Takan slammaus tekee tulisijan ilmeelle ihmeitä – lue ohjeet, joilla onnistut takan pinnoituksessa
Rakenna ja remontoi
Takan slammaus tekee tulisijan ilmeelle ihmeitä – lue ohjeet, joilla onnistut takan pinnoituksessa
Takan slammaus tarkoittaa takan pinnoittamista ohuella laastikerroksella. Pinnan uudistaminen tekee vanhankin tulisijan ulkoasusta huolitellumman. Laastiin on mahdollista tehdä myös persoonallisia kuvioita erilaisilla apuvälineillä.
12.10.2011
 |
Meidän Mökki

Takan slammaus tarkoittaa pinnan käsittelyä ohuella laastikerroksella. Ennen sillä perinteisesti peitettiin talon kivijalka, nykyään käsitellään paljon tiilestä muurattuja tulisijoja. Vaaleaksi slammattu takka lisää hämärän tilan valoisuutta.

Takan pinnoitus sujuu melko vaivattomasti, eikä siihen välttämättä tarvitse ammattilaista. Välineet ja työmenetelmät ovat aika yksinkertaiset, ja aikaa työhön kuluu päivä tai kaksi.

Perinteisellä antiikkilaastilla saa ohuen, kuultavan valkoisen pinnan. Slammaukseen myydään myös valmiita seoksia, hienojakoisista sorapinnoitteista karheisiin kivipinnoitteisiin. Kannattaa tarkkaan harkita, millaisen pinnan haluaa. Lopputulokseen vaikuttavat olennaisesti laastin karheus sekä väline, jolla aine takan pintaan vedetään.

Takan slammaus – tarvikkeet:

 • vettä
 • laastia
 • vispiläporakone
 • muurarikauha.

Takan slammaus – ohje:

 1. Ensimmäiseksi suojataan lattia ja poistetaan takka- ja nokiluukut. Tulisijan pinnasta täytyy imuroida pölyt tarkoin pois.
 2. Laastin seossuhde on tärkeä, ohjeita on laastipussin kyljessä. Seos ei saa olla liian juoksevaa eikä liian paksua, jotta se levittyy tasaisesti. 25 kiloon laastia kuluu 5–8 litraa vettä. Neliön slammaamiseen menee 2–3 kiloa laastia.
 3. Pinnoitettava alue kostutetaan kevyesti vedellä esimerkiksi suihkepullon avulla ja annetaan imeytyä.
 4. Laastiseosta levitetään huolellisesti aina yksi suora pinta kulmasta kulmaan, jottei siihen jää rajoja. Niitä on myöhemmin vaikea tasoittaa. Pinta saa kuivua. Kun laasti levitetään suoraan tiilipinnalle, takan pinnan kuviointi hohkaa laastin alta.
 5. Jos halutaan sileää pintaa, työvaiheet ovat samat, mutta kostutuksen jälkeen levitetään ensin tasoitelaasti ja sitten varsinainen laasti ja annetaan sen kuivahtaa. Viimeistelynä pintaan hierretään tai painetaan kuvioita tai se liipataan suoraksi.

Kuvioinnilla eloa takan pintaan

 • Pinnan kuvioinnissa ei ole oikeaa tai väärää tapaa, rajana on mielikuvitus.
 • Laastin voi levittää esimerkiksi telalla, harjalla tai sudilla. Kaikista jää erilainen kuvio.
 • Kuvioinnissa voi käyttää vaikka piparkakkumuottia, jonka avulla takkaan saa painettua tekstejä ja kuvioita.
 • Laastin voi myös sävyttää vesiliukoisella maalilla tai pinnan maalata slammauksen jälkeen.

Asiantuntija: muurari Hannu Ahopalo

Kommentoi »