Avotakka

Ensimmäinen joulu itse remontoidussa kodissa: Mirellan perheen juhlan tuovat herkät paperitähdet, piparien tuoksu ja kynttilöiden välke

Ensimmäinen joulu itse remontoidussa kodissa: Mirellan perheen juhlan tuovat herkät paperitähdet, piparien tuoksu ja kynttilöiden välke
Mirella Tainion ja Tomi Tonterin nelihenkisen perheen jouluvalmisteluissa on tuoretta hohtoa, sillä tämä on ensimmäinen joulu uudessa, itse remontoidussa kodissa. Mirella vaalii joulukoristelussa ja -tavoissa lapsuudenkotinsa perinteitä.
Julkaistu: 21.12.2021

Kokemus on puolitoista­vuotiaalle Mortille uusi ja ihana. Piparkakkutaikinaa! Se tuntuu käsissä pehmeältä, ja sitä pitää toki myös maistaa. Kolmevuotias Hugo taas leipoo pipareita jo konkarin ottein äidin avustuksella. Kolmikko on kokoontunut keittiön pöydän ääreen, kaiuttimesta soi jouluinen musiikki, ja Mirella on sytyttänyt keittiön tasoille kynttilöitä.

Mirella, Hugo ja Mortti viihtyvät piparitalkoissa. Ruokapöytä on &Traditionin mallistoa Finnish Design Shopista.
Mirella on askarrellut tähdet remontista jääneistä tapetinpaloista. Tähtiä on monessa koossa sekä ikkunoilla että kaappien päällä.
Mirella paketoi lahjat persoonallisesti tapettirullien lopuilla. Hugo ja Mortti ihastelevat kuusta ja sen kynttilöin tuikkivia oksia.

–On ihanaa, kun kotimme remontti on valmis ja pääsen laittamaan joulua. Teimme talokaupat vuosi sitten, juuri ennen joulua, ja juhlakausi meni kahden kodin väliä kulkien ja remonttia sekä muuttoa puuhaten. En laittanut joulua viime vuonna oikein kumpaankaan kotiin, en vanhaan enkä tähän uuteen. Meillä ei ollut edes kuusta. Sen takia olen nyt tuplasti innokas tunnelmoimaan joulua, Mirella sanoo.

Keittiön pyöreä pöytä on juuri sopivan kokoinen kahdelle pikkuleipurille. Mortti painaa muutaman piparimuotin kuvan taikinan pintaan ja Mirella auttaa ne pellille. Hugo valitsi kuvioiksi tähtiä, sydämiä ja kuusia. Mirella laittaa piparit uuniin, ja hetkessä kodin täyttää hurmaava jouluinen tuoksu.

Vantaan Ruskeasantaan vuonna 1954 rakennettua taloa on laajennettu 1970-luvulla. Seuraavaksi remontointivuorossa on talon kellarikerros.
Olohuoneen seinät on maalattu pehmeän puuterisella Tikkurilan sävyllä X459 Uni, joka muuttaa olemustaan valon mukaan. Le Grand Air -sohva on hankittu Rum21:stä. Marmoripöytä on Nougatista, kattovalaisin Jotexilta. Seinällä on Lampe de Marseille Finnish Design Shopista.
Mirella on itse tuunannut sormipanee­lilla Ikean Ivar-kaapit. Kurkkaa tästä jutusta, kuinka kekseliäästi sisustajat ovat tuunanneet Ivar-kaappeja.
Kukat ovat suuressa roolissa tunnelman tekijöinä.
"Paperitähdet sopivat kuosiensa puolesta sisustukseen ympäri vuodenkin."

Koti on rakkaudella remontoitu. Perhe asui aiemmin Tomin remontoimassa paritalossa, ja muutto suurempaan omakotitaloon oli sille luonteva jatkumo. Remontista selvittiin omin voimin: rakennusalalla työskentelevä Tomi näki talon mahdollisuudet ja Mirella ideoi muutoksia sekä valitsi kodin värisävyt ja materiaalit.

Vuonna 1954 rakennettu omakotitalo sijaitsee Vantaan Ruskeasannassa. Neliöitä siinä on 126. Yläkerrassa on kaksi makuuhuonetta ja aula, keskikerroksessa keittiö, aula ja suuri olohuone, jonne mahtui myös ruokailutila ja yksi lastenhuone. Pojat nukkuvat nyt yläkerrassa, ja alhaalla on leikkihuone.

Tomi ja Mirella remontoivat kellariin vielä myöhemmin saunan, kylpyhuoneen ja pukuhuoneen sekä uusivat askarteluhuoneen ilmettä.

Mirellan lapsuudessa kuusi koristeltiin aina punaisilla ja kultaisilla palloilla, ja perinne jatkuu omassa kodissa. Visua­listiopiskelijalle kattauksen yksityiskohdat ovat tärkeitä. Tomi on tehnyt ruokapöydän kotimaisesta puusta ja Mirella on kerännyt sen ääreen erilaisia tuoleja. Maalaus on Ekilja Paason.
40-osainen astiasto on Mirellan paras kirpputorilöytö. Havuköynnös appelsiineineen, pellavalautasliinat ja kukat viimeistelevät kattauksen.
Juhlava astiasto on kirpputorilöytö Femmatorilta.
Komea kynttiläkruunu ruokapöydän yllä on perinteinen mutta näyttävä koriste. Sen valmisti Järvenpään kukkatalo.

