Lattiamateriaalit – valintaopas
Rakenna ja remontoi
Lattiamateriaalit – valintaopas
Lattiamateriaalin valintaan vaikuttavat ulkonäön lisäksi kestävyys, hoidettavuus ja asennustapa. Lattian uusiminen on hintava ja työläs projekti, joten eri materiaalien vertailuun kannattaa panostaa.
24.2.2016
 |
Meillä kotona

Erilaiset lattiamateriaalit

Lattiamateriaalia valittaessa kiinnitetään yleensä ensimmäisenä huomiota ulkonäköön. Sopivan tyylin löydyttyä kannattaa kuitenkin tarkastella materiaalia. Kirjo on laaja, sillä jokaisesta materiaalista on saatavilla kymmeniä tai jopa satoja kuoseja ja värejä.

Parketti ja muut puumateriaalit

Perinteisen tyylikkäät parketti- ja lautalattiat eivät menetä arvoaan vuosien saatossa. Parketti on puuta pinnasta pohjaan, ja se kestääkin käyttöä hyvin. Lakatun ja öljytyn parketin hoito- ja käsittelytavoissa on eroa, joten ohjeet kannattaa selvittää asiantuntevalta myyjältä.

Puulattiat sopivat kaikkiin kodin kuiviin tiloihin, mutta parketti ei ole paras ratkaisu esimerkiksi lemmikkikotiin, sillä kynnet voivat naarmuttaa pintaa herkästi. Lautalattiaan kuuluu usein hieman rosoinen, luonnollinen pinta, joka tuo tilaan tunnelmaa. Auringonvalo vaikuttaa puumateriaalien väriin ajan kanssa.

Plussat ja miinukset

+ tyylikkäitä ja ajattomia

+ kestäviä materiaaleja

+ lämpimän tuntuisia jalan alla

+ pintaa voidaan hioa ja käsitellä

– hintavia vaihtoehtoja

– saattaa vaatia erityistä hoitoa pintakäsittelyn vuoksi

Laminaatti

Laminaatit ovat tavallisesti parkettia muistuttavia, mutta hieman edullisempia ja kestävämpiä lattiamateriaaleja. Laminaatti koostuu puukuidusta valmistetusta HDF-rungosta, jonka päälle laminoidaan erillisiä kuvio- ja pintakerroksia.

Laminaatti kestää kohtuullisen hyvin kulutusta ja iskuja, mutta sen pinta on liukas. Materiaali sopii kaikkiin kodin tiloihin märkätiloja lukuun ottamatta. Jos pinta kolhiintuu kunnolla, materiaali on helpompi vaihtaa korjaamisen sijaan. Laminaattien väreissä ja kuvioinneissa on satoja eri vaihtoehtoja. Laminaatin pinta tai väri ei muutu esimerkiksi auringonvalon vaikutuksesta.

Plussat ja miinukset

+ kestävä

+ väri ei muutu auringon vaikutuksesta

+ runsaasti vaihtoehtoja myös edullisissa hintaluokissa

– liukas ja kopiseva materiaali

– viileän tuntuinen

– hinta- ja laatueroja eri vaihtoehtojen välillä

– korjaaminen, paikkaaminen tai hiominen haastavaa

Korkki

Luonnonmateriaalina korkki on ekologinen vaihtoehto. Lattian rakenne koostuu yleensä HDF-rungosta sekä pohja- ja pintakerroksesta, jotka ovat korkkia. Lattian asennuksessa ei tarvita erillistä pehmentävää huopaa, sillä korkki on itsessään eristävä materiaali. Vaikka korkki kestää mainiosti kosteutta, lattiapinnan lakkaus parantaa kestävyyttä entisestään. Lakkaus suojaa kolhuilta ja korkki palautuu hyvin esimerkiksi painaumista. Se ei ole kuitenkaan yhtä naarmunkestävä materiaali kuin esimerkiksi laminaatti. Korkki on hintatasoltaan lähellä keskivertoparketteja.

Plussat ja miinukset

+ joustava

+ lämpöä ja ääntä eristävä luonnonmateriaali

+ kestää kosteutta ja palautuu painaumista

– ei erityisen hyvä naarmunkestävyys

– pintaa ei saa hioa tai käsitellä

– hintavampi esimerkiksi laminaattiin verrattuna

Vinyyli ja muut muovimateriaalit

Vinyyli on korkin tavoin hiljainen ja pehmeä materiaali, jonka käyttö on yleistynyt viime vuosien aikana. Saatavilla on sekä ohuita, 4–6 millimetrin paksuisia massiivivinyyleitä että HDF-runkoisia, korkkipohjaisia vinyylilattioita.

Hyvin kosteutta kestävää ohutta vinyylilattiaa voidaan käyttää tiloissa, joissa tulee normaalia enemmän roiskeita. Ohut vinyyli vaimentaa kuitenkin heikosti askeleiden ääntä, toisin kuin paksumpi HDF-runkoinen vaihtoehto. HDF-vinyyli sietää kosteutta paremmin, mutta naarmuja heikommin kuin laminaatti.

