Kaakelimaalilla uudistat kylpyhuoneen ilmeen helposti! Katso vinkit kaakelimaalin käyttöön ja onnistuneeseen lopputulokseen
Rakenna ja remontoi
Kaakelimaalilla uudistat kylpyhuoneen ilmeen helposti! Katso vinkit kaakelimaalin käyttöön ja onnistuneeseen lopputulokseen
Kaakelimaali, saumakynä ja kaakelisaumojen kunnostusaine raikastavat pesutilat käden käänteessä. Vinkkaamme, miten uudistat kylpyhuoneen ilmeen yhdessä viikonlopussa ja mitä työssä tulee ottaa huomioon!
Julkaistu 11.9.2018
Meillä kotona

Kaakelimaali on helppo ja edullinen tapa uudistaa kylpyhuoneen ilme. Kaakelit voi maalata, jos kaakelit ovat ehjät ja niiden alla oleva vesieristys on kunnossa. Kun pohjatyöt ja maalaus tehdään huolella, uusi maalipinta kestää yleensä hyvin kosteutta ja kulutusta.

Kaakelilattialle ja -seinille on omat maalinsa, ja värisävyissä on runsaasti valinnanvaraa. Maalit ovat yleensä vesiohenteisia. Se helpottaa työvälineiden ja myös työtilan puhdistamista.

Kaakelimaalin käyttö pohjatöistä valmiiseen lopputulokseen

Esivalmistelut: suojaa ja puhdista

Puhdista ensin maalattava pinta maalipesulla tuotteen ohjeita noudattaen. Puhdista kaakeleista ja saumoista pois kaikki rasva- ja kalkkikertymät saumanpuhdistusaineella, jotta maali tarttuu tasaisesti. Voit viimeistellä saumojen puhdistamisen taikasienellä. Noudata tuotteiden ohjeita ja anna maalattavan pinnan kuivua tarpeeksi pitkään, noin vuorokauden ajan.

Kaakeleiden puhdistuksen jälkeen suojaa tarvittaessa ympäristö esimerkiksi sanomalehdillä. Rajaa kaakeleiden ja seinän yhtymäkohta huolellisesti maalarinteipillä.

Kaakelimaalilla maalaus: pohjat ja kaksi maalikerrosta

Aloita maalaus maalaamalla kaakelit ensin tartuntapohjamaalilla, joka lisää pinnan huokoisuutta ja maali tarttuu paremmin. Käytä kalustemaali- tai mohairtelaa. Anna pinnan kuivua hyvin.

Maalaa pohjamaalin kuivuttua pinta varsinaisella kaakelimaalilla. Kaakelimaali levitetään sekä kaakeleiden että saumojen päälle. Aloita sekoittamalla kaakelimaali huolellisesti. Telalla kannattaa maalata sekä vaaka- että pystysuuntaan, jotta maali levittyy tasaisesti. Käytä pensseliä viimeistelyyn.

Vinkki!

Maali tarttuu pintaan hyvin mutta voi olla hieman valuvaa. Vältä liikaa hankaamista, sillä se saattaa jättää kaakelille raitaisen lopputuloksen. Jälki voi näyttää kosteana hieman epätasaiselta, mutta se tasoittuu kuivuessaan.

Toinen kerros voi olla tarpeen, erityisesti, mikäli maalattava kaakeli on sävyltään tumma tai kuviollinen. Anna ensimmäisen maalikerroksen kuivua täysin kuivaksi ja uusi käsittely aikaisintaan vuorokauden kuluttua. Esimerkiksi lattiapinnoille suositellaan kolmea maalauskertaa.

Välineet kannattaa laittaa maalauskertojen välissä veteen ja sulkea muovipussiin, jotta ne eivät kuivu. Suojaamisessa käytetyt maalarinteipit kannattaa poistaa maalausten välissä, sillä kuivuessaan teippi tarttuu maaliin napakasti. Lopuksi pese työvälineet vedellä ja saippualla tai maalinpesuaineella.

Viimeistely: saumat siistiksi!

Saumakynällä piirretään uudet saumat maalattujen kaakeleiden päälle. Anna kaakelimaalin kuivua vuorokausi ennen saumakynän käyttöä. Ravista saumakynää voimakkaasti ja kokeile ennen maalaamista kovalle alustalle, että väri tulee tasaisesti ulos kynästä.

Pidä maalatessa kynän kärkeä alaviistoon, jotta maali valuu kynän kärkeen. Jos tarvitset uuden kerroksen saumakynää, anna ensimmäisen kerroksen kuivua vuorokauden ajan.

Kunnosta pinttyneet saumat

Kaakelisaumojen kunnostusaineella voi uudistaa värjääntyneet, likaiset ja pinttyneet saumat, jotka eivät puhdistu pelkällä pesulla. Ainetta levitetään sauman ja kaakelin päälle leveällä suuttimella. Aine saa kuivua puolisen tuntia, jonka jälkeen se puhdistetaan kaakelista kostealla sienellä. Anna aineen kuivua kaksi vuorokautta. Valkoisen aineen voi myös sävyttää väripigmentillä.

Kommentoi »