Meidän Mökki

Tässä on Suomen kaunein mökki 2022! Erämaamökki Pelkosenniemellä valloitti sydämet – ”Enemmän kuin täydellinen”

Tässä on Suomen kaunein mökki 2022! Erämaamökki Pelkosenniemellä valloitti sydämet – ”Enemmän kuin täydellinen”
Katsojat valitsivat Suomen kauneimmaksi mökiksi Pelkosenniemellä Lapissa sijaitsevan tunnelmallisen mökin, jossa nautitaan perinteisestä mökkielämästä aapasuon laidalla. Tulos ratkesi Suomen kaunein koti: Kesämökit -ohjelman finaalijaksossa 13. kesäkuuta 2022. Voitto äänestyksessä oli ylivoimainen.
Julkaistu 13.6.2022

Pelkosenniemellä sijaitseva sähkötön mökki on voittanut MTV-kanavalla nähdyn Suomen kaunein koti: Kesämökit -ohjelman yleisöäänestyksen. Rauhallisella tontilla Lapin maisemissa mökkeilevät Heidi Jyrkkä ja Christoph Hermle sekä Heidin sisko Henna Jyrkkä.

– Tuntuu tosi hyvältä! sanoo Heidi Jyrkkä Meillä kotonan haastattelussa.

– Olemme todella iloisia voitosta, sillä emme olisi uskoneet voittavamme, yhtyy iloon puoliso Christoph Hermle.

Henna ja Heidi Jyrkän kukittivat tuomarit Hanna Sumari, Tero Pennanen ja Sini Rainio.

Ohjelman yhdeksännellä kaudella etsittiin jälleen vuoden kauneinta kesämökkiä 30 kesämökin joukosta. Tutut tuomarit eli toimittaja Hanna Sumari, arkkitehti Sini Rainio ja sisustusarkkitehti Tero Pennanen äänestivät mökkien joukosta kymmenen finalistia, joista katsojat saivat äänestää suosikkiaan voittajaksi. Voittajamökin omistajat saivat palkintona 10 000 euroa sisustus- ja remonttihaaveidensa toteuttamiseen.

Heidi Jyrkkä, Christoph Hermle sekä Heidin sisko Henna Jyrkkä.
Mökin sisustus on pidetty perinteisenä ja sen kunnostuksissa on tavoiteltu alkuperäistä ulkonäköä.

Mökin lumoavuus syntyy tuomareiden mukaan sekä sijainnista että siihen käytetyistä luonnonmateriaaleista. Mökin sisustuksessa on paljon puuta ja Lappi-henkeä, muun muassa koivunrungoista tehty seinä, kelohonkaa, pirtinpöytä ja kivistä muurattu takka.

Mökin on rakentanut lähellä asuva henkilö alkuaan omaan käyttöönsä, ja sitä on käytetty aikoinaan myös matkailubisneksessä. Mökin hieno sijainti on suuri osa sen lumoa: 1990-luvun alussa rakennettu mökki sijaitsee metsän keskellä ja aapasuon vierellä. Erämaisista maisemista huolimatta se piilottelee lähellä kahtakin hiihtokeskusta. Pyhä-Luoston ladulla hiihtävät eivät arvaisi, että mökki löytyy 400 metrin päästä ladusta.

Kaikki tuomarit antoivat mökille 10 pistettä jaksossa 10. Näin he kuvailivat paikan viehätystä:

  • Tero Pennanen: ”Tämän mökin viehätys on erämaassa. Hiljaisuus ja rauha ovat rikkumattomia.”
  • Sini Rainio: ”Tällä mökillä oli ihana tunnelma. Aitous näkyi materiaaleissa, ja koko paikka huokui rauhaa.”
  • Hanna Sumari: "Näitä mökkejä yhdistää maastoon sopiva kaunis harmaus, harmonia ja sydämeen käyvä aitous."
Mökin lämmönlähteenä toimii jyhkeä, luonnonkivistä muurattu tulisija.
Tuomari Tero Pennanen luonnehti ohjelmassa, että tässä mökissä on aivan jonninjoutavaa, millainen on esimerkiksi pöytä tai muut yksityiskohdat. "Tämä paikka nappaa isoon halaukseen eikä ihan kauhean nopeasti päästä pois – rauha on se, mistä täällä on kyse."
"Emme halua muuttaa siitä mitään, se on tehty niin hienosti ja kauniisti."
Christoph Hermle

Heidi ja Christoph olivat etsineet pitkään mökkiä, joka olisi rakennettu perinteisesti ja olisi sähkötön. Heidi kertoo heidän ihastuneen paikkaan heti, kun sen näkivät.

– Löysimme tämän koronakesänä 2020. Sillä oli vanhastaan nimikin, joka on Pessin Piilo. Mökissä on 90-luvun alusta asti käytettyjä vieraskirjoja, jonne joku on Pessin piirtänytkin. Pessi oli suomenpystykorva, joka kuulemma sai nimensä vanhalta taruolennolta, maahiselta, Heidi kertoo.