Plussat ja miinukset

+ hiljainen ja pehmeä materiaali

+ kestää kohtuullisen hyvin kosteutta

– naarmuuntuu

– ei hintaluokaltaan edullisemmasta päästä

Laatta

Tyylikäs laattalattia sopii erityisesti keittiöön ja eteiseen, jotka altistuvat väistämättä roiskeille ja kosteudelle. Laattalattiat ovat kestäviä ja helppohoitoisia, mutta niiden asentaminen saattaa olla työlästä. Viime vuosien aikana markkinoille on tullut uusia, helpommin asennettavia vaihtoehtoja, jotka eivät välttämättä vaadi ammattilaisasentajaa.

Plussat ja miinukset

+ helppohoitoinen ja kestävä

+ monipuolinen, vaihtelua voi saada esimerkiksi erilaisella ladontatyylillä

– usein haastava asentaa

– pinta tuntuu kylmältä ja kovalta

Betoni

Betonilattioiden suosio on kasvanut viime vuosien aikana. Materiaali kestää hyvin kulutusta ja eristää ääntä. Betonilattia tuntuu kuumina kesäpäivinä miellyttävän viileältä, mutta lattialämmityksellä varustettuna materiaali on miellyttävän lämmin. Betonilattian valmistuminen vie aikaa, sillä se pitää valun jälkeen hioa, kiillottaa ja pintakäsitellä suoja-aineilla. Pintakäsittelyn avulla materiaalia saa sävytettyä haluamaansa suuntaan, mutta lopulliseen sävyyn vaikuttaa betonimassan oma väri.

Plussat ja miinukset

+ kestävä materiaali

+ hiljainen ja eristävä

– valmistuminen kestää kauan

– käsitellyt betonipinnat vaativat huoltoa

Nahka

Toistaiseksi melko harvinaisissa nahkalattioissa hyödynnetään ylijäämänahkapurua, josta tehdään nahkamassaa. Kierrätysnahka onkin ekologinen ja uniikki valinta. Nahkalla voidaan tuoda huoneeseen erilaista tunnelmaa, pehmeyttä ja lämpöä. Nahkalattioita saa mitä erilaisimmilla pinnoilla, ja ne on helppo asentaa. Nahka on materiaalina yllättävän kestävä lakkauksen ansiosta, mutta myös hintava.

Plussat ja miinukset

+ tunnelmallinen ja pehmeä

+ toimii hyvin sisustuselementtinä

+ helppo asentaa

– hintava

– toistaiseksi suppeahko valikoima

Lattian asennus

Enemmistö lattioista asennetaan uivaksi ja lukkopontilla. Lisäksi on olemassa esimerkiksi parketteja, jotka liimataan alustaan.

  • Uivan lukkoponttilattian voi monesti asentaa itse. Ohjeita on tärkeä noudattaa, mutta lattiaa on vaikea asentaa väärin. Lattiamateriaalin ja aluslattian väliin jää ilmarako, minkä vuoksi uiva lattia kopisee enemmän kuin pohjastaan liimattu lattia.
  • Jos omat taidot epäilyttävät, älä epäröi pyytää ammattilaista apuun. Lattia tehdään usein pitkäaikaiseksi, yli vuosikymmenen kestäväksi, joten työ kannattaa tehdä kerralla hyvin.
  • Lattialämmitys sopii melkein kaikkien lattiamateriaalien alle, mutta asia on hyvä tarkistaa myyjältä. Pidä kuitenkin huoli, että lämmitys on tasainen vuorokauden ympäri ja ettei maksimilämpötila ylitä 27 astetta.

Muistilista lattiamateriaalin valintaan

  • Mieti etukäteen, millaiseen käyttöön ja tilaan lattia tulee. Kaikki materiaalit ja pinnat eivät sovi kaikkiin tiloihin. Kovin leveää ja pitkää lankkua ei kannata valita pieneen huoneeseen, eikä esimerkiksi nahkalattia ole välttämättä paras materiaali kodinhoitohuoneeseen.
  • Suunnittele käyttöä vuosien päähän: onko tarkoitus hankkia lapsia, lemmikkejä tai asuuko huoneistossa vanhuksia? Lattian pinnan on hyvä sopia elämäntilanteeseen ja kestää elämää.
  • Älä tee kompromisseja. Lattia on hintava hankinta, ja sen uusiminen on usein työläs projekti. Lattiamateriaali valitaan monesti ulkonäön perusteella, jota kannattaakin punnita tarkkaan.
  • Tutki materiaalien ominaisuuksia, etenkin jos kyseessä on tarjoustuote. Laaduissa on eroja.

Asiantuntija: myyntijohtaja Pasi Auvinen, Triofloor

Lue lisää:

1 kommentti