempi ja korkeampi tila, sitä enemmän siellä kaikuu. Kiinnitä huomiota kodin tekstiilivalintoihin. Kankaat imevät ääntä ja auttavat vähäisiin meluhaittoihin. Valitse paksut kudotut verhot ja rypytä ne tiheiksi. Niillä voi myös jakaa avaria tiloja. Lisää sohvalle koristetyynyjä ja torkkuhuopia, jotka lisäävät myös viihtyisyyttä. Mattomateriaaleista parhaiten toimivat luonnonkuidut. Voit lisätä mattojen määrää ja vaikka sommitella ne limittäin.

Kalusteiden materiaalit

Kalustemateriaaleista puu ja korkki vaimentavat ääntä paremmin kuin esimerkiksi muovi, lasi tai kivi. Valitse huonekalujen verhoilukankaiksi hyvälaatuiset kankaat, joissa on suuri lankatiheys. Etenkin villa imee ääntä hyvin. Voit lisätä huopatassuja kalusteiden alle. Näin estät myös huonekalujen liikuttamisesta syntyvän kolinan ja lattioiden naarmuuntumisen.

Vaimentavat pinnat

Kovan laatta- tai laminaattilattian voi vaihtaa pehmeämpiin luonnonmateriaaleihin. Erityisen hyvin kaikuja hillitsevät korkkilattiat, joita saa myös vinyylipintaisina. Trendikkäät seinäpaneloinnit ja kokolattiamatot vaimentavat myös ääntä.

Sommittele seinälle

Jos tila on avara ja korkea, täytä seinät taiteella ja sommittele teokset kollaasiksi vierekkäin. Taulut, pehmeät ryijyt ja seinähyllyt parantavat kodin akustiikkaa. Voit myös tilata mittatilaustyönä akustiikkataulun haluamallasi kuvalla tai kuosilla.

Akustiikkatuotteet

Melun pääasialliset lähteet ovat puhe, kodinkoneet ja liikenteen äänet. Jos meteliä on paljon, kannattaa turvautua akustiikkaa parantaviin erikoistuotteisiin. Niiden suunnittelussa kiinnitetään yhä enemmän huomiota muotoiluun ja ulkonäköön. Valikoimista löytyy verhoja, sermejä, valaisimia ja seinäpaneeleita.

Pääkuva: Maija Puoskarin Innofusorille suunnittelemat Rimpi-akustiikkavalaisin ja seinäpaneeli ovat ekologista pintaturvetta.

Tanger-akustiikkataulut ovat Sani Miekkalan käsialaa.

Muista myös akustiikkaa suunnitellessa:

  • Sijoita ääntä vaimentavat materiaalit tilaan tasaisesti. Kaikua ei synny, kun pehmeitä materiaaleja sijoittaa vastapäätä kovaa pintaa, esimerkiksi tekstiilejä tyhjän seinän vastakkaiselle puolelle.
  • Jos melu tulee naapurista, on syytä puuttua äänieristykseen. Tehokkainta on piilottaa akustiikkamateriaalia seinän rakenteisiin tai vuorata koko seinä akustiikkapaneelilla.
  • Monet akustiikkatuotteet on suunniteltu toimimaan itsessään taideteoksina. Omasta valokuvasta akustiikkatauluja valmistavat muun muassa Innofusor ja Yeseco.

Lue lisää:

Kommentoi »