Maku

Mitat ja muunnokset

Mitat ja muunnokset

Ota haltuun mittakielen salat ja mittojen muuntuminen. Näillä tiedoilla mittaat myös amerikkalaisten ja brittiläisten ruokaohjeiden raaka-aineet.
Mainos
  • Leipojan tärkein mitta on desilitran mitta. Niitä on hyvä omistaa useampia. Leipoessa on kätevä mitata kosteita ja kuivia aineita omilla mitoillaan.
  • Mittaa aina tasamittoja. Vedä mitan pinta tasaiseksi, äläkä annostele kukkuramittoja.
  • Mittaaminen mittasarjan tee- ja ruokalusikalla kannattaa, sillä erilaisten lusikoiden vetoerot saattavat olla suuret.
  • Vaaka on kätevä apuri esimerkiksi rasvan määrän punnitsemisessa. Ammattilaisresepteissä myös kuiva-aineiden määrät ilmaistaan useimmiten grammoina, jolloin vaaka on tarpeen. 
  • Lämpömittari on tarpeen makeisten valmistajalle.
  • Kannattaa lukea myös Lunni leipoo -blogin leivonnan mittayksiköitä ja mittaamista käsittelevä kirjoitus: https://blogit.meillakotona.fi/lunnileipoo/juttusarja-44-mittaaminen-ja-mittayksikot/

Mittakieltä

  • tl = teelusikka
  • rkl = ruokalusikka
  • dl = desilitra
  • kkp = kahvikuppi
  • mm = maustemitta
  • l = litra
  • g = gramma
  • kg =kilogramma
  • pkt = paketti
  • tlk = tölkki
  • prk = purkki
  • rs =rasia
  • ps =pussi

Mittojen muuntaminen

  • 1 dl = 7 rkl
  • 1 rkl = 3 tl = 15 ml
  • 1 tl = 5 ml
  • 1 mm = 1 ml
  • 1 kkp = 1 1/2 dl

Rasvat

  • 1 dl sulatettua rasvaa = 90 g
  • 100 g kiinteää rasvaa = 1 dl öljyä

Hiivat

  • 1 pkt tuorehiivaa = 50 g
  • 1 ps kuivahiivaa = 11 g
  • 11 g kuivahiivaa = 30 g tuorehiivaa
  • 1 tl kuivahiivaa = 3 g
  • 1 rkl kuivahiivaa = 9 g

Jauhot

  • 1 dl vehnäjauhoja = 65 g
  • 1 dl graham- ja hiivaleipäjauhoja = 60 g
  • 1 dl ohrajauhoja = 55 g
  • 1 dl ruisjauhoja = 55 g
  • 1 dl gluteenittomia jauhoja = 55 g
  • 1 dl kaurahiutaleita = 35 g
  • 1 dl kauraleseitä = 55 g
  • 1 dl kaakaojauhetta = 40 g
  • 1 dl maissitärkkelystä = 65 g
  • 1 dl perunajauhoja = 70 g
  • 1 dl korppujauhoja = 50 g
  • 1 dl kookoshiutaleita = 35 g

Sokerit ja hunaja

  • 1 dl sokeria = 85 g
  • 1 kg sokeria = 1,2 l
  • 100 g sokeria = 1,2 dl
  • 1 dl hedelmäsokeria vastaava makeus = 2 dl tavallista sokeria
  • 1 dl tomusokeria = 60 g
  • 1 dl fariinisokeria = 70 g
  • 1 dl siirappia = 140 g
  • 1 dl hunajaa = 140 g
  • 100 g sokeria vastaava makeus =  70 g hunajaa

Kananmunat

  • S (pieni)  < 53 g
  • M (keskikokoinen) 53–63 g
  • L (iso) 63–73 g
  • XL (erittäin iso) > 73 g

Mantelit ja siemenet

  • 1 dl auringonkukansiemeniä = 100 g
  • 1 dl kokonaisia manteleita = 65 g
  • 1 dl mantelirouhetta = 50 g
  • 1 dl mantelijauhetta = 45 g
  • 1 dl mantelilastuja = 35 g

Maitotuotteet

  • 1 dl juustoraastetta = 50 g
  • 1 dl maitojauhetta = 50 g
  • 1 dl maitorahkaa = 125 g
  • 1 dl kermaviiliä = 100 g
  • 1 dl kermaa = 100 g
  • 1 dl kermavaahtoa = 50 g

Marjat ja hedelmät

  • 1 l tuoreita kirsikoita = 750 g
  • 1 l tuoreita mustikoita = 700 g
  • 1 l tuoreita karviaisia = 600 g
  • 1 l tuoreita puolukoita = 600 g
  • 1 l tuoreita mansikoita = 500 g
  • 1 l tuoreita vadelmia = 500 g
  • 1 l tuoreita viinimarjoja = 500 g
  • 1 l tuoreita lakkoja = 500 g
  • 1 l omenakuutioita = noin 650 g
  • 1 dl rusinoita = 60 g
  • 1 sitruunan mehu = noin 1 dl
  • 1 sitruunan kuori = 1–2 tl

Muut

  • 1 dl linssejä = 80 g
  • 1 dl riisiä = 85 g
  • 10 g kuivattuja sieniä = 100 g tuoreita sieniä
  • 1 liivatelehti = 1 tl liivatejauhetta
  • lusikoitava hyytelö = 1 liivatelehti per 1 dl nestettä
  • leikattava hyytelö = 1,5 liivatelehteä per 1 dl nestettä

Kansainväliset mitat

  • 1 teaspoon, tsp = teelusikka
  • 1 tablespoon, tblsp = ruokalusikka
  • 1 ounce, oz = unssi = 28,5 g
  • 1 pound, lb = pauna = 16 unssia, 454 g
  • 1 kg = 2,2 pounds 
  • 1 stick voita = 113 g
  • dozen = tusina = 12
  • 1 US cup (amerikkalainen cup) = 240 ml = 2,4 dl
  • 1 US pint (amerikkalainen pint) = 480 ml = 4,8 dl
  • 1 UK cup (brittiläinen cup) = 280 ml = 2,8 dl
  • 1 UK pint (brittiläinen pint) = 570 ml  = 5,7 dl
  • 1 gallon (gallona) = 3,75 l

Lue lisää:

Tulosta käyttöösi mittojen muuntotaulukko!

Nämä 10 raaka-ainetta kuuluvat jokaisen leipurin perusvarastoon

Julkaistu: 6.6.2010
Katso myös nämä