Moderni puutalo järvimaisemassa! Tällaisia unelmakoteja asuntomessuille nousee
Rakenna ja remontoi
Moderni puutalo järvimaisemassa! Tällaisia unelmakoteja asuntomessuille nousee
Mikkelin asuntomessuilla nähdään paljon puutaloja, jotka hurmaavat arkkitehtuurillaan ja upeilla näkymillä. Tässä kolme herkullista poimintaa.
Julkaistu 10.5.2017
Meillä kotona

Mikkelin asuntomessualue sijaitsee poikkeuksellisen hienolla paikalla Saimaan rannalla. Siellä toteutuu suomalainen unelma puutalosta järven rannalla, kuitenkin lähellä kaupungin keskustaa. Messukohteista valtaosa on puutaloja, myös hirsirunkoisia.

Kohde 8: Villa Saimaanhelmi, Honkatalot

Yksi näyttävimmistä taloista on Honkatalojen Villa Saimaanhelmi, jonka kaikki järvenpuoleiset julkisivut ovat lasia. Taloon muuttavat Tiina ja Toni Maczulskij sekä heidän 7- ja 12-vuotiaat tyttärensä. He halusivat rakentaa messualueelle sen loistavan sijainnin vuoksi.

– Tämä tontti on ihana, näkymät ovat upeat, hehkuttaa emäntä Tiina Maczulskij.

Tiina haluaa kodistaan valkoisen, mutta lämpimän. Tätä suunnitelmaa toteuttaa sisustussuunnittelija Kirsi Valanti.

– Seinät ovat kuusipuuta, ja se on vaaleana puuna kaunis jo sellaisenaan. Jonkinlainen vaalea pintakäsittely siihen vielä kuitenkin tehdään. Maalatuissa seinissä ja katoissa Tikkurilan uusi valkoinen toimii hyvin, Kirsi Valanti pohtii.

Villa Saimaanhelmen sydän on korkea olohuone, josta aukeaa näkymä Saimaalle. Sen jatkeena on avokeittiö, ja samassa kerroksessa on lastenhuoneet. Vanhempien makuuhuone on yläkerrassa, samoin kuin perheen yhteinen spa-osasto.

Villa Saimaanhelmen rakennustyöt olivat hyvällä mallilla huhtikuun lopussa. Sen rakennuttavat Tiina ja Toni Maczulskij, valmistaja on Honkatalot. 
Honkatalojen Villa Saimaanhelmi on noin 190-neliöinen kahden kerroksen koti, jossa on reilusti ikkunapinta-alaa. Koko järvenpuoleinen seinä on lasia. Talon on suunnitellut arkkitehti Janne Kantee.

Kohde 11: Kontio Toive, Kontiotuote

Kontio Toive on aikuisen pariskunnan koti, jossa on kuitenkin tilaa myös maailmalta kylään palaaville aikuisille lapsille. Tulevien asukkaiden, Tiina Eskelisen ja Marko Seppäsen talo on nimensä mukaan toiveiden täyttymys. Tiina on juuri muuttamassa Kouvolasta miehensä luo Mikkeliin, ja kesän jälkeen pään päällä on aivan uudenkarhea katto.

– Halusimme terveellisen huoneilman, ja siksi valitsimme hirren. Talossa on paljon valoa, ikkunat aukeavat etelään, ja yläkerta on meidän valtakuntaamme, Tiina Eskelinen kertoo.

Tässä talossa hirsipinta on käsitelty kuultavanvalkoisella Colorian öljyvahalla kahteen kertaan. Yläkerta on käytännössä yhtä suurta makuuhuonetta, jonka yhteydessä on Tulikiven Carrara-marmorilla verhoiltu ylellinen kylpyhuone. Makuuhuoneesta aukeaa käynti suurelle parvekkeelle, josta tietenkin siintää kimmeltävä Saimaa.

