Mian tummanpuhuva huvimaja on pyhitetty rauhoittumiseen ja meditointiin – ”Tuskin maltan odottaa kynttilöiden valoa ja kamiinan lämpöä”
Piha ja puutarha
Mian tummanpuhuva huvimaja on pyhitetty rauhoittumiseen ja meditointiin – ”Tuskin maltan odottaa kynttilöiden valoa ja kamiinan lämpöä”
Klaukkalalaisen Mia Anderssonin musta, kierrätysmateriaaleista rakennettu piharakennus ei näytä perinteiseltä kasvihuoneelta vaan enemmänkin huvimajalta. Jylhä lasipalatsi on omiaan meditaatiolle, läsnäolon tunteelle – ja päiväunille.
Julkaistu 17.9.2020
Kotivinkki
Kasvihuoneen ja huvimajan yhdistelmä on Mian monen vuoden haave. Siitä tuli parempi kuin Mia uskalsi edes unelmoida.

Haaveilin pitkään vanhoista ikkunoista tehdystä kasvihuoneesta. Sitten huomasin kaverini Facebook-seinällä hänen tekevän remonttia ja kysyin, olisivatko vanhat ikkunat joutilaana. Olivathan ne. Kävimme mieheni Kimmon kanssa hakemassa ne, ja aloin keräillä muita tarvittavia materiaaleja. Rahaa kasvihuoneeseemme ei ole juurikaan käytetty, sillä lähes kaikki on kierrätettyä.

Minä tein suunnitelmat, ja Kimmo rakensi. Ystäväni kanssa kannoimme tiiliä ja kärräsimme hiekkaa. Kaivinkone teki pohjat, sokkeli on betonivaluharkoista. Kattopellit on purettu vanhasta piharakennuksesta. Ovetkin teimme ikkunoista ja lattian vanhoista betonitiilistä.

Levitettävä sohvasänky toimii päiväunien lekottelupaikkana. Vaalea varjo on Rivièra Maisonin. Ruokapöydän kansi on tehty kartanon vanhoista lattialankuista, jalat ovat heinäseipäitä.
Buddha on ostettu Tallinnasta, ja lähes kaikki muut asetelman esineet ovat kirpputorilöytöjä.
Metalliset enkelinsiivet ovat paikallisesta sisustusliikkeestä muutaman vuoden takaa. Kamiina on löytö Tallinnan-matkalta. Se matkusti auton takapenkillä. Mia maalasi alun perin oranssin peltisen pukukaapin spraymaalilla.

Yksi ystävistäni kutsuu tätä mustaksi lasipalatsiksi, yksi kappeliksi. Hauskaa tässä on se, ettei tämä ole perinteinen kasvihuone, vaan ennemmin huvimaja.

Tarkoitukseni oli laittaa suuret betoniset istutusaltaat tilan reunoille, mutta ajatukseni muuttuivat lennossa. Minusta täällä oli niin rauhoittava tunnelma, että se kaipasi luokseen sänkyä päiväunia varten. Ruukut tarjoavatkin nyt paikan kasveille ja kukille.

Höyläpenkin päällä on hortensia, lankaköynnös, muratti, valkoinen calluna ja neilikkaa, hirssiä, eukalyptusta sekä lattialla liljaa. Valaisinlyhty on kynttilälle.
Huvimajassa on vietetty meditaatioilta ja nautittu hyvästä seurasta. Kahvittelu ulkona puutarhassakin on rauhoittavaa.
Mia on floristi, ja hän rakastaa kukkia. Mian lempipuuhaa on valokuvata erilaisia kasveja ja kukkia.

Olemme viettäneet täällä ystäväni hääillalliset, järjestäneet meditaatioita ja ihania kahvihetkiä. Meditaatiot ovat olleet koskettavia, ja niiden aikana olen kutsunut enkeleitäkin luokseni. Meidän Airbnb-vieraamme saavat myös käyttää tilaa.

Pidän kasvihuoneen harmonisesta tunnelmasta. Yksin lasipalatsissani ollessani tunnen tilan tuoman rauhan sisimmässäni. Aamun sarastaessa kahvia juoden lähetän usein tutuille parantavia energioita. Maadoitun vahvasti ja tipahdan alas lempeästi sieltä, missä milloinkin olen. Jos kaipaan läsnäolon tunnetta, astelen kotoa pihan poikki kasvihuoneeni syleilyyn. Tuskin maltan odottaa kynttilöiden valoa ja kamiinan lämpöä syksyn ja talven iltoina.

Mia ihastui köynnöskaaren muotoon vuosia sitten. Nyt portti on kohti pellolle avautuvaa näkymää. Laatoitukset sisälle ja ulos on tehty vanhan navetan seinistä puretuista betonitiilistä.
Omenapuun alla on yksi pihan kahvittelupaikoista. Kynttilänjalat ostettu Tallinnasta. Pöytätasoksi tehty vanha ovi on puusepältä, joka myi varastojaan tyhjäksi.
Musta, harjakattoinen huvimaja on upea ilmestys. Suuri ikkuna on tehty vanhasta kärrynpyörän vanteesta, johon hitsattiin ristikko harjateräksestä.
1 kommentti