Viherpiha

Mitä haitallisen kurtturuusun tilalle? Asiantuntija vinkkaa 3 pitkään kukkivaa vaihtoehtoa kotipuutarhaan

Mitä haitallisen kurtturuusun tilalle? Asiantuntija vinkkaa 3 pitkään kukkivaa vaihtoehtoa kotipuutarhaan
Etsitkö sopivaa ruusua haitalliseksi vieraslajiksi määritellyn kurtturuusun tilalle? Puutarhasuunnittelija Sari Lampinen ehdottaa kolmea sievää vaihtoehtoa, jotka kukkivat pitkään.
Julkaistu: 29.4.2021

Suomalaispihoilla yleinen kurtturuusu (Rosa rugosa) on määritelty haitalliseksi vieraslajiksi, minkä takia sen kasvattaminen on kielletty kotipihoillakin 1. kesäkuuta 2022 jälkeen.

Mutta mitä kurtturuusun tilalle? Tarhakurtturuusuista löytyy hyviä vaihtoehtoja, vinkkaa puutarhasuunnittelija Sari Lampinen. Moni sen lajikkeista on kestävä ja jatkuvakukintainen kurtturuusun tapaan, mutta voimakas leviämistaipumus, erityisesti siemenistä, on karsiutunut pois. Lampisen suosittelemat kolme kaunista tarhakurtturuusua muodostavat vain vähän juurivesoja.

3 vaihtoehtoa kurtturuusun tilalle:

1. 'Ritausma'

Runsaan kerrannaiskukkainen lajike on terve ja helppohoitoinen. Sen romanttiset kukinnot vaalenevat herkän vaaleanpunaisista lähes valkoisiksi kukinnan edetessä. Vyöhykkeille I–IV/V.

'Ritausma' kukkii heinäkuusta syyskuulle.

2. 'Moje Hammarberg'

Violetinpunaisena kukkiva, hyvän tuoksuinen lajike sopii hienosti pihan yksittäispensaaksikin. Syksyllä sitä koristavat oranssinpunaiset kiulukat. Vyöhykkeille I–V/VI.

'Moje Hammarberg' kukkii kesäkuulta syyskuulle. Se viihtyy myös puolivarjossa.

3. Fru Dagmar Hastrup’

Erittäin talvenkestävä lajike kukkii yksinkertaisin, hopeanhohtoisin vaaleanpunaisin kukin. Pienehkön kokonsa vuoksi sen voi yhdistää perennaistutuksiin tai istuttaa ryhmäksi suurella pihalla. Vyöhykkeille I–VI.

'Fru Dagmar Hastrup' -ruusun kukinta kestää kesäkuun puolivälistä syksyyn.

Mistä tunnistan haitallisen kurtturuusun? Miksi se pitää hävittää? Lue juttumme kurtturuususta täältä.

Entä miten onnistuu kurtturuusun hävittäminen? Lue ohjeet täältä.

Kurtturuusu uhkaa alkuperäisiä kasvilajeja ja luonnon monimuotoisuutta.

2 kommenttia