Näin hoidat saniaisia
Piha ja puutarha
Näin hoidat saniaisia
Saniaiset ovat niuhoja kosteudesta, joten niitä kannattaa sumutella usein. Varmimmin saniaiset saa kukoistamaan pohjois- tai itäikkunalla.
6.2.2014
 |
Viherpiha

Ohut- ja leveälehtiset kasvit ovat sopeutuneet kosteisiin oloihin. Ne haihduttavat paljon. Saniaiset selviävät parhaiten talven läpi kuivassa huoneilmassa, kun niitä sumuttelee suihkupullolla. Kasville suotuisaa ilmankosteutta voi lisätä myös sijoittamalla ruukun laakealle lautaselle, jonka pohjalla on kiviä ja vettä. 

Talvella saniaistenkin kastelun on oltava maltillista. Saniaisia kannattaa kastella tiheästi ja vähän kerralla: anna vettä esimerkiksi kolmen päivän välein noin puolen desilitran tai desin verran.

Saniaisten kasvupaikka ja -alusta

Saniaiset eivät siedä auringonporotusta. Siksi niitä kannattaa kasvattaa pohjois- tai itäikkunalla. Kasvit hyötyvät myös 250 watin akvaariolampusta, jossa on kylmä valo, 10 000 kelviniä (K).

Hyvä kasvualusta perustuu salaojitukseen ja kuohkeaan, varsin happamaan multaseokseen. Ruukun pohjalle kannattaa laittaa muutaman sentin kerros ruukkusoraa. Ojituksen päälle tulee multacoctail, josta puolet on tavallista kukkamultaa ja puolet lannoittamattoman turpeen, orkideamullan ja kaktusmullan seosta. Mullanvaihto on tarpeen vasta, kun multa on tiivistä, se kuivahtaa helposti eikä ime vettä.

Hirvensarvisaniainen on rujonkaunis. Se on selvinnyt maapallon mullistuksista ja kasvaa luontaisesti nykyisen Australian mantereen itärannikolla.
Hiussaniainen ja perhoskämmekkä viihtyvä veden äärellä.

Lue lisää

Kommentoi »