Hirsimökin karu avokuisti muuttui lämpimäksi olokeitaaksi – katso ennen & jälkeen -kuvat ja remontin hinta!
Rakenna ja remontoi
Hirsimökin karu avokuisti muuttui lämpimäksi olokeitaaksi – katso ennen & jälkeen -kuvat ja remontin hinta!
Toimittaja Ilona Pietiläisen mökin avokuistille vaakatasossa satava vesi ja inisevä hyttysarmeija ovat taakse jäänyttä elämää. Tilalla on lasitettu kuisti, joka pysyy lämpimänä myös pakkasella ja tekee kuistikaudesta ympärivuotisen ilon.
Julkaistu 21.4.2023
Meidän Mökki

Hirsimökkiä ympäröivä metsä ja sen siivekkäät asukit saivat aikaistamaan pitkään suunnitellun kuistiremontin. Taukoamattoman itikoiden ininän katkaisi vain mäkäräisten tulo, ja rauhallinen oleskelu vaihtui huitomiseen sekä lopulta perheen pakenemiseen sisälle.

Ilman hyttysiäkään avokuisti perinteisen hirsimökin yhteydessä ei kutsunut luokseen. Tilaa hallitsi alkuperäinen hirsikaluste, jonka ääressä polvet nousivat leuan tasolle. Kahdenkaan miehen voimat eivät riittäneet liikuttamaan sitä paikaltaan. Tila oli myös pimeä ja ankea.

Alkuvaiheessa oli tarkoitus asentaa ulko-oven tilalle liukulasiovi. Se ei olisi kuitenkaan ratkaissut itikkaongelmaa eikä parantanut kuistin käyttömahdollisuuksia. Yhtenä iltana syntyi ajatus kuistin lasittamisesta.

Ennen remonttia kuisti ei kutsunut viihtymään.
Lasikuistin lämpö nousee kamiinan ansiosta 20 asteeseen. Tunnelmatulen jatkuva ylläpito säilyttää lämpötilan.

Kuistista maalattiin aluksi tummaksi seinäpinnat ja katto. Samalla käsittelimme vanhan ulko-oven ja sisäikkunoiden puitteet.

Näiden käsittelyjen jälkeen maalasimme kuistin kattoon asennettavat tukirimat ja kiinnitimme niihin rautakaupasta hankitusta kaislamatosta leikatut elementit niittipyssyllä. Halusin kaislaelementtien avulla keventää tilan olemusta ja lisätä sen valoisuutta. Alussa remonttitiimi yritti kiinnittää kaislat suoraan kattoon, mutta en suosittele kokeilemaan vastaavaa omalla mökillä. Elementit on huomattavasti helpompi nostaa maasta yksi kerrallaan ja ruuvata rimoista kiinni kattoon.

Lasit kannattaa tilata hyvissä ajoin ennen projektin aloittamista. Meidänkin viiden viikon päähän luvattu toimitus venyi kahdella viikolla. Tilatessa on hyvä varmistaa mittojen oikeellisuus. Meillä itse aiheutettu mittaheitto aiheutti muutaman ylimääräisen sahaustunnin.

Ennen lasien saapumista puoliso kaivoi esiin moottorisahan ja aloitti hirsien työstämisen lasiaukkojen kohdalta. Samalla vanhat kaidepuuhirret sahattiin poikki. Sen jälkeen alareunaan jäävät pitkittäiset hirret tasattiin ja nurkkien hirret työstettiin vinoista suoriksi.

Haastellisinta oli ylähirsien työstäminen. Helle ja hyttyset eivät hemmotelleet purusateessa urakoinutta remontoijaa.

Liu'uta nuolia kuvan päällä vaakatasossa, niin voit vertailla kuistia ennen ja jälkeen muutoksen:

Jälkeen
Ennen
Remonttiprojektit pursuilevat, ja niin teki tämäkin. Iltojen viilentyessä meitä alkoi kutkuttaa kamiinan asentaminen kuistille.

Aukkojen tekemisen jälkeen koitti lattian kunnostaminen. Laudoituksen alla oleviin tukipalkkeihin ruuvattiin levy, joka mitoitettiin niin, että ikkunoiden kehysrauta voitiin asentaa vakaasti sen päälle.

Levyn päälle asennettiin pakkasen kestävä laatoitus. Ennen laattojen asennusta kiinnitettiin ikkunoiden liukukiskot ala- ja yläpintoihin.

Hirsirakennukseen yläkiinnitystä tehtäessä kannattaa huomioida painuntavara. Vuonna 1968 rakennettu hirsimökki ei enää painu nuorempien tapaan, mutta painuntavara huomioitiin puukiiloilla, jotka voi tarvittaessa poistaa.

