Mitä biojätteeseen?
Sisustus
Mitä biojätteeseen?
Taloyhtiössämme on biojäteroskis, ja osaan jo aika hyvin hyödyntää sitä. Päänvaivaa aiheuttavat jotkut ruokien tähteet. Voiko broilerin luita laittaa biojätteeseen? Entä kahvinpuruja ja teepusseja? Mitä muuta kuuluu biojätteeseen?
Julkaistu 26.3.2014
Kotivinkki

Biojäte on maatuvaa eloperäistä kiinteää ainesta. Kaikki ruokien tähteet, pilaantuneet ruoat, ruodot ja perkuujätteet voi laittaa biojäteastiaan. Pienet luut, esimerkiksi broilerin luut ja possun kylkiluut maatuvat kohtuuajassa, joten myös ne lajitellaan biojäteastiaan. Kookas kinkun potkaluu on järkevää laittaa kuivajätteeseen. Kahvin ja teen porot suodatinpusseineen lajitellaan biojätteisiin, kuten myös juuresten, marjojen ja hedelmien kuoret, siemenet ja kivet. Biojäteastiaan voi laittaa kohtuullisesti talouspaperia ja lautasliinoja sekä perkauksen suojana käytetyt sanomalehdet. Jähmettyneen paisto- tai kinkun kiinteän rasvan voi myös kääräistä sanomalehtipaperiin ja laittaa biojäteastiaan. Huokoinen kananmunakotelo imee erinomaisesti kosteutta, kun se silputaan muun biojätteen sekaan. Kananmunien, pähkinöiden ja makkaran kuoret sekä juuston vahakuoret ovat biojätettä, kuten myös rairuoho ja ruukkusalaatin juuripaakku.

Pakkausmuovit, foliot, styroksit ja metallit eivät luonnollisesti kuulu biojäteastiaan, mutta pienet märät eivät haittaa. Esimerkiksi teepussissa saa olla niitti ja biojätepussin voi sulkea teipinpalalla tai niitillä. Liemet ja nesteet, kuten maito ja piimä, kaadetaan viemäriin. Ruokaöljy ja muut juoksevat rasvat kuuluvat tiiviiseen muoviastiaan pakattuna sekajätteeseen.

Lemmikkieläinten ulosteet eivät kuulu biojäteastiaan, sillä jätteenkäsittelylaitosten kapasiteetti on varattu ensisijaisesti elintarvikejätteen käsittelyyn. Biojäteastiaan ei saa laittaa tavallista tai mineraalipohjaista kissanhiekkaa, joka ei varsinaisesti kompostoidu. Puupohjaiset kuivikkeet voi laittaa biojätteen joukkoon, kunhan ulostejätökset on kerätty esimerkiksi wc-pönttöön tai kuivajätteeseen. Tupakantumpit, purukumi ja pölypussit eivät myöskään kuulu biojätteeseen.

Jätteen biohajoavuus ei aina takaa sen soveltumista biojätteen käsittelyprosessiin. Joidenkin biohajoavien jätteiden hajoaminen tapahtuu kompostointilaitoksessa liian hitaasti ja haittaa kompostoitumisprosessia. Tästä syystä esimerkiksi biohajoaviksi ilmoitetut vaipat laitetaan sekajäteastiaan ja myös luonnonkuituiset tekstiilit kierrätetään muulla tavalla. Jätehuollon määräykset vaihtelevat paikkakunnittain ja niitä on noudatettava.

Kotivinkin asiantuntija Tarja Marjomaa

Kuvitus Markus Pyörälä

Kotivinkki 6/2014

Katso myös:

4 kommenttia