Meidän Mökki

Sympaattinen aikahyppy! Anna ja Ville vaalivat piskuisessa mökissään 50-luvun tunnelmaa

Sympaattinen aikahyppy! Anna ja Ville vaalivat piskuisessa mökissään 50-luvun tunnelmaa
Musta, pieni ja lumoavan kaunis! Sellainen on Anna ja Ville Availan kunnostama 50-luvun Mustikkakontu-saunamökki Hämeenlinnan Kankaistenjärvellä. Remontin lopputulos hivelee silmiä. Mökki oli mukana "Suomen kaunein koti: Kesämökit"-ohjelman finaalissa kesällä 2022.
Julkaistu 3.1.2023

Illaksi mökille saunomaan – jo pelkkä ajatuskin saa hyvälle mielelle! Saunamökin löytäminen järven rannalta ja kodin läheltä oli Anna ja Ville Availalle eräänlainen onnenkantamoinen.

– Isosetäni rakensi Hämeenlinnan Kankaistenjärven rannalle saunamökin vuonna 1956. Olen käynyt siellä lapsesta asti, Ville kertoo.

Kun isosedän tytär päätti luopua rakennuksesta, hän tarjosi sitä Availoille. Availat olivat aiemmin vuokranneet rantasaunaa toisen järven rannalta ja oppineet, että heillä on käyttöä lähellä sijaitsevalle saunalle.

Pieni ja suloinen mökki houkuttelee pariskunnan viettämään saunailtaa muutaman kerran viikossa, sillä matka kestää vain parikymmentä minuuttia. Perillä odottaa lumoava luonnonrauha ja paljon muuta ihanaa: vanha rakennus ja sen ympäristö ovat saaneet Annan ja Villen käsissä aivan uuden elämän.

Laituri on yksi Availojen lempipaikoista. Anna ja Ville syövät siellä usein aamu- ja iltapalansa.
Tontin pihapiiri on yritetty säilyttää mahdollisimman luonnonmukaisena.
Anna kertoo mökkeilystä Instagram-tilillä @Mustikkakontu.
Myös oleskelutilan sisustus palautettiin 1950-luvun henkeen. Ruokapöydän tuolit Anna hankki kirpputoreilta ja verhoilutti eri väreillä.
Mökissä on alkuperäinen lattia. Takka sai uuden, kauniin pinnan.
Matkailu on Annan ja Villen rakas harrastus. Seinälle koottu kollaasi vie matkamuistoihin.

Moni ostaa mökin viettääkseen siellä lomiaan, toiset kaipaavat puuhastelua. Annan ja Villen mökkikauppojen perimmäinen syy oli vielä jotain muuta. Se oli sauna.

– Ville kuuluu kahteenkin saunaseuraan. Täällä hän on päässyt toteuttamaan saunomiseen liittyviä haaveitaan, Anna kertoo.

Myös Annan mielestä saunomisessa on jotain meditatiivista. Saunan pariskunta valitsi myös mökkinsä rakkaimmaksi paikaksi MTV3:n Suomen kaunein mökki -kilpailussa, jossa Annan ja Villen Mustikkakontu pääsi finaaliin saakka.

– Kilpailuun osallistuminen oli hauska kokemus. Päätimme pyydettäessä lähteä mukaan, koska mökistä tuli kiva ja olemme siitä ylpeitä, Anna sanoo.

Vanha liesi on hyvin toimiva, joten se päätettiin säästää. Käyttöesineistä suuri osa oli jo ennestään mökissä, ja Anna on täydentänyt kokoelmaa. Esteri Tomulan Vegeta-kattilan Anna löysi Hämeen huutokauppalaitoksesta.
Seinä päällystettiin Lopen rakennuspuun siskonpaneeleilla.
Mökki on rinnetontilla, ja remontissa hiki virtasi. Portaita ylös kannettiin purkujätettä, sohva ja pihakeinu. Alaspäin tuotiin kiuas ja 2 000 kiloa liuskekiveä.
Nostalginen sisustus on luotu pitkälti mökistä löytyneillä esineillä ja kalusteilla.
Vain sohva on hankittu uutena, koska 50-luvun sohvat eivät olleet kovin pehmeitä.
"Halusimme luoda sisustuksen fiilis edellä", Anna sanoo.

Koska mökki sijaitsee rinnetontilla, remontissa ehti hiki virrata. Portaita ylös kannettiin purkujätettä, sohva, jenkkikaappi, vesipata ja pihakeinu. Alaspäin tuotiin muun muassa kiuas, 2 000 kiloa liuskekiveä ja kuorma-autolastillinen hiekkaa nuotiopaikalle.

Availat ostivat mökin myös siksi, että 50-luvun rakennuksessa oli molempia viehättäviä asioita. Molemmat arvostavat vanhan vaalimista, ja siihen mökki tarjosi mahdollisuuden. Kun kaupat syksyllä 2020 tehtiin, koronapandemia oli hiljentänyt muita menoja niin, että remonttihommille oli aikaa.

Nuotiopaikalle tuotiin 2 000 kiloa kiviä ja hiekkaakin 150 ämpärillistä.
Mökissä on oleskelutila, keittiö, sauna, pukuhuone ja pieni vintti, yhteensä noin 40 m².
Anna ja Ville nukkuvat matalalla vintillä.
Vintille vievät kauniit puuportaat.

Kauppojen jälkeen valkeni, että remontoitavaa olikin odottamattoman paljon. Sisäseinien Halltex-levyt olivat kostuneet, ja niistä oli tarttunut tympeä haju kaikkeen. Levyjen lisäksi purettiin vintti ja keittiö. Myös sauna, olohuone ja mökin sähköjärjestelmä uusittiin.

Anna ja Ville opettelivat lukuisia hommia, joita eivät olleet koskaan ennen tehneet. Availat ovat kiitollisia myös avusta, jota he remontissa ystäviltä ja sukulaisiltaan saivat.

”Meille oli tärkeää säilyttää mökin alkuperäisiä asioita. Se liittyy myös arvomaailmaamme.”
Saunan uusi panelointi toistaa 1950-luvun tyyliä.
1950-luvulta peräisin oleva pukuhuone säilytettiin remontissa.

Annan ja Villen arvomaailmaan kuuluu, että vanhaa pyritään säästämään ja käyttämään. Mökissä säilytettiin esimerkiksi puulattiat, 50-luvun pukuhuone ja paljon vanhoja astioita ja esineitä, joita käytetään.

– On myös ollut hauska hankkia sinne 1950- ja 60-luvun designia, koska se on niin kestävää. Halusimme luoda sisustuksen fiilis edellä, ja se syntyi mökin hengestä ja mittakaavasta, Anna kertoo.

Mökki saatiin valmiiksi vapuksi 2021, jolloin saunamökkiä oli kunnostettu yhdeksän kuukauden ajan lähes joka viikonloppuna. Enää Availat eivät aio tarttua uusiin projekteihin.

– Se on tavallaan tällaisen paikan taika, ettei joudu miettimään, mitä pitäisi tehdä. Saamme vain nauttia olemisesta.

Availojen mökkirannasta on 13 kilometriä Hämeenlinnan keskustaan. Kankaistenjärvellä on paljon mökkejä, mutta silti rauhallinen tunnelma. Annan ja Villen voi nähdä järvellä melomassa.

Kommentoi »