Kurtturuusun hävittäminen puutarhasta – näin näännytät sitkeän piikkipuskan

Kurtturuusun hävittäminen puutarhasta – näin näännytät sitkeän piikkipuskan
Kurtturuusu pitää hävittää myös kotipihoista 1.6.2022 mennessä. Sitkeästä pensaasta pääsee eroon joko kaivamalla juurakot maasta tai näännyttämällä sen toistuvilla leikkauksilla. Lue ohjeet, joiden avulla onnistut!
Julkaistu: 7.6.2019

Kurtturuusun (Rosa rugosa) ja sen valkokukkaisen muodon (Rosa rugosa f. alba) hävittäminen vaatii paneutumista ja aikaa, mutta torjunta onnistuu kyllä kotipuutarhuriltakin. Suomen ympäristökeskuksen vanhemman tutkijan Terhi Ryttärin mukaan hävitystapoja on kaksi: pensaan voi joko kaivaa maasta juurineen tai kasvin voi näännyttää toistuvin alasleikkauksin.

– Jos tänä vuonna ei pysty tekemään muuta, ainakin marjat kannattaa kerätä pois. Se estää leviämisen siemenistä, Ryttäri sanoo.

Tutkijan mukaan nopein keino kasvuston hävittämiseen on kaivaa tai kiskoa pensaat juurineen maasta ja seurata uusien versojen kasvua. Tämä onnistuu helpoiten silloin, kun pensas on vielä pieni.

– Jos maaperä on kivinen, näännytys leikkaamalla on kätevää. Kun kasvin vihreät osat poistaa muutaman kerran kasvukauden aikana, kasvusto väsyy eikä jaksa enää kasvattaa uusia versoja.

Leikatun kasvuston voi myös peittää esimerkiksi kevytpeitteellä uuden kasvun estämiseksi. Kotipuutarhassa ratkaisu tosin ei ole se esteettisin.

Hävittipä kurtturuusun millä tapaa tahansa, kasvupaikan tarkkailu seuraavina kesinä on tärkeää. Muuten pensas voi helposti porhaltaa uuteen kasvuun maahan jääneistä juurakon osista.

Kurtturuusun hävittäminen leikkaamalla – näin onnistut

  1. Leikkaa kasvusto alas mahdollisimman läheltä maanrajaa. Muista suojata iho piikeiltä!
  2. Katkotut oksat voi jättää kasvupaikalle maatumaan. Jos kiulukoita on jo muodostunut, hävitä ne sekajätteen mukana.
  3. Käy ensimmäisenä kesänä kasvusto läpi 3–4 kertaa. Katkaise kaikki uudet versot.
  4. Seuraavina vuosina toista käsittely ainakin 2–3 kertaa kasvukaudessa, kunnes pensas ei kasvata uusia versoja. Leikkaa uudet versot maan rajasta aina, kun niitä muodostuu.
  5. Kasvuston iästä riippuen sen hävittämiseen kuluu 2–4 vuotta. Tarkkaile kasvupaikkaa myöhemminkin juurivesojen varalta.

Kurtturuusun piikit ovat ilkeän terävät. Muista siis suojata kädet esimerkiksi paksuilla työhanskoilla!

Muokattu 8.4.2022 klo 12.27: Korjattu virhe päivämäärässä. Kurtturuusujen kasvattaminen on kielletty 1.6.2022 jälkeen.

1 kommentti