
Kylpyhuoneeseen kertyy rasvaa ihosta, jäämiä saippuasta ja kalkkia vedestä sekä yleislikaa kaikkialta kodista. Kiinnitä siivotessa huomio etenkin suihkun lähelle seiniin ja lattiaan, samoin lattiakaivojen, pesualtaiden ja wc-istuinten sekä hanojen vierustoihin. Kun tartut toimeen tasaisin väliajoin, estät likaa pinttymästä.
Tarvittavat siivousvälineet
Et tarvitse pullotolkulla puhdistusaineita ja liutaa siivousvälineitä, sillä pari mikrokuituliinaa, kuivain, kylpyhuonepesin ja siivouskäsineet vievät jo pitkälle. Varaa eri pesukohteille oma siivousliinansa ja harjansa. Ne pysyvät erillään, kun altaalle ja wc-istuimelle on omat värikoodinsa. Neutraali käsitiskiaine (pH 6–8) sopii sellaisenaan tahroille ja veteen laimennettuna ylläpitosiivoukseen. Heikosti emäksinen yleispuhdistusaine (pH 8,1–10) tepsii rasvaiseen likaan.
Lavuaarin puhdistus
- Puhdista käsienpesuallas jokaisena siivouspäivänä.
- Harjaa reunat, hana, tulppa ja käsisuihkun pää vedellä, puhdistusaineella ja tiskiharjalla. Huuhtele lopuksi.
- Kuivaa hana ja pesualtaan reunat mikrokuituliinalla. Sipaise samalla ovenkahva, valokatkaisija ja muut kohdat, joihin kosketaan paljon.
- Käytä lavuaarin venttiilin reiässä hiussiepparia ja vaihda se kuukausittain. Sieppari nappaa irtohiukset pesuvedestä ja estää niitä muodostamasta punosta, joka kuivattaa hajulukon nopeasti. Hajulukossa on oltava vettä, jotta se pitää viemärikaasut ja bakteerit poissa huoneilmasta.
- Kierrä hajulukko auki vähintään kerran vuodessa ja puhdista se vedellä ja astianpesuaineella.
Lattiakaivon puhdistus
- Tarkkaile jatkuvasti, että viemäri vetää hyvin.
- Pidä lattiakaivon suulla suodatinta, joka toimii hiussiepparin tavoin. Vaihda se kuukausittain ja hoida samalla ritilän avauksella lattiakaivon putsaus. Käytä siivouskäsineitä.
- Poista irtonaiset roskat, laske kaivoon vettä ja annostele puhdistusainetta.
- Hankaa tarkoitukseen varatulla harjalla kaivo ja ritilä molemmilta puolilta.
- Huuhtele lopuksi kuumalla vedellä.
Wc-pöntön puhdistus
- Vessanpönttö pysyy raikkaana, kun käytät vessaharjaa uutterasti. Perusteellinen puhdistus on paikallaan aina viikkosiivouksen yhteydessä.
- Huuhtaise wc, annostele puhdistusainetta ja anna sen vaikuttaa tovi.
- Pyöräytä pönttö puhtaaksi sisäpuolelta harjalla, myös vedenpinnan alta.
- Vedä ja huljuttele samalla harjaa pöntössä.
- Pyyhkäise istuimen ulkopinnat tarkoitukseen varatulla siivousliinalla ja puhdistusaineella. Etene ylhäältä alas painonapista tai vetonupista istuimen jalkaosaa kohti. Tarkista samalla, ettei vesikaluste vuoda.
Laattojen ja kaakelisaumojen puhdistus
- Puhdista seinät suihkutilasta ja lavuaarin läheltä kuukausittain vähintään roiske-etäisyydeltä.
- Kastele laatoituksen pinta vedellä, jotta saumat kyllästyvät eikä pesuaine imeydy niihin. Tämän jälkeen hankaa laatat kevyesti pehmeällä harjalla ja saumat saumaharjalla. Pyyhkäise silikonitiivisteet mikrokuituliinalla.
- Kuivaa märkä lattia kuivaimella aina suihkussa käynnin jälkeen. Näin laatat kuivuvat nopeammin eikä lika tarraa pintoihin.
- Imuroi tai harjaa kuiva lattia viikkosiivouksen yhteydessä. Pyyhkäise se lopuksi vielä nihkeällä tai kostealla.
Pinttyneen lian puhdistus
- Mikäli puhtaanapito on unohtunut, laattoihin on voinut kertyä kalkki- ja ruostesaostumia.
- Kokeile saostumiin ensin heikosti hapanta puhdistusainetta (pH 4–6). Vahvasti happamat saattavat vahingoittaa laatan pintaa.
- Tarvittaessa liota pinttynyt kohta ja pese useamman kerran. Lopuksi huuhtele ja kuivaa.
- Käsittele halutessasi saumat likaa hylkiviksi suoja-aineella. Aine levitetään sienellä puhtaille ja kuiville saumoille.
- Seuraa säännöllisesti, että laatoitus on hyvin kiinni alustassaan.
Kylpyhuoneen ilmanvaihto
- Säädä ilmanvaihtoa suuremmalle aina suihkun ajaksi.
- Pyyhkäise pölyt ilmanvaihtoventtiilistä kerran kuussa.
- Seuraa toisinaan suihkun jälkeen, häviääkö vesihöyry peilistä noin kymmenessä minuutissa. Siitä tietää, että ilmanvaihto toimii hyvin.