Viherpiha

Mitä haitallisen kurtturuusun tilalle? Asiantuntija vinkkaa 3 pitkään kukkivaa vaihtoehtoa kotipuutarhaan

Mitä haitallisen kurtturuusun tilalle? Asiantuntija vinkkaa 3 pitkään kukkivaa vaihtoehtoa kotipuutarhaan
Etsitkö sopivaa ruusua haitalliseksi vieraslajiksi määritellyn kurtturuusun tilalle? Puutarhasuunnittelija Sari Lampinen ehdottaa kolmea sievää vaihtoehtoa, jotka kukkivat pitkään.
Julkaistu 29.4.2021

Suomalaispihoilla yleinen kurtturuusu (Rosa rugosa) on määritelty haitalliseksi vieraslajiksi, minkä takia sen kasvattaminen on kielletty kotipihoillakin 1. kesäkuuta 2022 jälkeen.

Mutta mitä kurtturuusun tilalle? Tarhakurtturuusuista löytyy hyviä vaihtoehtoja, vinkkaa puutarhasuunnittelija Sari Lampinen. Moni sen lajikkeista on kestävä ja jatkuvakukintainen kurtturuusun tapaan, mutta voimakas leviämistaipumus, erityisesti siemenistä, on karsiutunut pois. Lampisen suosittelemat kolme kaunista tarhakurtturuusua muodostavat vain vähän juurivesoja.

3 vaihtoehtoa kurtturuusun tilalle:

1. 'Ritausma'

Runsaan kerrannaiskukkainen lajike on terve ja helppohoitoinen. Sen romanttiset kukinnot vaalenevat herkän vaaleanpunaisista lähes valkoisiksi kukinnan edetessä. 'Ritausma' kukkii saman vuoden versoilla ja kasvattaa juurivesoja maltillisesti. Vyöhykkeille I–IV/V.

'Ritausma' kukkii heinäkuusta syyskuulle.

2. 'Sointu'

Toistuvakukintainen 'Sointu' on melko pieni (1,2 x 1,2 m) FinE-lajike. Sen kukinnot muuttuvat vaaleanpunaisesta lähes valkoisiksi kukinnan edetessä. Omajuurinen pensas muodostaa jonkin verran juurivesoja. Sen voi istuttaa yksittäispensaaksi tai vaikka ryhmäksi suurella pihalla. Vyöhykkeille I–IV.

’Sointu’ kukkii sekä uusilla että vanhoilla versoilla.

3. ’Martin Frobisher

Vaalean ruusunpunakukkainen lajike kukkii heinäkuulta syksyyn saakka. Kerrannaiset kukat sopivat hienosti yhteen hopealehtisten perennojen kanssa. Pensas on pystykasvuinen ja noin 1,5 metrin korkuinen. Juurivesoja muodostuu kohtalaisesti. Vyöhykkeille I–III(V).

'Martin Frobisher' -lajikkeen kerrannaiset kukat tuoksuvat hurmaavasti.

Mistä tunnistan haitallisen kurtturuusun? Miksi se pitää hävittää? Lue juttumme kurtturuususta täältä.

Entä miten onnistuu kurtturuusun hävittäminen? Lue ohjeet täältä.

Kurtturuusu uhkaa alkuperäisiä kasvilajeja ja luonnon monimuotoisuutta.

Juttua muokattu 23.6. niin, että jutussa on vain täysin kiulukattomia lajikkeita.

4 kommenttia