Unelmien Talo&Koti

”Nyt luomme omia perinteitä” – Milla-Riikan keltaisen puutalokodin sisustus on syntynyt kolmen sukupolven voimin

”Nyt luomme omia perinteitä” – Milla-Riikan keltaisen puutalokodin sisustus on syntynyt kolmen sukupolven voimin
Raumalaiset Milla-Riikka ja Riku aloittivat rivitalokotinsa remontin heti muuttoa seuranneena aamuna. He pääsivät pitkälle maalilla ja tapeteilla, mutta keittiö ja lattiat piti laittaa kokonaan uusiksi. Nyt koti on koristeltu pääsiäiseen!
Julkaistu 16.4.2019
Milla-Riikka rakastaa tehdä asetelmia sekä sisälle että ulos. Nyt hän sai äidiltään apua rivitalokodin sisäänkäynnin koristelussa lyhdyin ja kukin.

Kun Adessa-tytär syntyi, Milla-Riikka Aaltosen sisustusmaku muuttui astetta hempeämmäksi. Makkarin harmaa tapetti vaihtui pastelliseen, ja sinne tänne karkasi vaaleanpunaista.

Mihin ihastuit asunnossa?

Huoneisto oli alkuperäisessä kunnossa, kun muutimme. Ihastuin etenkin pohjaratkaisuun, keittiön isoihin ikkunoihin ja makkarin parioviin. Isompaa pihaa emme olisi edes halunneet, sillä näissä neliöissä on ihan riittävästi puuhaa. Koska asumme taloyhtiössä, vuorottelemme yhteisten alueiden hoidossa.

Olette remontoineet kotianne. Mitä kaikkea?

Alkajaisiksi asensimme laminaattilattian, ja myös keittiö on uusittu. Olemme käyneet läpi melkein kaikki pinnat, osan jo kahteen kertaan. Yksi iso remppa on vielä edessä: kylpytilat.

Aiemmin kaikki tuolit olivat mustia. Milla-Riikasta kokonaisuus näytti raskaalta, joten hän otti ilahtuneena vastaan kaverilta saamansa vanhat puutuolit. Ne vaihtoivat väriä punaisesta valkoisiksi. Ruskea tuoli löytyi myöhemmin kirpparilta.
Isä ja tytär kokosivat ruokapöydän Bauhausin tammitasosta ja isän tekemistä irtojaloista, jotka he käsittelivät Osmo Colorin puuvahalla. Raumalaisen juomalaulun sanat on tilattu paikallisesta Mainospalvelu Dilogosta.
Oksissa roikkuu puumunia, jotka Milla-Riikka on maalannut akryylimaaleilla. Koivunoksat puhkeavat lehteen pikkuhiljaa. Kirpparipuput ovat saaneet kalkkimaalipinnan.

Olet innokas sisustaja. Millainen on tyylisi?

En osaa määritellä sitä kovin tarkasti, sillä se vähän rönsyilee. Tykkään yhdistellä kotimaista designia ja vanhoja tavaroita. Ylipäänsä minusta on kiva sekoitella erilaisia asioita.

Teillä on nättejä tapetteja. Kerrotko niistä?

Olohuoneen tapetti on alkuperäinen. Makkari oli ensin harmaa, kunnes löysin kukkatapetin. Aluksi pelkäsin, että se on liian romanttinen. Liika imelyys kaikkosi, kun yhdistin siihen betonivalaisimet. Adessan tapettiin halusin neutraalit värit.

Millaisia pääsiäisperinteitä teillä on?

Nyt kun meillä on tytär, alamme vasta luoda omia perinteitämme. Ensi pääsiäisenä Adessa varmaan jo virpoo! Lapsuudenkodissani vanhemmilla oli tapana piilotella ympäri taloa pääsiäismunia, joita me lapset etsimme. Isoveli oli jo aika vanha, kun hän vielä innostui piiloleikistä kanssani. Ainakin tätä perinnettä aion jatkaa.

Milla-Riikka ostaa usein nipun leikkokukkia ja jalostaa kimpun omannäköiseksi pajun- tai koivunoksilla tai harsokukilla.
Mustikkamuffinit ovat saaneet pääsiäisaiheisen koristelun. Lasipurkeissa kasvaa rairuohon sijasta ohraa.
Keittiön kaapit ovat Topi-Keittiöiden mallistosta. Saarekkeen myötä tuli kaivattua säilytys- ja työskentelytilaa.
Pikkunarsissit symboloivat kevättä.

Mistä hankitte huonekaluja?

Osan olemme tehneet itse. Ruokapöytä on minun ja isäni yhdessä tekemä, ja lasikaapin teimme Rikun kanssa. Uudet kalusteet ovat huonekaluliikkeistä, mutta meillä on paljon vanhaakin. Aluksi ruokapöydän ympärillä oli kuusi mustaa tuolia. Ilahduin, kun kaveri tarjosi punaisia puutuoleja, jotka löytyivät hänen isovanhempiensa ullakolta. Maalasin ne valkoisiksi. Täydennystä löysin kirpparilta. Uuden tuolin jätimme puunväriseksi, sillä se sopii ikkunanpieliin.

Miten luonnehdit omaa värisilmääsi?

Tykkään luonnonsävyistä ja puupinnoista. Keväisin kotiin alkaa ilmestyä keltaista ja vaaleanpunaista. Pikkuisen myötä olen alkanut tykätä yhä enemmän vaaleanpunaisesta. Eniten sitä taitaa kuitenkin löytyä Adessan vaatekaapista.

