Mitä opimme järjestelyoppaista?
Sisustus
Mitä opimme järjestelyoppaista?
Kävimme puolestasi läpi KonMarin kakkososan ja kotimaiset järjestelyoppaat. Nyt tiedämme, mitä tehdä pursuavalle lakanakaapille.
Julkaistu 14.3.2017
Unelmien Talo&Koti

Kaaoksesta kauniiksi

Ensimmäinen KonMari-teos oli niin valtava menestys, että se sai jatko-osan. Pähkinänkuoressa tarkoitus on säilyttää kodissa vain iloa tuottavat tavarat. Seurauksena alkaa tapahtua myönteisiä asioita ja elämä muuttuu kaikin puolin auvoiseksi. Tavarat järjestetään lajin mukaan. Urakka alkaa vaatteista. Pitkin huushollia ripotellut tamineet kerätään yhteen ja säilytettäviksi kelpuutetaan vain ne, jotka sytyttävät tai tekevät olon kaikin puolin tyytyväiseksi. Loput hyvästellään kohteliaasti kiittäen. Marie on onneksi hiukan rentoutunut aiemmasta kirjastaan. Ruuvimeisseliä ei tarvitse rakastaa vaan riittää, että siitä tuntee olevan hyötyä. Se saa siis jäädä.

Tämän opin: Kun katselen horjuvia vaatepinoja komerossa, päätän kokeilla edes yhdellä hyllyllä Marien pystyviikkausta. Kirjan piirroskuvitus auttaa alkuun.

Marie Kondo: KonMari – Iloa säkenöivä järjestys. 24,60 €, Bazar 2016.

Homma haltuun

Isossa osassa koteja on liikaa tavaraa. Joka huushollissa ei asu himoshoppaajaa, vaan kyse voi olla myös siitä, ettei mistään raaskita luopua. Säilytystila on loppunut ajat sitten kesken. Tässä kirjassa keskitytään kodeissa vallitsevan tavaratulvan selättämiseen kartuttamalla kaaoksesta kärsivän tavarataitoja. Kaikkea ei tarvitse raivata pois, ainoastaan liiat tavarat. Mitä siis säilytetään? Tavaraa – vaatteita, kenkiä, astioita, pussilakanoita, mitä tahansa – hankitaan ja säilytetään vain sen verran kuin komeroihin suosiolla mahtuu. Kaappeja ei pidä kuitenkaan täyttää ääriään myöten, jotta tavaroihin pääsee helposti käsiksi.

Tämän opin: Idea täyden – tai lähes täyden – hyllyn tekniikasta on mainio. Kun lakanapino alkaa pursuta komerosta ulos, vanhimmista voi tehdä vaikka ikkunanpesurättejä. Ja taas tulee tilaa!

Jenni Sarras: Tavarataidot – Arkijärjellä koti kuntoon. 23,90 €, Tammi 2017.

Mitä tavarat viestivät?

Kirja ei niinkään anna seikkaperäisiä siivousohjeita vaan valottaa suhdettamme tavaroihin. Miksi olemme ympäröineet itsemme roinalla? Mitä viestimme sillä? Koti käydään läpi huone huoneelta ammattijärjestäjän ja kulttuurihistorioitsijan silmin. Kun alkaa pohtia omaa tavarasuhdettaan, alkaa kenties samalla myös muuttaa omia rutiinejaan – ja järjestys palaa kotiin. Kodin järjestäminen toimivaksi ei ole mitään salatiedettä. Resepti on simppeli: tavaroita on sopivasti, niillä on omat paikkansa ja ne laitetaan paikoilleen. Kirjan asenne on salliva. Esteettinen järjestys tuo toki mielihyvää monelle, mutta useimmille riittää rento perusjärjestys. Alushousuja ei ole pakko viikata värisuoriksi, jos se ei tunnu hyvältä. Jos innostut aiheesta, laaja lähdeluettelo tarjoaa lisää luettavaa.

Tämän opin: Kannattaa määritellä huone huoneelta, millainen se olisi unelmissa, ja kirjata tavoitteet paperille. Toimiva arki on jo askeleen lähempänä.

Ilana Aalto: Paikka kaikelle – Mistä tavaratulva syntyy ja kuinka se padotaan. 29 €, Atena 2017.

Luovu, niin saat enemmän

Kukapa meistä ei joskus tuskailisi tavaravuoriaan! Niiden selättämiseen on nyt tarjolla kotimainen vaihtoehto, tosin myös uutuuskirjan tekijä Mira Ahjoniemi sai herätyksensä KonMari-menetelmästä. Mira ottaa kantaa myös siihen, mitä poistettaville tavaroille tehdään. Vaihtoehtoja ovat myyminen, lahjoitus ja kierrätys, ja tavaroita voi omistaa myös kimpassa kavereiden kanssa. Tavoitteena on säilyttää vain sellainen määrä tavaraa, josta jaksaa huolehtia. Koti raivataan kaappi kaapilta ja huone huoneelta. Homma alkaa tyhjentämällä raivattava tila täysin. Luvattu palkkio houkuttelee tarttumaan toimeen jo tänään: siistissä kodissa säästyy aikaa ja rahaa, olo on levollinen ja voimaantunut, sosiaalinen elämä kukoistaa ja ilo valtaa mielen.

Tämän opin: Kun kirjankannet sulkeutuivat, kippasin kipollisen huulipunia roskiin. Jäljelle jäi vain kaksi lempparia. Ja urakka jatkuu.

Mira Ahjoniemi: Loistava järjestys. 25,70 €, Otava 2017.

Lue lisää:

Kommentoi »