Monirunkoinen puu hurmaa muodollaan ja on mainio tilanjakaja – näistä lajeista saat kauniin monirunkoisen puun
Pihasuunnittelu
Monirunkoinen puu hurmaa muodollaan ja on mainio tilanjakaja – näistä lajeista saat kauniin monirunkoisen puun
Mistä lajeista saa kauneimpia monirunkoisia puita, ja miten niitä leikataan? Hortonomi ja puunhoitaja Lotta Lindholm-Normaja vinkkaa kauneimmat monirunkoiset puut.

Monirunkoisella puulla luot pihallesi omanlaista tunnelmaa. Peittävän latvan alta ja runkojen välistä avautuu kiehtova näkymä, ja myös käkkyräksi kasvaneet, paljaat rungot miellyttävät monen silmää. Monirunkoinen puu voi olla puutarhasi koristeellinen yksittäispuu, tilanjakaja tai näkösuoja rajalla. Leveä latva peittää laajan alan kasvin suhteellisen matalaan korkeuteen verrattuna. Monirunkoinen puu tarjoaa myös varjoa helteellä ja vaimentaa tuulta.

Monirunkoiset puut ovat usein oikeastaan pensaita, joiden annetaan kasvaa luonnolliseen monirunkoiseen muotoonsa. Parhaiten rooliin soveltuvat puu- tai pensaslajit, jotka jo taimena haarautuvat tyvestä saakka, eivät kasvata innokkaasti juurivesaa ja kestävät sen, että alaoksia tai yksittäisiä runkoja poistetaan. Monirunkoisiksi puiksi sopivat esimerkiksi puisto- ja unkarinsyreeni, mongolianvaahtera, marjaomenapensas, sirotuomipihlaja ja katsura. Myös terijoensalavasta, eri tuomilajeista, mustaseljasta ja pähkinäpensaasta voi tulla vanhemmiten kauniita monirunkoisia puita, unohtamatta hedelmäpuita, kuten omenapuita sekä luumu- ja kirsikkapuulajikkeita, jotka eivät tee juurivesoja.

Tutki taimikaupassa, mitä monirunkoista on tarjolla. Jos pihassasi on hyvin tilaa, voit valita valmiiksi monirunkoisen hevoskastanjan, koristekirsikan, hopea­pajun, pihlajan tai vaikka visakoivun taimen.

Syreeni.
Vanha omenapuu.
Kirsikkapuu.

Pieneen pihaan sopii syyshortensia: Jätä hortensian vuosiversojen vuosittainen leikkaus pois ja anna sen kasvaa korkeutta. Alaosan varjoon jäävät oksat voit poistaa sitä mukaa, kun ne kuivuvat. Voit myös kokeilla jotain muuta matalakasvuista pensaslajia, kunhan se ei tee juurivesaa.

Vanha syyshortensia.

Jos pihallasi on jo pensas, jonka haluat muotoilla monirunkoiseksi puuksi ja tiedät sen olevan sopiva laji, poista sivuoksat runkojen alaosista. Jos runkoja on liikaa, voit poistaa maata myöten myös yksittäisen rungon. Hyvä valinta poistettavaksi on kitukasvuinen runko tai toinen kahdesta lähekkäin kasvavasta rungosta. Kun pensas kasvaa korkeutta, poista jälleen alaosan oksat sekä oksat, jotka tulevat jäämään latvan varjoon: ne menettävät kuitenkin lehtensä. Voit myös poistaa vain osan oksasta oksahaaran kohdalta.

Leikkaa mieluiten keskikesän jälkeen. Jos leikkaat keväällä ennen kasvuun lähtöä, kasvi saattaa innostua tekemään versoja leikkuukohdan läheltä. Jos laji kuitenkin kasvattaa tyvi- tai juuriversoja, poista ne.

Viljele luovuuttasi, kokeile ja ole utelias – jokin pensas saattaa kauneudellaan yllättää!

Mongolianvaahtera.
Kommentoi »