
Puolikarkea vehnäjauho
Puolikarkea vehnäjauho on leivonnan ja ruoanvalmistuksen yleisjauho. Se valmistetaan vehnänjyvän ydinosasta ja jyvän ytimen uloimmista osista.
Mihin puolikarkea vehnäjauho sopii?
Puolikarkea vehnäjauho sopii hiivataikinoihin, joihin halutaan hyvä sitko, kuten pullien, sämpylöiden ja vaaleiden leipien leipomiseen, sekä kaulittavien pikkuleipätaikinoiden valmistukseen.
Erikoisvehnäjauho
Erikoisvehnäjauho valmistetaan korkealaatuisen vehnäjyvän ydinosasta, joka sisältää parhaat sitkoaineet. Erikoisvehnäjauho on jauhatukseltaan karkeampaa kuin puolikarkea vehnäjauho.
Mihin erikoisvehnäjauho sopii?
Erikoisvehnäjauho sopii erityisesti keveiden sitkottomien kakku- ja kääretorttutaikinoiden valmistamiseen. Sen avulla leivonnaisista tulee kuohkeita.
Karkea vehnäjauho
Karkea vehnäjauho on erinomainen kastikejauho, sillä se sekoittuu hyvin taikinanesteeseen.
Mihin karkea vehnäjauho sopii?
Karkea vehnäjauho sopii paneeraukseen ja kastikkeiden suurustamiseen mutta myös kuohkeutta vaativaan leivontaan.
Durumvehnäjauho
Durumvehnäjauho valmistetaan durumvehnästä, jonka jyvät ovat lasimaisen läpikuultavia ja kovempia kuin tavallisen vehnän jyvät. Jauho on keltaisempaa ja venyvän sitkoaineksen pitoisuus on alhainen.
Mihin durumvehnäjauho sopii?
Durumvehnäjauho sopii hyvin pastan tekemiseen ja helposti kaulittavien pitsapohjien leipomiseen.
Hiivaleipäjauho
Hiivaleipäjauho eli tumma vehnäjauho sisältää jyvän ravintorikkaat osat, jotka tekevät jauhosta tummempaa.
Mihin hiivaleipäjauho sopii?
Hiivaleipäjauho sopii ruokaleipien, sämpylöiden ja piirakoiden valmistukseen sekä makeisiin leivonnaisiin, joista halutaan saada terveellisempiä.
Täysjyvävehnäjauho eli grahamjauho
Täysjyvävehnäjauho eli grahamjauho sisältää kaikki vehnänjyvän osat: alkion sekä ydin- ja kuorikerrokset. Jauhossa on runsaasti kuitua ja ravintoaineita, joten siitä tehdyt leivonnaiset ovat terveellisempiä. Grahamjauhojen leivontaominaisuudet eivät ole yhtä hyvät kuin esimerkiksi puolikarkeilla vehnäjauhoilla.
Mihin grahamjauho sopii?
Grahamjauho sopii ruokaleipien, sämpylöiden, korppujen ja piirakoiden valmistukseen.
Asiantuntija: kehittämispäällikkö Kaisa Härmälä, Marttaliitto