Kamiinan asennus ja lasitus on luvanvarainen toimenpide. Ota ennen toimeen ryhtymistä yhteyttä mökkipaikkakunnan rakennusvalvontaan.
Nyt kuistilla on mukavampi viettää aikaa. Lasituksen etuihin kuuluvat hyönteisten jääminen ulkopuolelle, kalustesuoja talvikaudelle ja oleskelutilan lisääntyminen. Kamiinan avulla lämpö pysyy pakkasellakin mukavana.

Ikkunaelementtien kohtuullinen koko mahdollisti niiden asennuksen yhden miehen voimin. Elementit vain nostettiin oikeassa järjestyksessä ylä- ja alapuolen liukurautojen hahloihin ja lopuksi sivuille kiinnitettiin päätylistat.

Koska kuistista haluttiin lukittava, uudelle lasiselle ulko-ovelle asennettiin lukkopesän vastakappale. Muihin laseihin, joista jokainen on avattava, lisättiin lukittavat kääntönupit. Lasitus viimeisteltiin puulistoilla. Yläreunan painuntavaran peittää L-lista.

Remonttiprojektit pursuilevat, ja niin teki tämäkin. Iltojen viilentyessä meitä alkoi kutkuttaa kamiinan asentaminen kuistille. Soitto tutulle takkamestarille päättyi tulisijan ja piipun tilaamiseen. Koska kamiina painoi alle sata kiloa, tukirakenteita ei tarvinnut vahvistaa lisää. Nurkassakin oli jo tarpeeksi palamatonta materiaalia. Asennuksen läpivienteineen toteutti takkamestari Matti Sirkka.

Vaikka kolikkopussimme pohja alkaa näkyä, olemme hyvin tyytyväisiä. Lasien takaa katsottuna maisema näyttää erityisen kauniilta.

Mitä remontti maksoi?

  • Peittosuoja Coloria Pihla Pro, Sävy NCS S 9000-N 9 l, 90 €
  • Coloria Homepesu (tiiviste) 5 l, 130 €
  • Terassilasit ja kiinnitystarvikkeet, Äänelasi, 2 500 €
  • Filmivanerilattiat, kiinnitystarvikkeet ja listat, Bauhaus, 300 €
  • Lattialaatta Living Brick, punainen, Bauhaus, 21 neliötä, 56,90 €/neliö
  • Kaislamatto, 1 x 6 m, Bauhaus, 2 x 25,90 €/rll
  • Jotul F3 -kamiina, Jyväskylän takkakeskus, 1 605 €
  • Savuhormi, Jyväskylän takkakeskus, 1 550 €

Yhteensä 7 421,70 euroa.

* Kamiinan ja hormin asennukset sisältyivät hankintahintoihin.

Ennen remonttia kuisti oli sään armoilla.
Lasitusta tehdessä huomioi ylä- ja alakiskon kiinnittämisessä vaadittava asennustarkkuus. Oikea linja tarkastetaan vatupassilla.

Terassin lasittaminen – näin onnistut

Mitä pitää huomioida terassin lasituksessa?

Asennuspaikan alustan liikkumattomuus on hyvä tarkastaa. Olemassa olevan terassin perustuksia voi tarvittaessa vahvistaa. Lasitus tuo terassille lisää painoa.

Miten lasiaukkojen koko mitataan?

Hirsirakennuksessa on jätettävä lasituksen ympärille liikkumatilaa. Painuntavara jää lasien yläpuolelle. Lautarakenteisessa mökissä tehdään aukko lasituksen kokoon sopivaksi ilman painuntavaroja. Myös asennuspintojen suoruus tulee ottaa huomioon. Lasiliike tekee mittauskäynnin ennen tilausta, ja lasiliikkeillä on myös asennuspalvelua.

Onko lasitus helppo asentaa itse?

Vanhan rakennuksen rakenteiden työstäminen ja pohjatöiden tekeminen on usein suurin työ. Huolellisesti tehdyt suorat asennuspinnat helpottavat itse kiskojen kiinnitystä.

Millaisia toimitusajat ovat?

Lasien toimitusaika on 6–8 viikkoa ja riippuu vuodenajasta. Kesä on ruuhkaisinta aikaa.

Saako metalliosat haluamassaan sävyssä?

Valkoinen, harmaa, mattamusta ja alumiini ovat metalliosien vakiosävyjä. Erikoissävyjä saa tilattua pidennetyllä toimitusajalla.

Mitä etuja lasitus tuo?

Lasitus pidentää tilojen käyttökautta. Lisäksi se suojaa kalusteita ja rakenteita sään rasituksilta. Ehdoton plussa on myös hyönteisten jääminen lasituksen ulkopuolelle. Kamiinan tai säteilylämmittimien avulla oleskelutilan saa pysymään lämpimänä.

Tarvitseeko lasitus rakennuslupaa?

Terassilasituksen rakennus- tai toimenpideluvan hakemista koskevat asiat kannattaa varmistaa oman mökkipaikkakunnan rakennusvalvontaviranomaisilta.

Asiantuntija: Villa Halttunen, Äänelasi.

7 kommenttia