Messurakentajien tarinat: "Halusimme toteuttaa talossamme kaikki asumisen unelmat"
Rakenna ja remontoi
Messurakentajien tarinat: "Halusimme toteuttaa talossamme kaikki asumisen unelmat"
Anu Silvennoinen ja Pekka Toivola eivät halunneet tehdä kompromisseja rakentaessaan unelmiensa kotia. Sen vuoksi juuri mistään ei tässä projektissa ole tingitty.
Julkaistu 31.7.2017
Meidän Talo

1. Miksi päätitte rakentaa Mikkelin messualueelle?

Tontin vuoksi. Se on juuri sellainen kuin olemme aina haaveilleet: jyrkkä kalliotontti, Saimaan rannalla, mäntyjä, mustikkaa, puolukkaa ja upea aamuaurinko herättelemässä meitä. Kotimme nimi Kotikallio tuli kalliosta. Jos emme olisi saaneet juuri kyseistä tonttia, emme olisi rakentaneet messualueelle.

Talon takapiha on luonnonvaraista metsää, joka laskee Saimaan rantaan. Kuvassa Pekka Toivola, Anu Silvennoinen ja Loitsu-koira.
Pekka Toivolan ja Anu Silvennoisen koti on Sievitalon kaksikerroksinen puutalo.

2. Mitä kaipaatte asumiselta ja miten asiat näkyvät uudessa kodissanne?

Kaipaamme ensisijaisesti luonnonmukaista ympäristöä, pihaa ja Saimaan läheisyyttä. Tästä on hyvä lähteä harrastusten pariin: uistelemaan, suppailemaan, veneilemään, hiihtämään, pilkkimään tai muuten vain rentoutumaan rantaan. Isännälle oma autotalli on paikka rumpujen soittamiselle ja moottoripyöräharrastukselle. Asumiselta haluamme avaruutta, valoisuutta ja toimivia tiloja. Haluamme ystäviemme saavan saman wow-efektin, joka meillä on ihan joka kerta kun tulemme ulko-ovesta sisälle. Saimaa ja maisemat hämmästyttävät joka kerta yhtä paljon, olipa ilma sateinen tai aurinkoinen ja vuodenaika kesä tai syksy.

Ruokailutilasta on mahtavat näkymät Saimaalle.
Mustavalkoisen keittiön toimitti Omega-keittiö. Komposiittiallas sulautuu kauniisti kivitasoon.

3. Millainen sisustuksen linja on?

Se on mahdollisimman pelkistetty. Värit sisustukseen on käyty keräämässä tontilta, kallion eri harmaan sävyistä, vihertävästä sammaleesta ja männyn neulasten vihreydestä, puolukan kukan eri sävyistä ja punaisesta. Sisustuksen punainen lanka on musta nahka, jota esiintyy eri muodoissaan läpi kodin. Sisustamisessa määrittelevänä tekijänä ollut elämä ja intohimo. Värejä ja materiaaleja on valittu omien harrastusten mukaan.

4. Jouduitteko tekemään kompromisseja?

Meillä on ollut rakentamisessa mottona "Do it with passion, or not at all". Eli kompromisseja emme ole juurikaan suostuneet tekemään. Olemmehan tekemässä itsellemme kotia! Muutamia myönnytyksiä olemme tehneet, lähinnä portaissa ja katossa. Olemme halunneet käydä paikan päällä valitsemassa meille tulevat tuotteet ja materiaalit. Ne valinnat, jotka olemme joutuneet tekemään esimerkiksi 3D-kuvien pohjalta, ovat olleet virhevalintoja, koska kuvat eivät ole vastanneet todellisuutta.

Kolmeen suuntaan avautuvasta takasta pääsevät nauttimaan niin olohuoneessa istuskelevat kuin ruokailijat.

5. Pitikö budjetti?

Ei, siihen tuli yllätyksiä. Olimme ehkä alun perinkin mitoittaneet sen liian pieneksi. Kalliolle rakentaminen ja louhiminen oli arvioitua kallimpaa. Missään vaiheessa emme olleet kuitenkaan valmiita luopumaan unelmastamme ja laadusta. Kallion rikkoontuminen tontin laidasta meistä riippumattomista syistä on harmittanut todella paljon.

6. Mikä on suosikkiasia uudessa kodissanne?

Yhtä suosikkiasiaa kodistamme on lähes mahdotonta nimetä. Olemme suunnitelleet kodin keräämällä yhteen molempien toiveita ja unelmia, joten koko koti on suosikkimme.

Saunan ikkunasta avautuu Saimaa. Harvian kiuas on upotettu lauteisiin.
Kommentoi »