Mehustaminen säilöö kesän parhaat maut – näin onnistut!
Ruoka
Mehustaminen säilöö kesän parhaat maut – näin onnistut!
Mehustaminen on helpompaa kuin voisi luulla. Katso ohjeet ja valmista itse tehtyä mehua, joka maistuu niin kesähelteellä janojuomana kuin talvella lämmikkeenä.

Mehustamisen ABC
- Käytä yhtä marjakiloa kohti 300–500 g (3½–6 dl) sokeria.
- Kokeile mehustaa erilaisia marjalajeilla, jotka tuovat mehuun makuvaihtelua.
- Mehustaminen onnistuu myös ilman sokeria. Silloin mehu tulee pullottaa muovipulloihin ja pakastaa, jotta mehu ei pilaannu.
Mehustaminen onnistuu näin:
- Punnitse marjat ja huuhdo ne tarvittaessa. Poista lehdet ja mahdolliset pilaantuneet marjat. Marjoja ei tarvitse perata.
- Täytä mehustimen alaosa vedellä ja kuumenna.
- Lado marjat ja sokeri kerroksittain marjakehikkoon (rei’itetty osa) niin, että alimmainen ja päällimmäinen kerros on marjoja.
- Sulje kansi tiiviisti.
- Anna pohjakattilassa olevan veden kiehua voimakkaasti koko mehustamisen ajan.
- Ota ensimmäinen mehuerä noin 20 minuutin kuluttua astiaan ja kaada takaisin marjojen päälle.
- Anna marjojen mehustua 1–1½ tuntia, kunnes marjat ovat vaalentuneet.
- Valuta mehu isoon kattilaan. Älä pullota mehua suoraan höyrystimestä, koska eristä tulee voimakkuudeltaan ja sokeripitoisuudeltaan vaihtelevia.
- Täytä kuumennetut pullot suppilon avulla piripintaan ja sulje heti puhtailla korkeilla.