Mökkien kauniit tulisijat – 10 toteutusta, jotka kutsuvat tunnelmoimaan
Lämpöä tupaan
Mökkien kauniit tulisijat – 10 toteutusta, jotka kutsuvat tunnelmoimaan
Pöhiseekö teillä pönttöuuni, kamiina vai perinteinen takka? Varmaa on, että tulisijan hohkaama lämpö houkuttaa luokseen vilukissat ja tunnelmoijat. Nappaa ideat kauniisiin tulisijoihin!
10.10.2023
 |
Meidän Mökki

1. Vanhassa vara

1970-luvun lautamökin perinteinen takka raikastui valkoisella maalilla. Takan maalaamiseen voi käyttää esimerkiksi kuumuutta kestävää takka- ja palomuurimaalia. Rapatun takan pinta on mahdollista uudistaa myös slammaamalla.

2. Näköalapaikka

Matalan kamiinan ansiosta ei tarvitse valita kauniin maiseman ja tuleen tuijottelun välillä vaan voi valita molemmat – jos ei välitä hoikasta piipusta. Ikkunan eteen sijoitettu valurautakamiina on Jøtulin mallistoa. Kamiinaa valitessa on syytä muistaa, että vaikka se tuottaa nopeasti lämpöä, lämpö ei pysy kovin pitkään.

3. Perinneratkaisu

Pikkuruisen, varustelemattoman mökin ainoaksi tulisijaksi on valittu uuni, joka paitsi lämmittää myös mahdollistaa ruoan laittamisen perinteiseen tyyliin liedellä. Lattia ja seinus ovat liuskekiveä, mikä suojaa kipinöiltä.

4. Harmaa kivikuori

Tumma kamiina terästää mökin vaaleaa sisustusta. Vuolukivestä tehty kuori tuntuu miellyttävältä, ja nojatuoli takan kyljessä kutsuu tunnelmoimaan.

5. Välitilassa

Uusi merenrantamökki jakautuu kahteen osaan, joiden väliin jää lasitettu tila. Siellä nautitaan auringonlaskun hetkistä ja ihaillaan maisemia. Lisämukavuutta tuo kamiina, joka mustana sulautuu kauniisti tummaan rakennukseen.

Siroista kamiinoista on tullut suosittuja mökeillä. Ne eivät vie paljon tilaa ja lämmittävät nopeasti.

6. Seinän mitalla

1960-luvun hirsimökin jyhkeä takka yhdistyy valkoiseksi maalattuun hirsiseinään. Mökin talvilämmön takaavat takan lisäksi patterit ja kaasulämmitin. Punaiseksi maalattu lautalattia tuo perinteiseen mökkiin hauskaa piristystä.

7. Pönttiksen kyljessä

1800-luvun hirsirakennuksen kaikki tulisijat oli purettu, joten lämmitysratkaisuksi valittiin perinteisen näköinen mutta uusi pönttöuuni. Peltikuorisessa pönttöuunissa poltetaan tehokkaasti lämpöä tuovia brikettejä. Lumileikeissä kastuneet villasukat ja lapaset kuivuvat nopeasti uunin vierustalle viritetyllä narulla.

8. Apulaisena leivinuuni

Olohuoneen ja keittiön välistä purettiin remontin yhteydessä seinä. Tila avartui paljon, mutta takkaleivinuunille jäi vielä oma kolosensa. Vuolukivi on tiivistä materiaalia, johon tahrat eivät helposti imeydy. Pintaa voi puhdistaa tarpeen mukaan laimealla astianpesuvedellä tai yleispesuaineella pyyhkimällä, vaikeissa tapauksissa takkavalmistajien erikoisaineilla tai jopa varoen hiomalla.

Perinteinen pönttöuuni sopii tyyliltään etenkin vanhaan mökkiin ja vie takkaa vähemmän lattiatilaa. Uusissa uuneissa lämmön luovutus ja hyötysuhde ovat huippuluokkaa.

9. Kivinen tie

1960-luvun lopun mökkiä koristaa liuskekivistä ladottu avotakka, jonka rooli lämmittäjänä on vähäisempi kuin tunnelmanluojana. Remontissa takan ympärillä oleviin seiniin asennettiin sisustuskivet ja hirsiseinät maalattiin tummiksi.

10. Vihreä ja rakas

Kirpeänä pakkasaamuna mökkiläiset sytyttävät ensin pönttöuuniin tulet, vasta sen jälkeen alkavat muut puuhat. Tiilimuuri jakaa 1900-luvun alussa rakennetun pienen hirsimökin tupakeittiöön ja makuutilaan. Vanhan pönttöuunin voi maalata rohkealla värillä, mikä tekee siitä koko tilan katseenvangitsijan.

Kommentoi »