Kotivinkki

Miten kotityöt jaetaan reilusti?Miten kotityöt jaetaan reilusti?

Olen 15-vuotias tyttö. Olen kyllästynyt siihen, että vanhempani käskevät vain minua tekemään kotitöitä. Pari vuotta nuoremman veljeni ei tarvitse tehdä yhtä paljon. Ulkoilutan koiraamme joka päivä. Minkä verran ikäiseni täytyy tehdä kotitöitä? Isosisko
Teksti Kotivinkki
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Kaikissa perheissä on omat sääntönsä, tehtävänsä ja tapansa. Säännöt ovat yhteisesti sovittuja asioita, kuten kotiintuloajat ja käyttäytymissäännöt. Tehtävät liittyvät kodin siisteyteen, lemmikkieläinten hoitamiseen ja muihin arkisiin asioihin. Tapoja ovat asiat, joista ei välttämättä ole paljoa juteltu, mutta niin on aina tehty.

Ihannetilanne kotona on, että tehtävistä sovitaan yhdessä ja ne jakautuvat kaikkien vastuulle. Ehkä vanhempasi eivät ole tulleet ajatelleeksi, että tehtävät jakautuvat epäreilusti.

Tehtäviä voi vaihdella, niistä ei tarvitse tulla tapoja. Voit puhua vanhemmillesi ihan suoraan: kerro, että sinusta tuntuu epäreilulta, koska joudut tekemään enemmän töitä kuin veljesi. Voit myös luoda teille uuden tavan sopia tehtävistä ja säännöistä: perusta vaikka perhepalaveri kerran viikossa. Palaverissa sovitte seuraavan viikon menot ja tekemiset. Voisiko teillä olla vuoroviikot tai -päivät tietyn asian tekemisessä? Esimerkiksi kaksi viikkoa sinä hoidat koiraa, kaksi viikkoa veljesi. Voitte jakaa myös siivoukset ja muut pakolliset tehtävät. Harmittaako sinua, että vanhempasi osallistuvat paljon veljesi harrastukseen eivätkä vietä aikaa sinun kanssasi? Voisitko puhua vanhemmillesi myös tästä? Kerro, jos toivot enemmän yhteistä tekemistä. Ehkä vanhempasi ovat ajatelleet, että vietät mieluummin aikaa kavereiden kanssa. Joskus aikuisilla on niin kiire töissä ja harrastuksissa, etteivät he huomaa, että kaipaisit yhteistä aikaa. Kerro siitä heille, he varmasti ilahtuvat toiveestasi.

Kotivinkin asiantuntija Salla Hyvärinen

Julkaistu: 18.1.2011