Nimi päätettiin pitää, koska seudulla monet tuntevat paikan sillä nimellä. Tv-ohjelman ja mökkiläisten somepäivitysten ansiosta he ovat saaneet satoja viestejä, joissa ihmiset muistelevat savusaunan mahtavia löylyjä, suolla uimista ja paikassa käyneitä yritysvieraita. Monet ovat myös tarjonneet apuaan.

– Emme tunteneet täältä ennestään ketään, mutta nyt olemme saaneet tosi paljon apua. Aiomme lämmittää paikallisille kiitokseksi savusaunan, Heidi kertoo.

Karunkauniissa mökissä ei ole sähköjä, ja vesi kannetaan kaivosta. Läheltä löytyy myös kylmäkellari ja vedenlämmitysvaja. Nimi Pessin Piilo on peräisin koiralta.
Pihapiiristä löytyy myös muun muassa savusauna, tavallinen sauna, vierasmökkinä toimiva nukkumakammi ja kaksi nuotiopaikkaa.
Voittorahoja aiotaan käyttää materiaalikustannuksiin, sillä kattohuopaa ja suolle vieviä pitkospuita pitäisi uusia.

Mökki on saanut käsistään kätevät asukkaat, sillä Henna on käynyt käsi- ja taideteollisuuskoulun ja saksalais-ranskalainen Christoph on jo rakentanut Ranskaan mökin kastanjapuusta ja savesta. Heidin isäkin on kirvesmies.

– Henna on meidän silmämme sisustusasioissa. Paljon kysymme häneltä, onko tämä hyvä näin, Heidi kiittää siskoaan, joka muutti Kokkolasta Rovaniemelle ja asuu nyt pariskunnan kanssa mökillä.

Mökin sisustus on pidetty perinteisenä ja sen kunnostuksissa on tavoiteltu alkuperäistä ulkonäköä: muun muassa kaivonkantta ja piippua on pitänyt parannella. Voittorahojakin aiotaan käyttää materiaalikustannuksiin, sillä myös kattohuopaa ja suolle vieviä pitkospuita pitäisi uusia.

Kaikki mahdollinen mökissä ja tontilla on rakennettu luonnonmateriaaleista. Christoph sanoo, että he kaikki pitävät paljon siitä, miltä mökillä näyttää.

– Emme halua muuttaa siitä mitään, se on tehty niin hienosti ja kauniisti. Se on enemmän kuin täydellinen!

Suolle on rakennettu pitkospuut, ja siellä mökkiläiset käyvät uimassa, rohkeimmat talvellakin.
"Olen tosi ylpeä siitä, että Suomi on äänestänyt sähköttömän ja vedettömän mökin voittajaksi."
Henna Jyrkkä

Heidi nauraa, että välillä kyllä tuntuu siltä kuin olisit museossa. Kun ei ole sähköä eikä juoksevaa vettä, lähes kaikkia hommia varten pitää mennä ulos.

– Se on vaivalloista ja aikaavievää, mutta juuri se on rauhoittavaa, jopa meditatiivista.

Myös Henna-sisko arvostaa yksinkertaisia oloja.

– Hommat eivät lopu, mutta sehän onkin mökkeilyssä parasta. Olen tosi ylpeä siitä, että Suomi on äänestänyt sähköttömän ja vedettömän mökin voittajaksi. Olen aina ollut samaa mieltä heidän kanssaan, joiden mielestä ne eivät ole mökkejä vaan huviloita, joissa on sähköt ja muut varustukset.

Kolmikko viettää vaatimattomissa mökkioloissa eniten aikaa yllättävään vuodenaikaan: talvella. Kesäkauden he asuvat Rovaniemellä ja ulkomailla käyden mökillä vain harvoin, sillä kesällä he myös vuokraavat Suomen kauneimmaksi valittua mökkiä ja saunaa.

– Kun lumi tulee ja pysyy, muutamme taas sinne. Suuri, luonnonkivistä muurattu leivinuuni ja hella lämmittävät hyvin koko mökin, ne on tosi hyvin rakennettu. Talvella meistä joku on koko ajan siellä, koska mökkiä ei voi päästää kylmenemään tai siellä on äkkiä 15 astetta pakkasta, Heidi kertoo.

Elämyksiä on tarjolla ympäri vuoden. Luonto on monimuotoista, suolta kuuluvat teeren ja riekon soidinäänet, ja taivaalla leimuavat revontulet.

– Vaikea sanoa, mikä siellä on kaikkein hienointa. Mökki itsessään on jo uskomaton, mutta myös sen sijainti on hyvin erityinen suon lähellä. Ja savusaunassakin on tosi hyvät löylyt. Yksi suuri etu on, ettei lähellä ole naapureita. Kaikki yhdessä tekee siitä upean, Christoph hymyilee.

Finaalijakso ja koko Suomen kaunein koti: Kesämökit -kausi löytyy MTV Katsomosta.

Suomen kaunein koti: kesämökit -ohjelman tuomareina toimivat toimittaja Hanna Sumari, sisustusarkkitehti Tero Pennanen ja arkkitehti Sini Rainio.

12 kommenttia