Tykkään askaroida itse kaikenlaista kotiin. Omatekoiset tai tuunatut huonekalut ovat sisustuksen suola.
Mimmu ja Riku viihtyvät Raumalla. He tapasivat aikoinaan jäähallilla, kun Riku teki jääkiekkojoukkueen kanssa alkulämmittelyjä ja Milla-Riikka harjoitteli taitoluistelukuvioita.
Milla-Riikka on maalannut suklaamunien lelukoteloista pääsiäiskoristeita kalkkimaaleilla.
Jaya-kissa on kaikkien lemmikki. Se rakastaa kieriskellä villamatolla. Matto on Ellokselta.
Pari halusi sohvan, jossa olisi tilaa omalle perheelle ja vielä parille kaverille. Sopiva löytyi Sotkasta.

Kuka on tehnyt kauniit tekstiilit kotiinne?

Sain kerran äidiltä joululahjaksi luvan esittää kolme toivomusta. Toivoin tilkkupeittoa. Valitsimme kankaat ja mallin yhdessä, ja äiti ompeli. Parivuoteen tyynyt hän teki meille häälahjaksi. Pitsit nypläsi äidinäitini. Ne jäivät yli häähunnustani. Mummi on taitava nyplääjä.

Osaatko itse nyplätä?

Olen osannut nuorempana, mutta enää se ei taida sujua. Se on taito, jonka haluaisin vielä elvyttää ja kenties opettaa myös Adessalle.

Teetkö muita käsitöitä?

Ompelen ja virkkaan mielelläni, mutta askartelu ja nikkarointi ovat ykköspuuhiani. Äitini innosti minua askartelemaan, ja isältä olen oppinut ronskimpia kädentaitoja. Odotan jo innoissani, mitä kaikkea voimme tehdä Adessan kanssa yhdessä. Maalaan myös tauluja. Maalaaminen on minulle terapiaa. Se tuo kivaa vaihtelua lapsenhoidon ja luisteluvalmentajan työni lomaan.

Harrastukset ja mieltymykset saavat näkyä kodissa. Olen halunnut tuoda meille jopa ripauksen Lapin tunnelmaa.
Milla-Riikka ja Riku tekivät olohuoneeseen vitriinikaapin ruutuikkunoista, jotka ovat peräisin entisestä koulusta. Isoin taulu on Milla-Riikan maalaamia.
Makuuhuoneen tapetti on Boråstapeterin Magnolia. Parivuoteen päätynä on mittojen mukaan leikattu vanerilevy. Runkopatja pitää sen paikallaan. Tilkkupeiton on tehnyt Mimmun äiti. Kehyksissä on pariskunnan hääkuvia neljän vuoden takaa. Pärekori on saatu vanhemmilta.
Keramiikkapuput kuuluvat perheen nostalgisiin pääsiäiskoristeisiin.
Milla-Riikan asetelmissa on aina erikorkuisia esineitä, joilla on jokin yhdistävä tekijä, kuten väri tai materiaali. Raum Rome Paris -kortin takana on raumalainen Iiro Koski.

Seinillänne on paljon perhekuvia. Kuka on ottanut ne?

Meidän perheessä minä harrastan valokuvausta. Juuri nyt kuvaan mieluiten Adessaa. Harjoittelen liikkuvan kohteen kuvaamista, ja hän on siihen täydellinen malli! Ensimmäinen vauva-albumi täyttyi jo tytön ensikuukausina. Suuri osa kuvista on tietokoneella, ja vain parhaat pääsevät seinälle.

Teillä on Lappi-aiheisia tauluja. Millainen tarina niihin liittyy?

Lappi on meidän yhteinen intohimomme, ja Ylläs on ykköspaikka. Adessa oli ensimmäistä kertaa Lapissa kuusikuisena. Puolivuotisjuhlat pidettiin siellä. Isovanhemmat olivat hoitoapuna, jotta pääsimme laskettelemaan.

Adessan huone oli aikaisemmin sisustettu työtilaksi. Nyt kirjoitus- ja ompeluhommat ovat siirtyneet ruokapöydän kulmalle. Ylimääräinen vuode on yövieraita varten. Vanha kaappi löytyi Tori.fistä. Se on ollut aikoinaan osa kartanon kalustoa.
Adessan huoneessa on esillä hänen ristiäislahjojaan.
Adessa kellii mummin tekemällä tilkkupeitolla.
Tähtitapetti on Boråstapeterin mallistosta. Adessan peitto on äidin virkkaama. Mummi viimeisteli sen, jotta se ehti valmiiksi tytön syntymäksi. Keinuhevonen ja sänky ovat Milla-Riikan vanhat.

Milla-Riikan vinkit pääsiäissisustukseen

Jalosta puuhelmiä. Maalaan kookkaita puuhelmiä heleillä kevätväreillä. Pujotan helmien reikään narun ja ripustan ne oksiin.

Syö suklaamunia! Kinder-munien lelukoteloihin tulee kiva pinta kalkkimaalilla. Koristelin niitä vadillisen olohuoneen pöydälle.

Tuunaa kimppu. Ostan marketista kimpun tulppaaneja ja lisään kotona joukkoon pajunoksia, eukalyptusta tai harsokukkaa.

Käy mustikassa. Vanhempien mökiltä kerään mustikanvarpuja piharuukkuun istutettujen sipulikukkien somisteeksi.

Kasvata ohraa. Ohra kasvaa paljon vankemmaksi ja vehreämmäksi kuin rairuoho. Istutan sitä vanhoihin korkeareunaisiin lasipurkkeihin, jottei kissa pääse popsimaan versoja.

Vuonna 1989 rakennetussa puurivitalossa asuu neljä perhettä. Pariskunnan muuttaessa pihalla kasvoi pulska tuija. Se lohkaisi niin ison tilan terassista, että se piti kaataa.
Kommentoi »