Joulu hiipii kotiin jo loppusyksyllä iltojen pimetessä. Mirella sytyttelee kynttilöitä ja somistaa ikkunat paperitähdin. Valosarjat koristavat talon ulkopuolta ja tuovat iloa pimeyteen.

– Joulutähdet olen tehnyt itse ylijäämätapeteista. Valitsin sävyt kodin muita värejä toistaviksi, ja mukana ovat myös lastenhuoneen seinien tapetit. Vaikka tähdet ovat jouluisia, ne sopivat kuosiensa puolesta mielestäni sisustukseen ympäri vuodenkin, Mirella sanoo.

"Ilman reipasta siivousta ei joulu ala."

Mirella suosii persoonallisia joulukoristeita ja huomaa karsineensa perinteiset tontut minimiin. Vain muutama äidin tuoma tonttu on erityisen merkityksellinen ja löytää aina paikkansa joulun lähestyessä.

– Lapsuudenkodissani joulu todella näkyi runsaina koristeina, ja sieltä olen oppinut tavan juhlistaa joulua vähän näyttävämmin kuin pelkällä joulukuusella. Myös joulusiivous on tapa, jonka olen oppinut kotona. Ilman reipasta siivousta ei joulu ala, Mirella sanoo.

Keittiöön Mirella löysi nettikirppu­torilta astiakaapin ja maalasi sen harmaanvihreäksi. Pöytä on &Traditionin. Ilmari Tapiovaaran pinnatuolin Mirella löysi vanhan kodin varastosta ja kunnosti sen. Valaisin on Jotexin.
Keittiöön Mirella valitsi pehmeät sävyt. Seinät maalattiin Tikkurilan Y458 Merino -sävyisellä maalilla, ja kaapistot Mirella valitsi Temalin mallistosta Naava-sävyssä. Taso on Silestonen Blanco City.
Keittiön tunnelmallinen ilme syntyy puuterisista sävyistä ja puisista yksityiskohdista. Taso on eläväpintaista Silestone-materiaalia, sävy Blanco City.
Yläkaapiton keittiö on avara ja kaunis. Valaisimet Nordlux, Netrauta. Hana on Tapwellin ja allas Stalan.

Joulukuusi on keskeisellä paikalla. Mirellan lapsuudenkodissa perheellä oli tapana ripustaa koristeet yhdessä, ja saman tavan hän on opettanut pojilleen. Kuusi on aina aito, jotta sen hurmaava tuoksu täyttää kodin. Oksille nostellaan punaisia ja kultaisia palloja, ja Mirella kertoo myös värimaailman tulleen suoraan hän lapsuudenkodistaan. Komeuden viimeistelee kullanvärinen koristeköynnös.

Kuusen oksille pääsee vain perinteisiä punaisia ja kullanvärisiä koristeita.

– Näitä kultaisia koristeköynnöksiä harvemmin enää näkee, sillä kuusista on tullut modernimpia. Arvostamme jouluperinteitä, niitä omilta vanhemmilta ja isovanhemmilta opittuja, ja toki luomme myös uusia omia perinteitä nyt omien lastemme kanssa.

– Meillä on tapana käydä aattona hautausmaalla Hietaniemessä, ja tämä tapa tulee isäni puolelta. Myös pipareiden leipominen on perinne, josta emme luovu. Kokoonnumme ystäviemme kanssa ennen joulua glögijuhliin. Se on ihana uusi tapa, joka saisi jatkossa toistua vuodesta toiseen, Mirella kertoo.

Yläkerran aulassa on Ikean siro sohva ja Tomin tekemä sohvapöytä. Mirellalla on Silmu knitting -yritys, joka tekee upeita käsin neulottuja myssyjä. Porrastasanteen rimaseinä ja yhtenäiset vaneripinnat antavat 1950-luvun vinttikerroksen aulalle modernin ilmeen.
Poikien leikkihuoneeseen Mirella valitsi Midbecin Apelviken-malliston Pomona- tapetin Wild Flower Helsingistä. Senkki on aiempien asukkaiden jättämä, ja sen Mirella maalasi vihreäksi. Pikkutuolissa on samaa sävyä.
Yläkerrassa on kaksi makuuhuonetta, joista toinen on vanhempien ja toinen poikien. Vinon katon alle Mirella sijoitti futonvuoteen. Lakanat Garbo& Friendsin. Makuuhuone on maalattu kokonaan Kalklitir-maalin sävyllä Palladio.

Suvussa on tapana viettää joulua isolla joukolla, ja Mirella perheineen vaihtaa paikkaa pyhien aikana muutamaan otteeseen. Aattopäivän perinteisiin kuuluu Joulupukin kuuman linjan katsominen televi­siosta, uunissa tehty riisipuuro sekä siirtyminen juhlapöytään Mirellan jommankumman vanhemman luo.

– Olemme aaton vuorovuosina isäni ja äitini luona. Tapaamme joulunpyhinä myös isovanhempia ja sukulaisia. Laitan omaan kotiini joulua jo senkin vuoksi hyvissä ajoin, että ehdimme tunnelmoida myös täällä.

Juhlapaikat ovat onneksi lähellä, ja öiksi perhe pääsee omaan kotiin ihastelemaan kuusenkynttilöiden tuiketta ja joulun tunnelmaa.

Pönttöuuni on keskeisellä paikalla olohuoneessa. Ton-tuolin Mirella osti Finnish Design Shopista. Taustalla näkymä lasten leikkuhuoneeseen.
Ruokahuoneen vanhan senkin Mirella löysi nettikirpputorilta. Maalaus on Ekilja Paason.
1 kommentti