Mökkiterassi – kurkkaa 14 toteutusta, jotka istuvat maastoon ja luovat upeita tiloja ulkona oleskeluun
Rakenna ja remontoi
Mökkiterassi – kurkkaa 14 toteutusta, jotka istuvat maastoon ja luovat upeita tiloja ulkona oleskeluun
Haaveiletko uudesta mökkiterassista tai vanhan laajentamisesta? Terassin voi rakentaa mökin paraatipaikalle, säänsuojaan tai näyttävästi eri tasoihin. Poimimme parhaat ratkaisut erilaisille tonteille ja erilaisiin käyttötarkoituksiin.
Julkaistu 15.7.2021
Meidän Mökki

1. Sovita luontoon

Taloa ympäröivä terassi sulautuu kauniisti karuun kalliomaisemaan ja rajautuu maastoon luontevasti. Se jatkaa rakennuksen selkeää tyyliä. Lasikaide huolehtii turvallisuudesta häiritsemättä upeaa näkymää.

2. Suojaisa nurkkaus

Rantasaunan tummanpuhuva terassinurkkaus on kesällä niin kuuma, että perheen lapset kuivattelevat uinnin jälkeen laudoituksen päällä ilman pyyhettä. Kylminä kevät- ja kesäpäivinä terassinurkkaus tarjoaa tuulensuojaa ja lämpöä. Puuterassin jatkeena on maastoon kauniisti istuva luonnonkivistä ladottu kiveys.

3. Lasipalatsi kierrättämällä

Musta, harjakattoinen huvimaja on tehty vanhoista ikkunoista. Myös terassi on kierrätysmateriaalia, sillä laatoitukset kasvihuoneen sisälle ja ulos on tehty vanhan navetan seinistä puretuista betonitiilistä. Laatoitettu terassi on reilun kokoinen, koko huvimajan levyinen, joten sinne mahtuu niin ruukkuistutuksia kuin oleskeluryhmä.

4. Pihakahvilan lattia

Pihavarastosta remontoitu kesämaja korvaa mökin omakotitalon pihassa. Muutamien askelien mittainen mökkimatka on mukava tehdä laatoitettua polkua pitkin. Laatoitettu terassi jatkaa majan rouheaa tyyliä ja on mukavan tasainen alusta kahvittelupaikalle.

Ruokailutila vai ulko-olohuone? Mitoita terassi sen mukaan, mitä haluat siellä tehdä. Ota huomioon myös ilmansuunnat.

5. Kuin Välimerellä

Pergola, köynnöstävät kasvit ja matala tiilimuuri rajaavat avoterassille viihtyisän ulko-olohuoneen. Siihen istuu loistavasti lattiaksi liuskekivistä ladottu terassi. Se on puuterassia kestävämpi ja helppohoitoisempi valinta.

6. Laudoitetut kulkuväylät

On mökkiläisen ylellisyyttä kulkea paljain jaloin pitkin terassinkansia eri puolille pihaa. Mökin takana oleva nuotiopaikka on liitetty kulkusillalla rakennusta kiertäviin terasseihin. Terassin portaat myötäilevät kauniisti kallion muotoa.

7. Terassi jatkuu laituriksi

Jyrkältä rinnetontilta näkee kauas suomalaiseen järvimaisemaan. Kakkoskodin piha on haluttu pitää luonnollisena. Siksi siellä on puiden lisäksi vain kunttaa, haketta ja terassia. Rinteen päältä päärakennukselta pääsee terasseja pitkin varpaita sotkematta alas saunalle ja edelleen järveen. Rantaterassi vaihtuu saumattomasti laituriksi. Tontin terassi- ja porraspintojen kiinnitykseen kului noin 8  000 ruuvia ja kolme kilometriä pintalautaa.

8. Jaa tiloiksi

Vaihtelevilla rakenteilla ja korkeuseroilla terassille syntyy luontevasti erilaisia oleskelupaikkoja. Pieni askelma erottaa paistattelupaikan muusta terassista, jota kasvillisuus reunustaa pehmeästi.

9. Nähdään aurinkokannella

Rinnetontilla voi olla vaikeaa löytää tasaista tilaa terassille portaiden jatkeeksi. Polveileva maasto asettaa haasteensa terassin perustusten ja rungon rakentamiselle, mutta nokkelalla suunnittelulla ongelma kääntyy voitoksi. Limittyvät terassikannet eri tasoilla on näyttävä ratkaisu.

10. Hiekkarannan tuntumassa

Terassin ei tarvitse aina liittyä päärakennuksen kylkeen. Mökkiin Saimaalla kuuluu sata metriä omaa rantaviivaa, mikä on hyödynnetty rakentamalla upea terassi kesäkeittiöineen veden äärelle. Ruokailuryhmän luota johtaa portaat hiekkarantaa kohti nuotiopaikalle, jossa terassin kansi kaartuu puoliympyrän muotoon istumapaikaksi.

11. Zen-hetki käytävällä

Bungalow-tyyppinen matala, loivakattoinen mökki maastoutuu saariluontoon, ja piha on säilytetty luonnontilaisena. Ympäröivästä kauneudesta voi nauttia kulkemalla pitkin rakennusta kiertävää kapeaa terassia. Se on seesteisen näköinen täysin tyhjänä.

Kun mietit terassin muotoa ja materiaalia, jatka talon tyyliä ja väritystä, niin olet varmoilla vesillä.

12. Parhaalle paikalle

Niemenkärjestä avautuvaa järvimaisemaa voisi katsella ikuisuuden. Niinpä mökkiläiset rakensivat mökin eteen terassin, jonne pääsee keittiön pariovista. Tarpeeksi korkeana terassi kohoaa upeasti kasvillisuuden keskeltä.

13. Unelmien ulko-olohuone

Suomen kesässä kelit voivat yllättää, joten aina parempi, jos terassin voi rakentaa katoksen alle. Katto myös tekee terassisopen huonemaiseksi. Tässä ulko-olohuoneessa ei ole seiniä, mutta niiden sijaan reunoja rajaa komea lyhtyrivistö.

14. Näkösuoja ja tilanjakaja

Vanhan puutalon kupeeseen on sijoitettu suojainen terassi, jossa syödään aina, kun sää sallii. Pienestäkin pihasta saa enemmän irti, kun jakaa sen eri toimintoihin. Rimaseinällä avonaisesta terassista saa suojaisan ja huonemaisen tilan. Se jakaa pihaa kauniisti ja ilmavasti antaen samalla näkösuojaa.

Pihasta saa enemmän irti, kun sen jakaa terasseilla eri tarkoituksiin. Lisää suojaksi katos tai rimaseinä.

Kommentoi »