Maku

Mehustaminen säilöö kesän parhaat maut – näin onnistut!


Mehustaminen on helpompaa kuin voisi luulla. Katso ohjeet ja valmista itse tehtyä mehua, joka maistuu niin kesähelteellä janojuomana kuin talvella lämmikkeenä.
Kuvat Riikka Kantinkoski

Mehustamisen ABC

  • Käytä yhtä marjakiloa kohti 300–500 g (3½–6 dl) sokeria.
  • Kokeile mehustaa erilaisia marjalajeilla, jotka tuovat mehuun makuvaihtelua.
  • Mehustaminen onnistuu myös ilman sokeria. Silloin mehu tulee pullottaa muovipulloihin ja pakastaa, jotta mehu ei pilaannu.

Mehustaminen onnistuu näin:

  1. Punnitse marjat ja huuhdo ne tarvittaessa. Poista lehdet ja mahdolliset pilaantuneet marjat. Marjoja ei tarvitse perata.
  2. Täytä mehustimen alaosa vedellä ja kuumenna.
  3. Lado marjat ja sokeri kerroksittain marjakehikkoon (rei’itetty osa) niin, että alimmainen ja päällimmäinen kerros on marjoja.
  4. Sulje kansi tiiviisti.
  5. Anna pohjakattilassa olevan veden kiehua voimakkaasti koko mehustamisen ajan.
  6. Ota ensimmäinen mehuerä noin 20 minuutin kuluttua astiaan ja kaada takaisin marjojen päälle.
  7. Anna marjojen mehustua 1–1½ tuntia, kunnes marjat ovat vaalentuneet.
  8. Valuta mehu isoon kattilaan. Älä pullota mehua suoraan höyrystimestä, koska eristä tulee voimakkuudeltaan ja sokeripitoisuudeltaan vaihtelevia.
  9. Täytä kuumennetut pullot suppilon avulla piripintaan ja sulje heti puhtailla korkeilla.
Julkaistu: 21.9.2018