Huoneistoalaa on kahdessa kerroksessa 125 neliötä. Se on vähemmän kuin mitä olemme tottuneet asuntomessutaloissa näkemään, mutta siihen sopivat kaikki kahden aikuisen tarvittavat tilat. Alakerrassa on tilava keittiö-olohuone sekä vierashuoneet. Tekniset tilat on sijoitettu yhteen linjaan alakertaan, jolloin kaikki vedot on voitu tehdä järkevästi samassa linjassa. Talon on suunnitellut Kontion Olavi Kujanen, joka hakee inspiraatiota suunnitteluun maailman eri kolkista. 

Kontion Toive sijaitsee yhdellä messualueen korkeimmista paikoista. Yläkerta on yhtä makuutilaa, ja sieltä on pääsy suoraan terassille. Terassilta on hyvä näköala Saimaalle, vaikka talo ei olekaan aivan rannassa.
Kontion Toiveen on suunnitellut Olavi Kujanen kahden aikuisen toiveiden mukaan. Alakerrassa on oleskelutilat ja vierasmakuuhuoneet, yläkerta on pyhitetty isännälle ja emännälle. Talon huoneistoala on 125 neliötä.

Kohde 26: Kotikontti, Mammuttikoti

Musta, laatikkomainen Kotikontti on ilmeeltään yksinkertainen ja eleetön, mutta täynnä kiinnostavia yksityiskohtia. Asukkaat Johanna ja Pasi Tiusanen ihannoivat 1970-luvun arkkitehtuuria, ja se näkyy sekä sisä- että ulkotiloissa. Mammuttikodin toteuttaman talon on suunnitellut suomalais-saksalainen arkkitehti Susanna Kiiskinen.

Yksitasoisen talon keskipiste on heti pääovesta aukeava suuri olohuone-keittiötila, jossa kiinnittää huomion runsas mustan käyttö sekä 70-lukua henkivä panelointi sekä lattianrajasta alkavat suuret ikkunat. Johanna Tiusanen sanoo, että 70-luvun ihannointiin ei ole sen suurempaa syytä, he vain pitävät siitä ja halusivat tuoda tuon ajan henkeä uuteen kotiinsa, mutta modernilla otteella.

– Ehkä syy on se, että olemme syntyneet 70-luvulla, Johanna Tiusanen nauraa.

Makuuhuone on tilava, ja siihen yhdistyy pesu- ja pukeutumistila masterbedroomin tapaan. Huoneistoala on 108 neliötä.

– Lapset ovat lentäneet jo pesästä, ja teemme tätä meille kahdelle. Pihalla on erillinen saunarakennus, joka taipuu tarvittaessa myös vierasmajaksi, Pasi Tiusanen esittelee ylpeänä.

Pieni kamiina lämmittää saunatupaa, josta aukeaa lasiseinä suoraan sisäpihan suojaisalle terassille.

Ulkoapäin hyvin särmikkään ja eleettömän laatikon yllättävä kokonaisuus muodostuu sisätilojen värityksestä, suojaisasta sisäpihasta ja pihasaunasta. 
Kotikontin musta saareke ja katon 70-lukua henkivä panelointi on tehokas yhdistelmä. Puu näkyy vahvasti muutenkin sisustuksessa. Lattiaan asti ulottuvat ikkunat tuovat luonnonvaloa oleskelutiloihin koko seinän täydeltä. 
Mammuttikodin Kotikontti on skandinaavisen moderni. Vasemmalla näkyvä erillinen osa on pihasauna, joka taipuu saunatuvaksi. Sisäpiha on suojaisa atrium, johon ei ole näkymää muualta kuin vastapäisestä metsästä. Talon on suunnitellut suomalais-saksalainen arkkitehti Susanna Kiiskinen.

Mikkelin asuntomessut 14.7.–13.8.2017

  • Messualue sijaitsee Mikkelin Kirkonvarkauden alueella, missä on kaikkiaan 31 messukohdetta.
  • Suurin osa kohteista on puurunkoisia taloja, niitä on kaikkiaan 25. Yksi näistä on CLT:stä rakennettu moduulitalo.
  • Hirsitaloja on näistä 4.  Lisäksi yksi taloista on hirren ja teräksen yhdistelmä, yksi teräksen ja puurungon yhdistelmä. 
  • Kivitaloja on 3. Yksi taloista on teräsrunkoinen.

Kommentoi »