Meidän Mökki

Mökkisaunan ankea pukuhuone raikastui viihtyisäksi oleskelutilaksi – jokainen yksityiskohta on lopputuloksen kannalta tärkeä

Mökkisaunan ankea pukuhuone raikastui viihtyisäksi oleskelutilaksi – jokainen yksityiskohta on lopputuloksen kannalta tärkeä
Ennen remonttia mökkisaunan pukuhuone ei houkutellut puoleensa. Kellastunut panelointi sai tilan vaikuttamaan ahtaalta, eikä säilytystilaa ollut ollenkaan. Pieni oleilutila kohentui silmissä, kun toimivuuden lisäksi kiinnitettiin huomiota myös värien sävyihin ja kalustukseen.
Julkaistu: 26.4.2022

Saunan pukuhuoneen raikastus tämän päivän henkeen koostui käytännössä yhdestätoista eri yksityiskohdasta, joista jokaisella on tärkeä paikka onnistuneen kokonaisuuden osana. Koska tilaa ei haluttu laajentaa eikä rakenteita ryhtyä muokkaamaan, huomio kiinnitettiin erityisesti toimivuuteen ja säilytykseen sekä pieniin kalustusratkaisuihin.

Mökkisaunan pukuhuone ennen raikastusta. Tunnelma ei välttämättä ollut viihtyisin mahdollinen.
Ennen remonttia saunan pukuhuoneessa ei ollut yhtään säilytystilaa, naulakoista puhumattakaan.
Ennen remonttia kellastunut panelointi sai pienen tilan vaikuttamaan entistäkin pienemmältä.

Maali

Katto ja seinät maalattiin rautakaupan suosittelemilla tuotteilla valkoisiksi. Sitä ennen pinnat pestiin maalipesulla. Kolot ja oksakohdat kitattiin ja hiottiin piiloon. Hiontapöly pyyhittiin pois huolellisesti, minkä jälkeen paneelit pohjamaalattiin Tikkurilan Multistop-eristyspohjamaalilla ja pintamaalattiin kahteen kertaan.

Lattiaan valittiin vaaleampi ja oviin tummempi harmaa sävy. Lopputulos miellytti silmää, ja viiden neliömetrin tila tuntui lähtötilannetta avarammalta.

Valaistus

Pukuhuoneremonttia edeltävänä kesänä kaikkiin mökkitontin rakennuksiin oli vedetty sähköjohdot. Pukuhuoneeseen saatiin tällä tavoin lisää valoa ja lisäksi mahdollisuus käyttää hiustenkuivainta ja parranajokonetta. Kattoon kiinnitettiin Ifö Electricin klassinen lasikupuvalaisin.

Maalaamisen jälkeen asennettuun verhokiskoon nostettiin roikkumaan hehkulampun malliset sarjavalot, jotka tuovat lämmintä tunnelmaa loppukesän hämäränhyssyyn.

Laatikkosänky

Hollolalainen puuseppä Taito Koponen valmisti tilauksesta 60 senttimetriä korkean laatikkosängyn, jonka päälle asetettiin paksu patja varavuoteeksi yövieraita varten. Ylös aukeavan kannen alle mahtuu runsaasti säilytettävää tavaraa, muun muassa sadepäivinä sisälle tuotavat riippumatot ja puutarhakalusteiden pehmusteet.

Jykevä laatikkosänky on tehty valkoiseksi maalatusta laudasta sekä kuusi- ja sormipaneelista. Kannen laudoituksen väliin ja sängyn päätyihin on tehty tuuletusaukot, jotta ilma pääsee kiertämään patjan alla. Sängylle on mukava kellahtaa saunan jälkeen, ja siksi patjan päälle hankittiin nesteenpitävä suojakangas, jotta hiusten ja ihon kosteus ei imeydy patjaan.

Puuseppä teki tilauksesta pukuhuoneeseen 60 senttiä korkean laatikkosängyn, jonka alaosaan jää runsaasti säilytystilaa. Patjan päällä on nesteenpitävä suojakangas. Niinpä patjalle voi istahtaa vaikka suoraan saunasta.

Pyyhekaappi

Ulko-oven viereen mahtuu juuri sopivasti Ikean valkoinen, massiivikoivusta ja puukuitulevystä tehty Hemnes-avohyllykkö. Sen hyllyillä säilytetään pyyhkeitä ja laudeliinoja. Pellavatekstiilit ovat käteviä mökillä, sillä ne kuivuvat nopeasti narulla.

Yksi hylly on varattu virvokkeille ja vesikannulle, jotka kannetaan jääkaapista, kun sauna on lämmin ensimmäisille löylynheittäjille.

Peili

Tällä kesämökillä tehdään etätöitä ja osallistutaan verkkokokouksiin. Saunaa käytetään myös aamupeseytymiseen, minkä jälkeen on mukava vilkaista peilistä, millainen mökkimörkö työkavereita tervehtii videokuvassa. Ikean pyöreä, halkaisijaltaan 80-senttinen Stockholm-peili lisää pukuhuoneeseen tilantuntua. Alaosasta levennetylle saarniviilureunalle on kätevä laskea esimerkiksi silmälasit.

Pyykkikori

Kun mökillä vietetään useita viikkoja peräkkäin, kotiin vietäväksi kertyy runsaasti pestäviä vaatteita. Tätä varten pukuhuoneeseen hankittiin pyykkikori. Everyday Designin metallitelineessä on helposti irrotettava kassi, jolla pyykit voi kuljettaa pesupaikalle. Telineeseen saa myös kierrätyskassin tyhjille pulloille kauppareissua odottamaan.

Harmaa-valkoiseen pukuhuoneeseen on tuotu lisäväriä Marimekon keltaisilla Kurjenpolvi- ja Lokki-kankailla. Mazen metallirunkoisen Bill-naulakon nupit ovat kodikasta koivua.

Matto

Puulattian suojaksi ostettiin muovimatto, josta on helppo lakaista uimareiden jalkapohjissa kulkeutuneet roskat. Harmaa matto ei likaannu hetkessä, vaikka sen yli kävellään edestakaisin saunaa lämmitettäessä ja saunomisen ja vilvoittelun vuorottelussa.

Naulakko

Säilytystilaa ei ole koskaan liikaa. Jotta vaatteet ja pyyhkeet eivät loju epämääräisissä märissä mytyissä, pukuhuoneen seinille kiinnitettiin kolme Mazen Bill-naulakkoa.

Polttopuuteline

Polttopuita säilytetään Tapio Anttila Collectionin Mixrack-klapitelineessä, jonka valkoinen metallirunko sopii tyyliltään pukuhuoneen naulakoihin ja pyykkikoriin.

Tasaisen lopputuloksen saamiseksi seinien oksakohdat ja kolot kitattiin ennen maalaamista. Oveen ja lattiaan valittiin valkoisen vastapainoksi harmaa maalipinta. Metallista Mixrack-klapitelinettä voi käyttää myös lehtitelineenä.

Roska-astia

Metsänlaitaan rakennetun saunan ympärillä vilistää monenlaisia nelijalkaisia, joita ei kaivata sisälle. Kannellinen roska-astia on hygieeninen ja hillitsee uteliaita nuuskijoita.

Palosammutin

Jauhesammuttimelle ja sammutuspeitteelle ei toivottavasti koskaan tule mökillä käyttöä, mutta ne halutaan pitää näkösällä ja käden ulottuvilla, jotta hätätilanteessa löytyy nopeasti välineitä puukiukaan tai vesipadan tulen tukahduttamiseen.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tilaa Pihlgren ja Ritolan tapetit Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »