Kotivinkki

Mitkä jauhot valitsen?


Lukija kysyy: Olen satunnainen leipuri ja aivan hukassa kaupan jauhohyllyllä. On puolikarkeaa, erikoisvehnää ja kakkuvehnäjauhoja… Mihin mitäkin jauhoa käytetään?
Teksti Kotivinkki
Kuvat Fotolia

PUOLIKARKEA VEHNÄJAUHO on leivonnan ja ruoanvalmistuksen yleisjauho. Se valmistetaan vehnänjyvän ydinosasta ja jyvän ytimen uloimmista osista. Puolikarkea vehnäjauho sopii hiivataikinoihin, joihin halutaan hyvä sitko, kuten pullien, sämpylöiden ja vaaleiden leipien leipomiseen, sekä kaulittavien pikkuleipätaikinoiden valmistukseen. Erikoisvehnäjauho valmistetaan korkealaatuisen vehnäjyvän ydinosasta, joka sisältää parhaat sitkoaineet. Erikoisvehnäjauho on jauhatukseltaan karkeampaa kuin puolikarkea vehnäjauho. Se sopii erityisesti keveiden sitkottomien kakku- ja kääretorttutaikinoiden valmistamiseen. Leivonnaisista tulee kuohkeita.

Karkea vehnäjauho on erinomainen kastikejauho, sillä se sekoittuu hyvin taikinanesteeseen. Se sopii paneeraukseen ja kastikkeiden suurustamiseen mutta myös kuohkeutta vaativaan leivontaan.

Durumvehnäjauho valmistetaan durumvehnästä, jonka jyvät ovat lasimaisen läpikuultavia ja kovempia kuin tavallisen vehnän jyvät. Jauho on keltaisempaa ja venyvän sitkoaineksen pitoisuus on alhainen, joten jauho sopii hyvin pastan ja helposti kaulittavien pitsapohjien leipomiseen.

Hiivaleipäjauho eli tumma vehnäjauho sisältää jyvän ravintorikkaat osat, jotka tekevät jauhosta tummempaa. Se sopii ruokaleipien, sämpylöiden ja piirakoiden valmistukseen sekä makeisiin leivonnaisiin, joista halutaan saada terveellisempiä.

Täysjyvävehnäjauho eli grahamjauho sisältää kaikki vehnänjyvän osat: alkion sekä ydin- ja kuorikerrokset. Jauhossa on runsaasti kuitua ja ravintoaineita, joten siitä tehdyt leivonnaiset ovat terveellisempiä. Grahamjauhojen leivontaominaisuudet eivät ole yhtä hyvät kuin esimerkiksi puolikarkeilla vehnäjauhoilla, joten osan jauhoista voi korvata hiivaleipä- tai vehnäjauhoilla. Grahamjauho sopii ruokaleipien, sämpylöiden,korppujen ja piirakoiden valmistukseen.

Vastaajana Marttaliiton kehittämispäällikkö Kaisa Härmälä.

Julkaistu: 22.12.2016